Előfizetés

Máris megbukott az angol kapitány

Publikálás dátuma
2016.09.27. 23:24
Fotó: Christopher Lee/Getty Images
Az angol labdarúgó-válogatott – immáron csak volt – szövetségi kapitánya, Sam Allardyce kínos ügybe keveredett, melybe az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) kedd esti közlése szerint bele is bukott. 

Greg Clarke és Martin Glenn FA-vezetők kedden rendkívüli tanácskozást tartottak a Wembleyben Allardyce sorsáról, este pedig már a szakember menesztéséről szóltak a hírek. „Allardyce viselkedése elfogadhatatlan volt az angol válogatott szövetségi kapitányától – olvasható az FA által jegyzett közleményben.

A 61 esztendős szakember korábban a Telegraph újságíróinak csapdájába szaladt bele, akik távol-keleti, a Premier League iránt érdeklődő üzletembereknek adták ki magukat. A riporterek rögzítették a beszélgetéseket, melyek során Allardyce azt is elárulta, hogyan lehet a játékosvásárlásra vonatkozó szabályokat megkerülni. A Telegraph tíz hónapos kutatómunka után kedden kezdte el publikálni sorozatát az angol futballban tapasztalható korrupcióról.

Az újságírók két alkalommal találkoztak a szövetségi kapitánnyal és képviselőivel. Ügynöke, Mark Curtis és pénzügyi tanácsadója, Shane Mosley is ott volt a megbeszéléseken, s négy órán keresztül társalogtak. A diskurzus során szóba került, hogyan lehet megkerülni az angol szövetség (FA) játékosvásárlásra vonatkozó szabályozását, amelyet 2008-ban hoztak meg, s 2015 óta a FIFA is tiltja az ilyen jellegű megállapodásokat. A szabályzás lényege, hogy megtiltsák, hogy a labdarúgó játékjoga egy harmadik fél birtokában legyen. „Még mindig meg lehet kerülni a szabályozást. Nem probléma. Amikor a szerződések 30-40 millió fontot érnek, az ügynöki díjból kapott öt százalék elég jó kis pénz egy kétórás munkáért cserébe” – mondja Allardyce a Telegraph felvételén. A szakvezető szerint egy meg nem nevezett csoport évek óta kijátssza ez a tilalmat, s ezért az ügynöki jutalékból részesedést kap.

Az angol szövetség azonnal vizsgálatot indított ellene, hiszen a szabályok megkerülésére adott tippeket, s ez súlyos etikai vétségnek és szerződésszegésnek is minősülhet. A felvételeken Allardyce élesen bírálta elődjeit, Roy Hodgsont és segítőjét, Gary Neville-t. Az angol válogatott játékosairól pedig azt mondja, hogy azért teljesítenek rosszul a nemzetközi tornákon, mert lélektani korlátaik vannak, és ezzel nem tudnak megbirkózni. Élesen kritizálta az angol szövetséget valamint megjegyzéseket tett Vilmos és Harry hercegre is. S mindez roppant kínos, hiszen Vilmos a hivatalos főnöke, mivel papíron ő a szervezet elnöke. Allardyce július 22-e óta volt szövetségi kapitány, egyetlen mérkőzése egy Szlovákia elleni vb-selejtező volt.

Szabó Tünde marad kettős pozícióban

B.P.
Publikálás dátuma
2016.09.27. 22:00
Szabó Tünde Fotó: Szalmás Péter
Megőrzi mindkét tisztségét Szabó Tünde, aki egy időben az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportügyekért felelős államtitkára és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének tagja. 

A sportvezető érdeklődésünkre, hogy nem gondolkozik-e azon, az összeférhetetlenség miatt megválik valamelyik tisztségétől, az alábbi írásos választ küldte: „A jogszabályi kötelezettségeimnek eleget téve, az államtitkári megbízatásom idejére felfüggesztettem, ezzel szüneteltetem a MOB elnökségi tagságomat, nem kívánok lemondani a tisztségemről.”

A kérdés a 2013-as, Caliban rendezett maratoni kajak-kenusok jutalma körül zajló bírósági per során lett nagyon aktuális. Szabó Tünde 2013-ban a MOB elnökségi tagjaként megszavazta, hogy a kajakosok 216 millió forintos jutalmát az EMMI fizesse ki, most azonban sportért felelős államtitkárként a MOB-bal fizettetné ki ezt az összeget. Azzal a MOB-bal, ahol továbbra is elnökségi tag.

A MOB-elnökségi tagság felfüggesztése a gyakorlatban úgy fest, hogy az érintett nem jár ülésekre, de továbbra is tagnak számít. Ez azt jelenti, hogy a helyére nem lehet mást beválasztani a testületbe és a határozatképesség megállapításánál is be kell őt számítani, a tanácskozások jegyzőkönyveiben Szabó Tünde úgy jelenik meg, mint elnökségi tag, aki nem vett részt az adott ülésen.

Jogilag nem támadható a sportért felelős államtitkár lépése. Léteznek azonban olyan fogalmak is, mint etika, jó ízlés, elegancia, ezekkel nehezen lehet jellemezni Szabó Tünde hozzáállását, arról nem is beszélve, hogy a maratoni kajakosok perében a sportállamtitkár Szabó Tünde csatázik a MOB-elnökségi tag Szabó Tündével…

A kajakosok ügyét tárgyaló Fővárosi Törvényszék első fokon a sportolóknak adott igazat, nem kétséges, hogy az ítélet írásba foglalása után a vesztes fél – az ítélet szerint a MOB-nak kell fizetni – fellebbez a határozat ellen. Szabó Tünde első fokon nyert, hiszen nem az EMMI-nek kell állni a számlát, és biztosak lehetünk benne, hogy másodfokon is a győztes oldalon lesz. De vajon tényleg nyertes-e? És nyer-e ezzel a magyar sport?

Fradi-Újpest: Több százezres büntetést kapott mindkét klub

A házigazda Ferencvárost és az Újpestet is megbüntette kedden a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága a két együttes szombati - 3-3-as döntetlennel záruló - bajnoki mérkőzésén történtek miatt.

A zöld-fehéreket a rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírás megsértéséért - nem megfelelő ruházat- és csomagátvizsgálásért - 200 ezer forintra büntette a testület az MLSZ honlapja szerint. Az Újpest FC 400 ezer forint pénzbüntetést kapott, mert szurkolói jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközt használtak, dobtak a játéktérre, és szidalmazták az ellenfelet.

A Videotont vendégül látó Budapest Honvédot 100 ezer forintra büntették, mivel drukkerei szidalmazták az ellenfelet és annak két játékosát.

A Diósgyőr-Debrecen mérkőzéssel kapcsolatban a DVTK-t szurkolóinak megbotránkoztató magatartásáért - más sportszervezet szidalmazása -, valamint a rendnek a mérkőzés lefújása utáni nem megfelelő biztosításáért 100 ezer, a DVSC-t szintén szurkolóinak viselkedése miatt 50 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a testület.

A miskolci találkozón kiállított debreceni Dusan Brkovic és diósgyőri Tamás Márk 1-1 bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.