Távozott az angol szövetségi kapitány

Publikálás dátuma
2016.09.28. 10:07
FOTÓ:Dan Mullan/Getty Images
Távozott posztjáról Sam Allardyce, az angol labdarúgó-válogatott korrupciós botrányba keveredett szövetségi kapitánya.

A 61 éves menedzser alig 67 napig irányította az angol válogatottat. Ebben az időszakban a csapatnak mindössze egy mérkőzése volt: szeptember 4-én 1-0-ra győzött a szlovákok vendégeként a világbajnoki selejtezősorozat első fordulójában. Keddi lemondásával Allardyce lett a válogatott eddigi történetének legrövidebb ideig szolgáló szakvezetője.

Távozásának hírét kedd este jelentette be az angol szövetség (FA), amely szerint a döntés közös megegyezéssel született. A szövetségi kapitányi tisztséget ideiglenesen Gareth Southgate veszi át.

Allardyce távozásának előzményeként a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap kedden feltáró riportsorozatot indított a brit labdarúgást átszövő korrupcióról. A bevezető cikk szerint Allardayce a Telegraph - magukat üzletembereknek kiadó - riportereinek tanácsokat adott egyebek mellett arra, miként kerülhetik meg az FA átigazolási szabályzatának azt a pontját, amely 2008 óta tiltja az egyes játékosok "birtoklásának" megosztását harmadik, külső partnercéggel.

Allardyce a beszélgetésekről készült hangfelvétel tanúsága szerint azt mondta, hogy ennek a tilalomnak a megkerülése "nem probléma", és ő személyesen ismer olyan ügynököket, akik "állandóan ezt csinálják".

"Ebben van a nagy pénz" - teszi hozzá az angol válogatott volt menedzsere, aki évi hárommillió fontos (több mint egymilliárd forintos) javadalmazásért vállalta el a szakvezetői tisztséget.

A The Daily Telegraph ezzel összefüggésben kiemeli, hogy az angol Premier League klubjai az idén nyáron rekordösszeget, 1,17 milliárd fontot (csaknem 420 milliárd forintot) költöttek játékosigazolásokra. Az FA a cikk megjelenése után azonnal vizsgálatot indított, amelyet kedden le is zárt, megállapítva, hogy Allardyce "nem megfelelő magatartást tanúsított". A szövetség közleménye szerint Allardyce maga is elfogadta, hogy komoly hibát követett el. 

Allardyce júliusban váltotta a menedzseri tisztségben Roy Hodgsont, miután az angol válogatott megalázó módon kiesett a franciaországi Európa-bajnokság küzdelmeiből. Hodgson június 28-án mondott le, azután, hogy csapata 2-1-re kikapott Izlandtól a kontinenstorna nyolcaddöntőjében.

Szerző
Témák
Sam Allardyce

Továbbra is Budapesten a női elit

Publikálás dátuma
2016.09.28. 07:56
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Tegnap hivatalossá vált, hogy újabb három évig Budapest adhat otthont a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének.

A 2017-es fináléra május 6–7. között kerül sor. A magyar főváros először 2014-ben volt vendéglátó, akkor a Győr csapata nyert.

Szerző

Kontra - Hajnalodik

Emlékeznek még, amikor az Európa-bajnoki diadalok felett érzett örömtől (is) megrészegült emberek ezrei lejtettek örömtáncot a Nagykörúton? Régi retró slágert dalolt, kántált boldog-boldogtalan, a régen várt sikert ünneplők között a (diadal)ittasabbak látatlanban már a világbajnoki kvalifikációt is megelőlegezték Bernd Storck csapatának. 

Tették mindezt annak ellenére, hogy a honi szövetség kommunikációja egyértelmű volt a franciaországi hetek alatt is: az ősszel induló világbajnoki selejtezősorozat végén a realitások talaján maradva mindennek össze kell jönni ahhoz, hogy a csapat odaérhessen a pótselejtezőt érő második helyre.

Azóta a „mi focink” túl van a menetrend szerinti, július végi, augusztus eleji nemzetközi kupabúcsún, az ősz pedig a viharos tórshavni valósággal együtt rúgta ránk az ajtót: noha tudtuk mindnyájan, rögvest a nyitányon bebizonyosodott, hogy az Eb-menetelésből hónapokkal később már nem lehet megélni. Illetve legfeljebb részint: a hálás drukkerhad továbbra is éhes a sikerre, a némileg megújuló nemzeti tizenegy első, Svájc elleni hazai vb-selejtezőjére annak ellenére fogyott el egészen hamar minden belépő, hogy a honi élvonalbeli bajnokikat hétről hétre kongó lelátók előtt rendezik. A drukkerek többsége hiszi – vagy legalábbis szeretné azt hinni – , hogy az éjjel soha nem érhet véget.

Különösen fontos napok előtt áll a válogatott, hiszen Svájc és Lettország elleni párharcok után – feltéve, ha megismétlődik a feröeri produkció – a falevelekkel együtt egykönnyen tovaszállhat a nemzeti csapat továbbjutási esélye is. Még mielőtt igazán elkezdődne a selejtezősorozat.

Mostanra a nyárból visszavonhatatlanul ősz lett, az éjjelt pedig majd egy új nap követheti, annak minden nyűgjével, riasztó felismerésével együtt. Noha egyes mellékzöngék – úgy mint kulcsjátékosaink továbbra is kevés, vagy a nemzetközi futball nívóját alulmúló játéklehetősége – már láttatni sejtetik a pirkadat első esőcseppjeit, a munka és az akarat meghosszabbíthatják az éjjelt – csakúgy, mint akkor, amikor a fülbemászó dal slágerré lett a nyáron.

Szerző