Kontra - Hajnalodik

Emlékeznek még, amikor az Európa-bajnoki diadalok felett érzett örömtől (is) megrészegült emberek ezrei lejtettek örömtáncot a Nagykörúton? Régi retró slágert dalolt, kántált boldog-boldogtalan, a régen várt sikert ünneplők között a (diadal)ittasabbak látatlanban már a világbajnoki kvalifikációt is megelőlegezték Bernd Storck csapatának. 

Tették mindezt annak ellenére, hogy a honi szövetség kommunikációja egyértelmű volt a franciaországi hetek alatt is: az ősszel induló világbajnoki selejtezősorozat végén a realitások talaján maradva mindennek össze kell jönni ahhoz, hogy a csapat odaérhessen a pótselejtezőt érő második helyre.

Azóta a „mi focink” túl van a menetrend szerinti, július végi, augusztus eleji nemzetközi kupabúcsún, az ősz pedig a viharos tórshavni valósággal együtt rúgta ránk az ajtót: noha tudtuk mindnyájan, rögvest a nyitányon bebizonyosodott, hogy az Eb-menetelésből hónapokkal később már nem lehet megélni. Illetve legfeljebb részint: a hálás drukkerhad továbbra is éhes a sikerre, a némileg megújuló nemzeti tizenegy első, Svájc elleni hazai vb-selejtezőjére annak ellenére fogyott el egészen hamar minden belépő, hogy a honi élvonalbeli bajnokikat hétről hétre kongó lelátók előtt rendezik. A drukkerek többsége hiszi – vagy legalábbis szeretné azt hinni – , hogy az éjjel soha nem érhet véget.

Különösen fontos napok előtt áll a válogatott, hiszen Svájc és Lettország elleni párharcok után – feltéve, ha megismétlődik a feröeri produkció – a falevelekkel együtt egykönnyen tovaszállhat a nemzeti csapat továbbjutási esélye is. Még mielőtt igazán elkezdődne a selejtezősorozat.

Mostanra a nyárból visszavonhatatlanul ősz lett, az éjjelt pedig majd egy új nap követheti, annak minden nyűgjével, riasztó felismerésével együtt. Noha egyes mellékzöngék – úgy mint kulcsjátékosaink továbbra is kevés, vagy a nemzetközi futball nívóját alulmúló játéklehetősége – már láttatni sejtetik a pirkadat első esőcseppjeit, a munka és az akarat meghosszabbíthatják az éjjelt – csakúgy, mint akkor, amikor a fülbemászó dal slágerré lett a nyáron.

Szerző

Horváth hisz csapatában

„Szenvedély nélkül nem lehet futballozni” – hangoztatta Horváth Ferenc, a labdarúgó NB I-ben sereghajtó DVTK pozíciójában megerősített trénere a csapat szombati vereségét követően.

A Diósgyőr szurkolói ennél kritikusabbak voltak a Loki elleni – újabb – vereség után: a találkozót követően a fanatikusok vezetője több játékostól visszakérte a piros-fehér mezt. Innen már csak felfelé vezethet az út – véli a klub honlapjának nyilatkozó Horváth.

„Hiszem, hogy elindulunk fölfelé. Ha nem hinnék abban, hogy változhat, akkor már felálltam volna. Én azt gondolom, hogy az az utolsó utáni pillanat egy játékos életében, ha levetetik vele azt a mezt, amiért küzd. Ennél jobban nem lehet megalázni egy játékost. Onnantól kezdve, hogy ez a dolog megtörtént, én már mondhatok bármit, büntethetek akárhogy, ha valaki nem érzi át ennek a súlyát, akkor nincs miről beszélni. Én nem fogok már mondani semmit, hiszen elpuffogtattam mindent és mindenféle hangszeren játszottam. Csak annyit fogok elmondani, hogy gondolkodjanak el azon, mi történt a lefújás után, mert szóban ennél jobban nem lehet kifejezni azt, amilyen helyzetben vagyunk.”

A 12 csapatos élvonalban 8 megszerzett ponttal utolsó egyesület a válogatott szereplése miatt beiktatott szünet ellenére hétfőn 11 játékossal edzésbe állt – hozzájuk csatlakozott tegnap öt további, vasárnap a tartalékok között pályára lépő labdarúgó. „Próbálok majd sok olyan labdás dolgot csinálni, amitől kicsit visszajön a játékosok önbizalma, hogy jobban próbáljanak játszani, mert ez is egy nagy hiba jelenleg, hogy nem merünk játszani” – mondta el Horváth.

Szerző

Fontos és nehéz összecsapások előtt a válogatott

Publikálás dátuma
2016.09.28. 07:50
Storck (középen), valamint Nagy Dominik (balra) és Hangya Szilveszter Telkiben FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
A magyar labdarúgó-válogatott és az U21-es csapat jelenlegi keretének itthon játszó tagjai vasárnap óta Telkiben készülnek az október eleji selejtezőkre. A Svájc és Lettország ellen hangoló felnőtt válogatottal kapcsolatban Bernd Storck szövetségi kapitány tegnap elmondta: Böde Dániel és Priskin Tamás sérülés miatt biztosan nem, Korcsmár Zsolt és Lovrencsics Gergő elképzelhető, hogy nem állhat a nemzeti tizenegy rendelkezésére. Közben Csányi Sándor, az MLSZ elnöke azt várja Storcktól, hogy a lehető legtovább tartsa versenyben a fociválogatottat.

A „nagyválogatott” a 2018-as, oroszországi világbajnokság kvalifikációs szakaszában előbb október 7-én, pénteken Svájcot látja vendégül - immáron biztosan telt ház előtt - az Üllői úti arénában, majd az azt követő hétfőn már Lettországban vendégszerepel. A korosztályos gárda hatodikán Portugáliát fogadja, hogy aztán tizedikén Görögországban zárja az aktuális selejtezősorozatot.

A két együttes először készül közösen a soros mérkőzésekre, Storck szerint azonban ez jelzésértékű. „Az A-válogatott és az U21-es csapat ugyanabban a stílusban játszik, technikailag és taktikailag is azonos a játékosok felkészítése, és a közös munka egyben jelzés is a fiatalok számára, hogy van esélyünk a közeljövőben felkerülni az A-válogatottba” – közölte a kapitány Telkiben. A német szakember a felnőttek előtt álló következő találkozók kapcsán optimista, a feröeri nyitányról viszont kritikus hangon szólt.

„Vannak sérültjeink, de nem állunk rosszul, a fiatalokat szükség esetén bátran felhozhatjuk a felnőtt csapatba – utalt Böde és Priskin biztos, Korcsmár és Lovrencsics lehetséges távolmaradására. – Pozitívan gondolkodom, optimista vagyok a soros selejtezők előtt. Tisztában vagyunk azzal, hogy nem játszottunk jól Feröeren. Alaposan kielemeztük a mérkőzést, tudjuk, hogy mi vezetett a visszafogottabb teljesítményhez. Nem akarok kifogásokat keresni, de több oka is volt, hogy nem ment a játék. Svájc ellen azonban egy teljesen más jellegű mérkőzés vár ránk. Ne felejtsük el azt sem, hogy nem egy mérkőzésre készülünk, négy nappal később, Lettországban egy ugyanolyan fontos és nehéz összecsapás vár ránk – figyelmeztetett az MLSZ weblapján közzétett nyilatkozatban a válogatott szövetségi kapitányaként 2015 nyara óta dolgozó német.

Közben Csányi Sándor MLSZ-elnök a szövetség honlapjának adott interjút. Csányi nem kertelt: sokakhoz hasonlóan csalódásként élte meg a Feröer-szigetekkel szemben elért 0-0-s döntetlent, s megfogalmazta a szövetség elvárásait is a szakmai stábbal szemben.

"Nem érdemes mellébeszélni: a Feröer elleni találkozó számomra is csalódás volt, játékban és eredményességben is többet vártam a csapattól. Ugyanakkor fontos ismét hangsúlyozni, hogy a szövetség vezetése a terveink szerint 2018-ban, a sorozat végén értékeli majd a válogatott és a kapitány munkáját. Bernd Storcktól kemény munkát várok, és az eredményességet illetően azt, hogy a lehető legtovább tartsa versenyben a válogatottat. A helyzetünk sokkal nehezebb, mint az Európa-bajnokság előtt volt, hiszen míg Franciaországba 24, addig az oroszországi világbajnoki döntőre csak 13 európai együttes juthat el! Remélem, hogy az utolsó mérkőzésekig lesz esélyünk legalább a pótselejtezőt jelentő második hely megszerzésére."

Csányi szerint „Bernd Storck a Norvégia elleni pótselejtezőn és a nyári Európa-bajnokságon is bizonyította, hogy érti a szakmáját”, így változatlanul töretlen a bizalom vele szemben. A szövetség elnöke biztos benne, hogy a válogatott mellett az utánpótlásképzésben és klubszinten is sikeres időszak vár a magyar labdarúgásra – már amennyiben „a magyar labdarúgó-társadalom arra összpontosít, hogy a saját helyén mindenki a korábbiaknál magasabb színvonalon, nagyobb hozzáértéssel dolgozzon.”

Itthon és idegenben is több kell
Svájccal és Lettországgal egyaránt hosszú idő után találkozik újra a magyar labdarúgó-válogatott október első napjaiban. A svájciak legutóbb az 1998-as vb-re vezető úton vizitáltak a magyar fővárosban, ahonnan értékes ponttal távoztak 1997 augusztusában.
Lettország idegenben kicsit később, 2003 szeptemberében "nem ízlett" az akkori nemzeti csapatnak: a 2004-es Eb-re igyekvő együttesek csatáját akkor a később a kontinenstornára eljutó vendéglátó nyerte 3-1 arányban.
Szerző