"Kettős mérce" - Élesen bírálták az Egyesült Államokat

Publikálás dátuma
2016.09.28. 11:33
Mevlül Cavusoglu John Kerryvel. FOTÓ: Win McNamee/Getty Images
Ismét élesen bírálta Ankara, hogy az Egyesült Államok segítséget nyújt a szíriai kurd erőknek, az úgynevezett Népvédelmi Egységeknek (YPG). 

Mevlül Cavusoglu török külügyminiszter Londonban kijelentette, minden irányú segítség „Szíria jövőjét veszélyezteti”. Mintmondta, az YPG mintegy kétszáz tagja továbbra is az Eufrátesz folyó nyugati partvidékénél maradt. Bírálta Washingtont amiatt is, mert nem teljesítette azt az ígéretét, amely szerint biztosítja a szíriai kurd erők visszavonulására régióból. „Vagy nincs hatással az Egyesült Államok az YPG-re, vagy nem akarják elküldeni onnan őket” – jelentette ki.

Cavusoglu úgy vélte, hogy egyes országok „kettős mércét” alkalmaznak a terror elleni harcban. Példaként említette Belgiumot, amely otthont adott az YPG politikai szárnya, a Szíriai Demokratikus Unió (PYD) kongresszusának. Szerinte a szíriai kurdok nem érdekeltek Szíria területi egységének megtartásában. Egyben azt is közölte, hogy a brüsszeli kongresszuson a Kurd Munkáspárt (PKK) és az YPG küldöttjei is jelen voltak, „ami egyértelművé teszi az ezen szervezetek közötti összefüggéseket”. 

Szerző
Frissítve: 2016.09.28. 11:50

Újabb görög reformot fogadtak el

Újabb fontos reformokat fogadott el a görög parlament. A törvényhozásban a kormánykoalíció 153 képviselőjéből 152 szavazott az intézkedésekre. 

Az előterjesztés egyik legvitatottabb pontja az volt, hogy lehetővé teszik a görög állami vagyon egy része, beleértve a helyi vízműveket, a gázszolgáltatót, privatizációját. Magánosítanak továbbá repülőtereket, autópályákat és kikötőket is. A szavazás előtt napokon keresztül tartott a vita a parlamentben.

A reform értelmében új vezetést neveztek ki a privatizációs hatóság élére. Az öttagú csoport a kormány három képviselőjéből áll, de két helyet kapnak benne a hitelezők is. A hatóság feladata lesz a görög állami vagyon értékesítésének előkészítése, megszervezése.

A parlamenti vita során egy ellenzéki képviselő José Saramago ironikus, „Privatizáljanak mindent” című művének példányait dobálta. Egy másik honatya az „álszentség Nobel-díjával” jutalmazná Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kormányát. A kormányfő az elmúlt években rendre azt állította, nem magánosítják a vízműveket.

A reform elfogadása volt a feltétele annak, hogy Athén egy újabb, 2,8 milliárd euró értékű hitelrészlethez jusson. Még 2015-ben szavazták meg az ország számára az immár harmadik számú, 86 milliárd euró összértékű hitelcsomagot.  

Szerző

Elhallgattatják a politikai ellenfeleket

A Human Rights Wath (HRW) emberi jogi szervezet élesen bírálta a börtönviszonyokat Egyiptom legjobban őrzött büntetés végrehajtási intézményében. A HRW szerint rendszeresen bántalmazzák a foglyokat, köztük a politikaiakat is, s embertelen körülmények között tartják őket fogva. 

A Skorpió nevű börtön az elnyomó államrendszer megtestesítője, amelyben arról gondoskodnak, hogy teljesen elhallgattassák a politikai ellenfeleket – mutatott rá a HRW közel-keleti vezetőkének helyettese, Joe Stork. A szervezet saját közlése szerint húsz bebörtönzöttel beszélt.

A Muzulmán Testvériség sok tagját tartják itt fogva. Abdel Fattah esz-Sziszi egyiptomi elnök az iszlám csoport tagjait terroristáknak minősíti. 

Szerző
Témák
Egyiptom HRW