Előfizetés

Patyi Andrásnak adott igazat a Kúria is

Publikálás dátuma
2016.09.23. 18:57
FOTÓ: Népszava
A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, miszerint Patyi András elnök bizottsági tagsága nem összeférhetetlen más tisztségeivel.

Az NVB-hez Nemény András, az MSZP alelnöke nyújtotta be az összeférhetetlenségi indítványt, szerinte ugyanis Patyi András kormány alá rendelt szervezetekben végez munkát. Beadványában azt kezdeményezte, hogy a testület mondja ki: Patyi András NVB-tagsága - így elnöksége - összeférhetetlen azzal, hogy egyben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora, az Államreform Bizottság elnöke, továbbá a Közigazgatási Perjogi Kodifikációs Bizottság elnöke.

Az NVB szeptember 16-ai ülésén megállapította, hogy a beadványozó semmilyen konkrétumot nem szolgáltatott állítására vonatkozóan annak bizonyítékaként, hogy az egyetemi rektori és a bizottsági elnöki pozíciók miért lennének összeférhetetlenek a választási bizottság választott tagságával. Az NVB ezek alapján megállapította, hogy Patyi András tagsága a testületben nem összeférhetetlen más tisztségeivel. 

A választási bizottság határozata azonban nem vált jogerőssé, mert a beadványozó bírósági felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához. A bíróság szeptember 20-án meghozott, az internetes oldalára pénteken feltöltött végzésében helybenhagyta az NVB határozatát. A Kúria a rendelkezésére álló iratanyag alapján azt állapította meg, hogy az indítványozó nem bizonyította indítványát, és bizonyítottság hiányában az összeférhetetlenség nem volt megállapítható. 

Pénteken több másik NVB-döntés felülvizsgálatáról is nyilvánosságra hozta végzését a Kúria, ezek többnyire helybehagyták a választási bizottság határozatait. Részben megváltoztatták azonban az NVB egyik határozatát, amelyben azt állapította meg a bizottság: nem volt jogsértő, hogy a Magyar Idők című napilapban a kormány politikai hirdetése nem tartalmazott impresszumot. Az NVB szeptember 12-ei határozatában azt mondta ki, hogy a sérelmezett hirdetés megfelel a jogszabályi előírásoknak, felismerhető és egyértelműen megkülönböztethető más médiatartalmaktól, fel van tüntetve, hogy fizetett politikai hirdetés. A bizottság arra is kitért, hogy impresszumot kizárólag sajtótermék és kiadvány esetében ír elő a jogszabály, nincs olyan törvényi rendelkezés, amely fizetett politikai hirdetésre kötelezővé tenné az impresszum alkalmazását.

Az NVB határozata azonban nem emelkedett jogerőre, mert az ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, amelyet a Kúria szeptember 20-án bírált el és részben megváltoztatta az NVB határozatát. A Kúria ugyanis a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján azt állapította meg, hogy a kifogás által érintett fizetett politikai hirdetések jobb alsó sarkában lévő szövegek, amelyek a megrendelő személyére vonatkoznának, nem, illetve csak kis részükben olvashatók. 

Ezek kapcsán kizárólag arra utaló adat észlelhető, hogy a fizetett politikai hirdetéseknek lehet megrendelőjük, mivel az egyiken az a szó, hogy "Készült (...)" ha halványan, alig olvashatóan is, de látható, a másikon pedig a zöld színben lévő elmosódott fehérnek tűnő szín azt sejteti, hogy ott feltehetően megrendelőre utaló szöveg szerepelhet - érvelt a Kúria.

A bíróság szerint nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének az olyan fizetett politikai hirdetés, amelyből magából egyértelműen és nyilvánvalóan nem állapítható meg, ki volt a megrendelője, és az sem, hogy az országos népszavazási kampányban kinek a támogatására ösztönöz. Mindez nem egyeztethető össze a népszavazás tisztaságára vonatkozó alapelvi rendelkezéssel sem a bíróság szerint. 

A testület ezért részben megváltoztatta az NVB határozatát és megállapította, hogy a kormánynak a Magyar Időkben megjelent szeptember 6-ai hirdetései sértik a választás tisztaságára, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvet. A Kúria végzései jogerősek.

Őrségi tökfesztivál

Publikálás dátuma
2016.09.23. 07:49
FOTÓ: EP/THINKSTOCK
Tökmagköpesztésre és tökmagolajütésre, gasztronómiai, néprajzi és kulturális kalandozásra várják az érdeklődőket ezen a hétvégén a XIII. Őrségi Tökfesztiválon.

Négy településen, Nagyrákoson, Szalafőn, Őriszentpéteren és Magyarszombatfán zajlik majd a háromnapos fesztivál. Nagyrákoson ma este hat órától a tökmagköpesztésbe - a tökmag tisztításába - kapcsolódhatnak be a látogatók, és miközben a kezek járnak, mesék, érdekes történetek is elhangzanak.

A három nap alatt a kicsiknek lesz játszóház, színielőadás, kézműves kirakodóvásár, citerazene- és néptáncbemutató, valamint töklámpás-felvonulás is. Szalafőn a pityerszeri csárdában tökös ételeket kínálnak: tökfőzelék, sütőtök-krémleves, tökmagos sült csirke és tökös-mákos rétes is szerepel a kínálatban.

Az Őrség zöld aranyát Szó Gellért cukrászmester mutatja be a fesztiválon.

Szobrot kap Pom Pom

Publikálás dátuma
2016.09.23. 07:49
FOTÓ: NÉPSZAVA
Pom Pomot, Csukás István író legendás mesehősét ábrázolja egy fán ülve az a nagyméretű köztéri alkotás, amelyet pénteken avatnak fel Kisújszálláson. 

A kisújszállási születésű Csukás István idén ünnepelte 80. születésnapját, ebből az alkalomból készült a szobor a Nemzeti Kulturális Alap és az önkormányzat támogatásával.

Pintér Attila és Rajcsók Attila szobrászművészek nem egy szokványos alkotást hoztak létre. Például acéllemezekből készült a fa, amelyen Pom Pom ül. Pintér Attila elmondta: bár kedves témáról van szó, igyekeztek műalkotás értékű szobrot létrehozni.

A településen a szintén Csukás István nevéhez köthető Bagamériről, a fagylaltosról 2013-ban avattak szobrot. A város tervei között szerepel egy Süsüről elnevezett játszótér kialakítása is, ahol a mesefigura alakját jelenítenék meg.