Paks 2 megkapta a környezetvédelmi engedélyt

Kiadta a Paks 2 projekt környezetvédelmi engedélyét csütörtökön a Baranya Megyei Kormányhivatal - tájékoztatta az MTI-t Aszódi Attila a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Kiemelte: a környezetvédelmi hatóság engedélyének megszerzése igazolja, hogy a projekt teljesíti az Európai Unió és Magyarország környezetvédelmi és természetvédelmi elvárásait. Aszódi Attila hangsúlyozta: a környezetvédelmi engedély kiadásával rendkívül hosszú, körültekintő eljárás zárult le, és szakmailag megalapozott döntés született.

A kormánybiztos kiemelte: a kiadott engedély nagyon fontos lépés a Paks 2 projekt engedélyeztetésében, a későbbi megvalósításában. A környezetvédelmi eljárásnak köszönhetően a hazai és külföldi nyilvánosság megismerhette a tervezett nukleáris projektet, az eljárással példaértékű precedenst állított Magyarország a nemzetközi közösség számára a környezeti döntéshozatal során a nyilvánossági jogok széleskörű gyakorlásának biztosítására - mondta. Hozzátette: a teljes eljárás ideje alatt az információk elérhetők voltak a hatóságként eljáró kormányhivatal, a Földművelésügyi Minisztérium, és a Paks 2 projekttársaság honlapján elektronikusan, illetve személyes betekintés útján.

Aszódi Attila emlékeztetett, a Paks 2 projekt környezeti hatásvizsgálati eljárása 2014. december 19-én kezdődött, a projekttársaság több mint kétezer oldalas környezeti hatástanulmányt nyújtott be, a dokumentáció az eljárás során tovább bővült. A szabályoknak megfelelően a projekt környezeti hatásvizsgálati eljárásában nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárást is lefolytattak.

A környezetvédelmi hatóság a sok információt a szakhatóságok bevonásával értékelte, az eljárás során a szabályoknak megfelelően a környezetvédelmi hatóság a nyilvánosság részvételét több ponton, széles körben biztosította - tette hozzá Aszódi Attila.

Az eljárás fontos állomása volt két éve Pakson tartott közmeghallgatás, illetve a 7 érdekelt országban - Németország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Ukrajna - 9 helyszínen tartott nyilvános fórum, közmeghallgatás 2015 őszén. A projekttársaság a kormánybiztos vezetésével az eljárásban aktívan résztvevő országok szakértőivel konzultált, a közmeghallgatáson, a nyilvános fórumokon és a szakértői konzultációkon a feltett kérdéseket megválaszolták - közölte. Ezen kívül több mint félezer írásbeli észrevételt, kérdést kaptak, amelyekre a projekttársaság megfelelő mélységben válaszolt - mondta Aszódi Attila.

A projekttársaság idén júniusban tájékoztatta a környezetvédelmi hatóságot a műszaki megoldások pontosításáról, ezt is, mint minden környezeti információt a résztvevő országok számára megküldték. A nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárás konzultációs szakasza végül idén augusztus 26-án zárult - idézte fel az események a kormánybiztos.

Szerző

Viszály a Fideszen belül - Kövér László fél

Publikálás dátuma
2016.09.29. 14:38
Tüntetés a CETA ellen. FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Van egy kis esély idehaza a Kanada és az Európai Unió közötti szabad kereskedelmi egyezmény (CETA) megtorpedózására, miután távolról sincs egyetértés a Fidesz-frakción belül a hazánk szuverenitását és mezőgazdaságát súlyosan veszélyeztető megállapodás kérdésében - írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint a nézeteltérések miatt szűk munkacsoport alakult a CETA-val kapcsolatos döntés előkészítésére, az egyezmény elfogadásáról ugyanis e hét elején kezdtek el vitázni a parlamentben.

A cikkben azt írják, hogy a kormánypárti képviselőcsoporton belül létrejött egy „kemény mag”, amely arról próbálja meggyőzni a többieket: a CETA komoly élelmiszer-biztonsági és környezeti kockázatokat szabadítana Európára, az egyezmény részét képező befektetési bírósági rendszer pedig antidemokratikus, és ellentétes az uniós joggal.

Ezeket a félelmeket Kövér László házelnök osztja, a Miniszterelnökség és a külügyi tárca viszont azt hangoztatja, hogy minden idők legjobb szabad kereskedelmi megállapodását készülünk megkötni, bár ezt konkrét adatokkal, hatástanulmánnyal még nem támasztották alá.

Az egyezményt a tervek szerint október 27-én írják alá a felek az uniós–kanadai csúcstalálkozón, de végső elfogadásához szükség van az egyes nemzeti parlamentek jóváhagyására is. Kérdés, hogy a magyar, illetve a szintén erősen CETA-ellenes osztrák, belga, szlovén törvényhozás hogyan dönt majd az egyezmény ratifikálásáról - írja a lap.

Szerző

Több tonnányi hamis növényvédő szerre csapott le a Nébih - Videó!

Publikálás dátuma
2016.09.29. 11:46
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Országszerte terítette a hamis növényvédő szereket 7 cég, az ellenőrzéssorozatban több mint 2600 kilogramm hamis növényvédő szert foglaltak le és további 3000 kilogramm visszahívását rendelték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei, a hamisított termékek forgalmazói több millió forintos bírságra számíthatnak - közölte a hatóság.

A tájékoztatás szerint a hatóság hamis növényvédő szer tárolásának gyanújáról kapott közérdekű bejelentést májusban, majd az ügyben érintett Pest megyei nagykereskedő raktárában több mint 1400 liter gyomirtó szert foglaltak le. A termék származási országa, csomagolása ugyanis nem felelt meg sem a jogszabályoknak, sem pedig a forgalomba hozatali és felhasználási engedélynek.

Az ellenőrzés során feltárt információk alapján a Nébih országos ellenőrzéssorozatot indított: 9 megyében és Budapesten összesen 24 helyszínen tartottak vizsgálatot. Az akció során további 2700 kilogramm a forgalomba hozatali és felhasználási engedélynek nem megfelelő növényvédő szert vontak ki a forgalomból. A tételek értéke csaknem 28 millió forint.

A Nébih felvette a kapcsolatot a készítmények hazai engedélytulajdonosaival, akik a minták és a csomagolások ismertető jegyei alapján igazolták, hogy a termékeket nem ők gyártották és nem is járultak hozzá azok előállításához. Ez alapján a lefoglalt növényvédő szerek hamisított terméknek minősülnek. A zárolt mennyiségen túl a Nébih elrendelte további mintegy 2900 kilogramm növényvédő szer visszahívását. Az országos akció eredményeként a hatóság csaknem 12 ezer hektárnyi termőterület növényvédő szeres kezelésére elegendő illegális terméket vont ki a forgalomból. Az eljárás folyamatban van. www.kormany.hu oldalon elérhető jogsértési lista tartalmazza az érintett cégek adatait.

A hamis növényvédőkről készített felvételeket itt láthatja!

Szerző