Áremelkedésre számít a lakosság

Publikálás dátuma
2016.09.26. 07:25
Illusztráció/Thinkstock
Szeptemberben idei, augusztusi mélypontját követően hibahatáron belül emelkedett a GKI konjunktúraindexe. 

Az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások minimálisan javultak, a fogyasztóiak lényegében nem változtak. Az üzleti szférán belül szeptemberben az ipari bizalmi index tovább csökkent, az építőipari és a kereskedelmi emelkedett, a szolgáltatói nem változott. A foglalkoztatási szándék az ipar kivételével minden ágazatban erősödött, ugyanakkor kissé nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Erősödött a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság helyzetét az építőiparban jelentősen, az iparban és a fogyasztók körében kissé kedvezőbbnek látták az augusztusinál, a kereskedelmi és a szolgáltató cégek viszont valamivel rosszabbnak.

Szerző

"Ne vágd magad alatt a fát!"

Publikálás dátuma
2016.09.26. 07:15
Tüntetők az Andrássy úton FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A Városliget a világ első tervezett városi közparkja. Kinek jutna eszébe beépíteni új épületeket a londoni Hyde Parkba, a párizsi Luxembourgi-kertbe vagy a Bois de Boulogne-ba? - tette fel a kérdést Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke azon a szombati demonstráción, amit több civil szervezet rendezett a Városliget, az Orczy-kert és a Római-part fáinak kivágása ellen.

A Városliget beépítésével kapcsolatban Ráday kiemelte: egy városnak az az érdeke, hogy üres telkei, épületei hasznosuljanak és ne egy helyre telepítse összes látnivalóját, hanem minél több pontra hívja a turistákat, lokálpatriótákat. Mindez összefügg a fák megvédésével.

Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője felszólította az érintetteket: azonnal állítsák le a Városligetbe tervezett "megalomán" építkezést. Mint mondta, a fővárosnak háromezer hiányzó fát kellene pótolnia és a régi ipari területeket fejlesztenie. Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport munkatársa hozzátette: a Városligetbe tervezett múzeumoknak más helyet kell találni, mert a fák oxigéntermelése "életünk egyik záloga", a levegő tisztasága és az emberek közérzete szempontjából egyaránt fontosak.

A tüntetésen ott voltak a Védegylet, a Budavárvédők, a Ligetvédők, a Maradjanak a fák a Rómain képviselői is. A résztvevők "Megvédjük a budapesti fákat" feliratú molinó mögött vonultak az Erzsébet térről a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Nagymező utcán és az Andrássy úton át a Hősök terére.

A tömegben többen olyan táblákat tartottak a magasba, mint "Nem kellenek monstrumok a Ligetbe!" vagy "Budapest ne vágd magad alatt a fát!". A tüntetésen jelképesen átadták az "Arany láncfűrész díjat", amelyet Patyi Andrásnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának ítéltek oda, aki a civilek szerint kétszáz fa kivágásáért felelős az Orczy-kertben. A favédő megmozdulások október 9-én, a Római-parton folytatódnak.

Szerző

Rendőröket akartak kivégezni

Publikálás dátuma
2016.09.26. 07:14
Vasárnap egész nap tartott a helyszíni szemle – részleteket azonban a rendőrség egyelőre nem kíván közölni - Fotó: Molnár Ádám,
Hétfőn összeül a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, hogy tájékozódjon a budapesti Teréz körúti robbanás körülményeiről. A kormány „mindenkitől felelősségteljes magatartást kér”. A két egyenruhás súlyos sérülésével járó esemény nyomán különös kéréseket is megfogalmazott a rendőrség. Az ügyben példátlanul hosszú ideig semmiféle hivatalos információt nem tettek közzé, elbizonytalanítva ezzel az állampolgárokat. A bombaszakértő szerint a pokolgép amatőr szerkezet volt, nem jellemző a terroristákra.

Hajtóvadászat indult a rendőrök elleni merénylet miatt – jelentette be Papp Károly országos rendőrfőkapitány tegnap esti sajtótájékoztatóján. Az altábornagy közlése szerint a robbantás célpontja az arra haladó járőrpár – így az egész magyar rendőrség – volt. Mint fogalmazott, az egyenruhásokat ki akarták végezni.

145 térfigyelő kamera felvételét elemzik, teljes ellenőrzést rendeltek el a robbanóanyagokkal kapcsolatban országszerte, vonatkísérést és határellenőrzést is bevezettek. Tízmillió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki az elkövető felderítésére. A főkapitány azt mondta, hét verziót állítottak fel a bűncselekmény kapcsán, de egyikről sem közölt részleteket. A 145 kamerafelvétel ellenére a rendőrség sem fantomképet, sem fotót nem tett közzé a gyanúsítottról. Annyit közöltek, az elkövető 170 centiméter magas, 20-25 év közötti, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmert, fehér sportcipőt viselő férfi. A nyomozást hivatalos személy elleni emberölés kísérlete miatt a Központi Nyomozó Főügyészség veszi át.

Szombaton 22 óra 30 perc körül történt a robbanás a fővárosban, a VI. kerületben, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél. A detonáció következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) két gyalogos járőre súlyosan megsérült, mindkettőjüket kórházba szállították. Hírek szerint az egyik áldozat, egy rendőrnő életveszélyes állapotban van. A korábban szépségversenyen is indult rendőrnő a BRFK toborzó szórólapjain is szerepelt. Lapunk úgy tudja, a BRFK megkezdte visszagyűjtetni a már kiadott szórólapokat.

A rendőrség a körzetet lezárta. A szerkezet minden valószínűség szerint szögbomba lehetett – a nagyobb pusztító hatás érdekében. A helyszínelés vasárnap egész nap tartott, de közben semmiféle érdemi tájékoztatást nem adtak. Csak szemtanúk, a környéken lakók nem feltétlenül pontos beszámolóiból tájékozódhatott a közvélemény. Szemtanúk lapunknak arról beszéltek, A feltevést szerintük alátámasztják azok a kamerafelvételek, hogy a később felrobbant táska mellett nem sokkal a detonáció előtt egy nagy létszámú turistacsoport is elhaladt. Ha tehát a robbantó igazi „balhét” akart volna, a sok sérülttel járó támadást választja és nem a két egyenruhást akarja megsebesíteni.

A szélsőséges közvélekedések is okai lehetnek, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke ma reggelre összehívta a testület ülését. Molnár Zsolt részletes beszámolót vár a hatóságoktól a robbanás kivizsgálásának eredményéről, annak lehetséges okairól. Mint közölte, az ügyben csak tárgyszerű tájékoztatásnak van helye, „találgatásokra, spekulációkra, híresztelésekre alapozva nincs helye félelemkeltésnek”, ez pedig - mint írta - minden közéleti szereplő és véleményformáló közös felelőssége.

Lapunk megkérdezte az eseményről Tamási Gábor egykori rendőr főtisztet, a hazai robbantásos merényletek vizsgálatának első számú szakértőjét, aki annak idején a Ferihegyi buszrobbantás, és sok alvilági leszámolás helyszínelését vezette. (Megjegyzendő: az Oroszországból kivándorló zsidókat szállító busz 1991. karácsonyi felrobbantása nem migránsok, hanem német születésű német állampolgárok műve volt. A buszon utazók nem sérültek meg, de az őket kísérő autóban két rendőr igen.) A szakember a részletek ismerete nélkül elsősorban a 90-es évek „poroltós merényleteit”, azaz a tűzoltó készülékbe rejtett házi készítésű időzített robbanószerkezeteinek ügyét idézte fel. Ilyenek robbantak a Klauzál téren, a Dob utcában, illetve egy Rákóczi úti kukában. Sem az elkövető kilétét, sem a támadások indítékát nem sikerült felderíteni. Meggyőződése, hogy ezúttal is időzített szerkezetről lehet szó. Egy amatőr számára a távirányítós technika túlságosan rizikós lenne, hiszen az ehhez használható frekvenciák, rádiósávok számára labilisak lehetnek, akár a kezében is robbanhatna az eszköz. A vizsgálatnak azt kell kimutatnia, hogy a kapualjban rögzíthető-e úgynevezett füstcsapadék. Ebből kiderül, hogy lőpor-alapú vagy más anyag – Semtex, Danubit - robbant-e. Utóbbiak szervezettebb elkövetésre vallhatnának.

 Szokatlan rendőri kérés
Az ORFK sajtószolgálata mindeddig példátlan közleményt tett közzé. „A Budapest VI., Teréz körút 2-4. szám előtt 2016. szeptember 24-én 22 óra 36 perckor bekövetkezett robbanással kapcsolatban a rendőrség kéri, hogy mindazok – állampolgárok, jogi személyiséggel rendelkező vagy nem rendelkező vállalkozások –, akik Budapest teljes közigazgatási területén belül térfigyelő kamerát üzemeltetnek, hogy rögzített felvételeiket 30 napig, azaz 2016. október 24-éig szíveskedjenek megőrizni.
A rendőrség továbbra is kéri, hogy aki a robbanás helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve aki a történtekkel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107 telefonszámon, illetve hívja a 107 vagy a 112 nemzeti segélyhívó telefonszámok valamelyikét.”

Kétségtelen – mondja -, hogy az araboknál „bevett szokás” a szögeknek mint repeszhatás-növelőnek az alkalmazása, elsősorban, mert feltűnés nélkül beszerezhető. Ez azonban igaz lehet egy hazai kezdő bombagyártóra is. A Teréz körúti esetben viszont a detonáció relatíve zárt helyen, egy kapualjban történt, ahol a repeszhatás nagy része elenyészik. Ilyen jellegű bombát nyílt térben, nagy tömeg közelében szoktak elhelyezni a terroristák, akik komoly pusztításra törekednek.

Csak egy baki?
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája több szerkesztőséggel azt közölte: „több ember sérelmére elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt” indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a Teréz körúti robbanás ügyében. Mivel azonban a támadásnak nem volt halálos áldozata, a közlés fals.
Az Indexnek az NNI erre azt válaszolta, hogy a nagy kavarodásban kimaradhatott a emberölés „kísérlete” szó a megfogalmazott gyanúból. Azt is mondták, ez abból a szempontból mindegy, hogy a lakosság segítségét kérik. Abból a szempontból viszont aligha, hogy míg a több emberen elkövetett emberölés gyanúja halottakat is feltételez, a kísérlet gyanúja már nem.
Szerző