Előfizetés

Tűz ütött ki egy házban - Robbanást előztek meg Mogyoródon

Publikálás dátuma
2016.10.05. 16:41
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Kigyulladt egy ház szerda délután Mogyoródon, a lakásban egyedül lévő idősebb nő megsérült, őt életveszélyes, szomszédját pedig könnyebb sérülésekkel vitték kórházba. A tűzoltók kihoztak négy gázpalackot, hogy megelőzzék a robbanást.

A Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy a 70 négyzetméteres ingatlan alsó szintje teljes terjedelmében égett, az oltást a szomszédok kezdték meg, majd a helyi tűzoltók fejezték be, miközben az épületből négy propánbután-gázpalackot is kihoztak, hogy megelőzzék a robbanást. 

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A házban egy idősebb nő tartózkodott, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett; az első jelentések szerint testfelületének negyven százaléka megégett. A nő segítségére siető egyik szomszédot is kórházba vitték, ő könnyebben sérült. A Pest megyei katasztrófavédelem tűzvizsgálatot indított a körülmények tisztázására - tette hozzá a szóvivő.

Nem jár a gödöllői HÉV a hétvégén

Pótlóbusz szállítja az utasokat a hétvégén a 8-as HÉV vonalán Kerepes és Gödöllő között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán.

A közlemény szerint október 8-án és 9-én a H8-as HÉV rövidített útvonalon, az Örs vezér tere és Kerepes között jár. Kerepes és Gödöllő között karbantartási munkákat végeznek, ezért ezen a szakaszon pótlóbusszal lehet utazni. A H8-as jelzésű pótlóbusz a HÉV szinte teljes, kimaradó vonalszakaszát bejárva Szilasligetet és Mogyoródot is érinti, Szentjakab parkfaluba azonban nem tér be. A H8E jelű HÉV-pótló Kerepes és Gödöllő között, a 3-as főúton közlekedik.    

Aki a Szentjakab megállóhelyre utazik, annak a H8SZ pótlóbusz igénybevételét javasolják, ez Telebusz-rendszerben közlekedik, azaz csak akkor indul el, ha tényleges utazási igény merül fel. Az utazási szándékot a 06/1 3-255-255-ös telefonszámon lehet jelezni, legkésőbb az indulási időpont előtt 30 perccel.

A svédek bíróságra mennek, ha nem fogadunk vissza menekülteket

Svédország bírósághoz fog fordulni, ha Magyarország nem tartja be a dublini előírásokat, és nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiket a magyar hatóságok regisztráltak elsőként az Európai Unióban - közölte Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter az EUObserver brüsszeli hírportál szerdai tudósítása szerint.

Öt észak-európai ország - Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország - nemrégiben levelet küldött az Európai Bizottságnak, arra kérve az uniós intézményt, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy Magyarország betartsa a dublini szerződésben foglaltakat.

Johansson ezzel kapcsolatban egy svéd rádiónak elmondta, hogy a héten levelet kaptak Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztostól, aki leszögezte, Magyarországnak be kell tartania a dublini szabályokat, amelyek értelmében a magyar hatóságoknak kell elbírálniuk azoknak a menedékkérelmét, akiket először Magyarországon regisztráltak, de utána továbbutaztak más tagállamokba - írta az uniós ügyekkel foglalkozó hírportál. Stockholm pedig kész eljárást indítani Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán - mondta el Johansson.

A svéd bevándorlási hivatal adatai szerint mintegy ezer olyan menedékkérő tartózkodik jelenleg Svédországban, akit Magyarországon regisztráltak menedékkérőként. A magyar álláspont szerint viszont nyilvánvaló, hogy ezek az emberek nem Magyarországon, hanem Görögországban léptek először az Európai Unió területére. Arról már több bírósági ítélet született, hogy Görögországba nem lehet visszaküldeni menedékkérőket, mert a görög menekültügyi rendszerben embertelen és megalázó körülmények uralkodnak.