Jövő héten aláírhatják a CETA egyezményt

Várhatóan október 27-én aláírják az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezményt (CETA) - jelentette be Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter pénteken Pozsonyban, az Európai Uniós (EU) tagállamok kereskedelemért felelős minisztereinek informális találkozóján.

Fontos politikai párbeszéd zajlott, ennek mentén úgy tűnik, október 27-re aláírásra kész lesz az egyezmény - fogalmazott Peter Ziga, a szlovák uniós elnökség keretében tartott találkozó után rendezett sajtótájékoztatón. Hozzátette: a CETA kapcsán még nem sikerült lezárni az előzetes érvényesítés kérdését, vagyis azt, hogy az egyezmény már az Európai Parlament (EP) jóváhagyását követően, de még az egyes uniós tagországok általi ratifikációt megelőzően hatályba lépjen. Az EP általi jóváhagyás még az idén decemberben esedékes.

A pénteki találkozó résztvevői egyúttal felszólították   az unió soros elnökét, Szlovákiát, hogy a megegyezést a tagországok kereskedelemért felelős miniszterei hagyják jóvá, és ne más fórumon döntsenek róla. A dokumentumot az uniós szakminiszterek előreláthatóan október 18-án hagyják jóvá, majd október 27-ére tervezett EU-Kanada csúcstalálkozón szentesítik.

A találkozó vendéglátója, a szlovák gazdasági miniszter elmondta: arra tekintettel, hogy az egyezménynek vannak olyan részei, amelyek "a nyilvánosságot nagyon érzékenyen érintik", megegyezés született arról is, hogy az Európai Bizottság előkészít egy deklarációt, amely "megmagyarázza" ezek kihatásait. Ilyenek például az egyezménynek a befektetések védelmét és a nemzetközi döntőbíróságokat érintő része, illetve a környezetvédelmi sztenderdekre vonatkozó szakaszok is - fejtette ki Peter Ziga.

A sajtótájékoztatón Cecilia Malmström, az Európai Unió (EU) kereskedelemért felelős biztosa konstruktívnak és nyíltnak minősítette a pénteken befejeződött kétnapos találkozót. Úgy vélte, az egyezmény, miután az EP is jóváhagyja,  előzetesen érvénybe léphet. "A CETA nagyon progresszív megegyezés, azonnali pozitív gazdasági hozadékai lesznek, egyebek mellett az összes vámot megszünteti" - hangsúlyozta Cecilia Malmström.

A pozsonyi informális találkozó másik súlyponti témája az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) volt. Peter Ziga szerint egyértelművé vált, hogy a TTIP-ről folytatott egyeztetéseket az idén év végéig biztosan nem sikerül már lezárni.         "A szerződésnek kiegyensúlyozottnak és előnyösnek kell lennie az EU számára, ez esetben a minőség fontosabb a gyorsaságnál" - mondta. Hozzátette: a TTIP-ről legközelebb az uniós tagországok miniszterelnökei egyeztetnek majd október 20-21-én sorra kerülő találkozójukon. 

A szlovák miniszter szerint a TTIP-ről folytatott egyeztetések állását nem lehet összehasonlítani a CETA-ról folyó tárgyalások előrehaladott állapotával. "A TTIP jóváhagyásáig még sok víz lefolyik a Dunán" - fogalmazott. Cecilia Malmström a TTIP-ről zajlott egyeztetésről annyit mondott: volt, amiben sikerült előrelépni, más kérdésekben egyáltalán nem.

Az informális találkozó napján, a két szabadkereskedelmi egyezményről folytatott tárgyalásokkal összefüggésben két kisebb részvételű tiltakozó akció is zajlott Pozsonyban. Ezek egyikén különböző civil szervezetek és szakszervezeti aktivisták arra hívták fel a figyelmet, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények életbe lépése több százezer európai munkahely megszűnését vonhatja maga után. 

A másik tiltakozást a Greenpeace szervezte, amelynek néhány aktivistája felmászott a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés hídjára és ott egy "No TTIP" feliratú molinót bontott ki. Ezzel állításuk szerint egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény következményeként az európai lakosság életsztenderdjeinek romlására lehet számítani, egyebek mellett amiatt, mert "nem minőségi élelmiszerek öntik majd el az európai piacot."

Szerző

Teljes abortusztilalom Lengyelországban?

Publikálás dátuma
2016.09.23. 20:44
Illusztráció: Thinkstock
Elvetette pénteken a lengyel szejm azt a - polgári szervezetek által benyújtott - tervezetet, mely az abortusztörvény lazítását célozta, ugyanakkor részletes vitára bocsátották az életvédők által előterjesztett, az abszolút abortusztilalmat bevezető javaslatot.

Lengyelországban jelenleg érvényes törvény liberalizálását célzó javaslat minden megszorítás nélkül a terhesség 12 hetéig engedélyezte volna az abortuszt. A csütörtök esti általános vitában a kezdeményezésről eltérő véleményeket fogalmaztak meg a képviselők, az összes tömörülésben akadtak belső nézeteltérések. A liberális tervezet elvetéséről az ellenzéki Lengyel Parasztpárt javaslatára szavaztak. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezetése támogatta, hogy mindkét tervezeten további munkálkodjon a parlament, de nem rendelt el szavazási fegyelmet. Így a PiS képviselőinek többsége - 176 honatya - a részletes vitára bocsátás ellen szavazott, miközben csak 43 képviselő támogatta ezt. 

A javaslat további megvitatását a Lengyel Parasztpárt mellett a Kukiz´15 ellenzéki tömörülés többsége is ellenezte, akárcsak a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) 13 képviselője. A PO 98 képviselője viszont támogatta a részletes vitára bocsátást.

A liberális javaslatot benyújtó Barbara Nowacka, a parlamenten kívüli Te Mozgalmad tömörülés aktivistája kilátásba helyezte, hogy a tervezetet újból be fogják nyújtani, a teljes abortusztilalom bevezetése ellen pedig október 1-én tüntetést szerveznek a szejm épülete elé.

Szerző

Hiánycikk a gyógypedagógus

Publikálás dátuma
2016.09.23. 19:53
FOTÓ: Thinkstock
Kevés a szakember a pedagógiai szakszolgálatoknál. 

Sipos Imre helyettes államtitkár elismerte, hogy akár logopédiáról, akár gyógypedagógiáról van szó, hiányszakmáról beszélünk. Tavaly 584 ezer, a pedagógiai szakszolgálatok által nyújtott fejlesztésben részt vett gyerekre 9 ezer szakember jutott - írja a Magyar Idők. Sipos hozzátette: több olyan intézkedést is tettek, amely vonzóbbá teszi ezt a pályát. Bővítik a státust és a forrásokat is. A felsőoktatásban növelik a keretszámokat, és a Klebelsberg-ösztöndíjat is kiterjesztenék a gyógypedagógia területére is.

Szerző