Előfizetés

Tudta? - Ha divatból választ kutyát, bűnrészes lehet a szenvedésükben

Publikálás dátuma
2016.09.22. 22:40

Óva intenek a brit szakértők a ráncos, nyomott orrú kutyáktól, ugyanis ezek a fajták eleve hajlamosabbak bizonyos betegségekre, és ahogy egyre nő a kereslet irántuk Nagy-Britanniában, úgy a profitorientált, felelőtlen szaporítók kezei közül is egyre betegesebb példányok kerülnek ki - olvasható az Inforádió honlapján. 

A Brit Állatorvosi Egyesület (BVA) szerint a mopsz, az angol és a francia buldog, a si-cu és a Cavalier King Charles spániel egyre nagyobb népszerűsége csupán növeli az állatok szenvedését.

Azoknak, akik kutyát szeretnének, mérlegelniük kell, hogy ezek a fajták egy sor egészségi problémától szenvedhetnek, a szaruhártyafekélytől kezdve a súlyos légzési nehézségekig. Erősen javasoljuk tehát az embereknek, hogy válasszanak egészségesebb fajtákat, vagy keverékeket - mondta Sean Wensley, a BVA elnöke. Az egyesület álláspontját támogatja az RSPCA brit állatvédő szervezet, a PDSA állatvédelmi karitatív szervezet és a brit állatorvosi egyetem (Royal Veterinary College) is.

Caroline Kisko, a világ legnagyobb és legrangosabb kutyakiállítását, a birminghami Crufts-ot szervező brit Kennel Club munkatársa szerint a francia buldoghoz és a mopszhoz hasonló fajták népszerűségének növekedése nagyban kedvez azoknak a szaporítóknak, akik mindenfajta szabályozást figyelmen kívül hagyva csak a profitra koncentrálnak, fittyet hányva az állatok egészségére és jólétére. A szakértők szerint továbbá egyre több esetben fordul elő, hogy a brachycephal - nyomott orrú - kutyafajtákat sorsukra hagyják a gazdáik.

A Kennel Club nemrég állatorvosokat, kutatókat és szakértőket tömörítő munkacsoportot hozott létre, amely reményei szerint hozzájárul az érintett fajták egészségének javításához.

Nincs kivétel a kozmetikai célú állatkísérletek uniós tilalma alól!

Publikálás dátuma
2016.09.21. 16:44
Illusztráció/Getty Images
Az állatokon tesztelt kozmetikumok forgalomba hozatala akkor is megtiltható az Európai Unióban, ha a vizsgálatot az EU területén kívül végezték el annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a szer harmadik országokban való forgalmazását - döntött szerdán az Európai Unió Bírósága.

Az ügy előzménye, hogy három kozmetikai vállalkozás állatkísérleteket végzett az Európai Unión kívül azért, hogy készítményeiket forgalomba hozhassák Japánban és Kínában is, ahol csak olyan kozmetikai szerek forgalmazhatók, amelyek hatásait előzőleg állatokon tesztelték. A kozmetikai termékekben felhasznált összetevők gyártóit képviselő kereskedelmi szervezet azzal a kérdéssel fordult a bírósághoz, hogy az érintett cégeknek kell-e büntetőjogi következményekkel számolniuk, ha ezen készítményeiket a brit piacon is forgalomba hozzák.

A jogvitában eljáró brit bíróság a luxembourgi székhelyű uniós törvényszékhez fordult, amely szerdán megállapította, a közösségi jog nem tesz különbséget aszerint, hogy a kozmetikai célú állatkísérleteket hol végezték el. A vonatkozó uniós rendelet olyan alternatív módszerek alkalmazását kívánja előmozdítani, amelyek helyettesíthetik az állatkísérleteket. Márpedig ezen célkitűzés elérését jelentősen veszélyeztetné, ha a tilalmakat meg lehetne kerülni pusztán azzal, hogy az EU-n kívül végzik el ezeket a kísérleteket - hangsúlyozta a bíróság.

Az Európai Unió területén 2004 óta tilos a kozmetikai termékek állatokon való tesztelése, amely 2009 óta a kozmetikumok összetevőinek esetében sem engedélyezett. 2009 márciusától kezdve az állatokon kikísérletezett összetevőket tartalmazó kozmetikai szerek forgalomba hozatala is tilos az EU-ban.

Az előzetes döntéshozatali eljárás lehetővé teszi, hogy a tagállamok bíróságai az előttük folyamatban lévő jogvitában a közösségi jog értelmezésére vagy valamely uniós jogi aktus érvényességére vonatkozó kérdést terjesszenek az uniós bíróság elé. Az uniós testület azonban nem dönti el a jogvitát, az a tagállami bíróság feladata marad, hogy az ügyet a luxembourgi ítélet alapján elbírálja. A határozat mindazonáltal a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más tagállami bíróságokat is köti.

Fotókon a kistigris, aki oroszlánokkal barátkozik Lajosmizsén

Publikálás dátuma
2016.09.20. 18:51

Szonja, a négyhetes nőstény tigris - Jana és Szibir első szaporulata -, összebarátkozott a lajosmizsei Magán Zoo Állat- és Szabadidőpark kisoroszlánjaival. Olyannyira, hogy a kistigris együtt is nevelkedik Korával és Fayolával, a Romániában elárvult két nőstény kölyökkel. A kisállatok pillanatait az MTI fotósa örökítette meg, ennél aranyosabbat ma már aligha láthat, nézze csak!