Előfizetés

"Hazugság" - Nem lenne biztonságos a Római-parti mobilgát?

Az Együtt szerint a Duna-partra tervezett mobilgát nem jelent biztonságos megoldást a Római-part árvízvédelmére. 

Pataki Márton, az ellenzéki párt budapesti elnöke szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester hazugságának nevezte, hogy ebben a kérdésben a Római-parti fák megmaradása és az emberek biztonsága között kellene választani.

Kiemelte, a mobilgát egy olyan új technológia, amelyet ilyen hosszan, három kilométeres szakaszon még sehol nem alkalmaztak az országban. Az Együtt politikusa szerint csak a kisebbik probléma, hogy a mobilgát húszméteres környezetében nem ültethetők fák, a technológia nagyobb gondja, hogy árvíz esetén egy hiba nem kisebb szivárgásokat, hanem javíthatatlan gátszakadást jelent majd. 

Pataki Márton közölte, az Együtt a helyszínen ötven fatáblával próbálta felhívni a figyelmet erre, azonban a hétvégén valakik "politikai megfontolásból" ellophatták azokat. Az ellenzéki politikus szerint a csak létrával elérhető táblák eltávolítására Tarlós István főpolgármester mellett a Fidesznek és a helyi telektulajdonosoknak lehetett indítékuk.

Mi budapestiek "sem vagyunk hülyébbek", mint a rómaiak

Az MSZP a 2024-es olimpiai rendezéstől történő elállást kéri a kormányoldaltól, mivel szerintük az esemény csak a főváros és az ország tönkretételével lenne lebonyolítható Budapesten.  

Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, "nem az a hazafias, aki fejjel megy a falnak". Kiemelte, a közgyűlésnek az olimpia helyett a "lerobbant kórházak és a magára hagyott iskolák" mellé kellene állnia. "Mi budapestiek sem vagyunk hülyébbek, mint a rómaiak, ha ők fel tudták ismerni az érdekeiket, akkor nekünk is fel kell" - mondta Horváth Csaba arra utalva, hogy az olasz főváros a közelmúltban elállt az olimpiarendezéstől.

A szocialista politikus ismételten felszólította a közgyűlés kormánypárti képviselőit, hogy saját pénztárcájukból fizessék vissza azt a több mint 600 millió forintos kárt, amit a Mahir-perrel okoztak.

Az MSZP másik képviselője, Szaniszló Sándor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a közgyűlés "önként és dalolva" csatlakozik az állami szemétszállítási holdinghoz, ami 2 milliárd forintos veszteséget jelent majd a városnak. Az ellenzéki politikus szerint ez a főpolgármester állításával szemben azt eredményezheti majd, hogy Budapest piszkosabb lesz a jövőben. Szaniszló Sándor emellett felszólította a főpolgármestert, hogy indítson fegyelmi eljárást a Főtáv vezérigazgatójával szemben, a vállalatnál tavaly "fillérekért" értékesített hivatali autók ügyében.

Lásd még: Fővárosi Közgyűlés - Döntöttek a 2024-es olimpiai pályázatról

LMP: túszul ejtették Budapestet

Az LMP szerint Magyarországnak nem érdeke, hogy 2024-ben olimpiát rendezzen.  

Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kormányoldal egyértelműen hülyének nézi a budapestieket, ugyanis úgy módosítaná az olimpia rendezési tervét, hogy abban több új helyszín is szerepel, miközben a költségek nem emelkednek.

"Róma sem véletlenül lépett vissza" - mondta, majd hozzátette, Budapestnek először a hétköznapjait kellene megfelelően megszerveznie. Az LMP képviselője példaként említette a 3-as metró felújítása alatti buszpótlás megoldását.  Csárdi Antal szólt továbbá arról, szerinte az olimpia ügye is azt mutatja, hogy a "kormány túszul ejtette a fővárost".

Lásd még: Fővárosi Közgyűlés - Döntöttek a 2024-es olimpiai pályázatról