Előfizetés

Új szakszervezeti összefogás indul

Az állami tulajdonú közszolgáltatást végző vállalkozásokban, például a postánál és a vasútnál dolgozók érdekvédelmére szorosabb szövetségi rendszer kialakítását kezdeményezik a területen működő ágazati szakszervezetek - közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSz), mint az összefogás makroszintű partnere.

Mint írták, a munkaügyi kapcsolatok szempontjából a versenyszféra sajátos helyzetben lévő halmaza az állami tulajdonú közszolgáltatást végző vállalkozások köre. Ezért a közszolgáltatás területén működő négy ágazati szakszervezet (Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége, Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás, Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége) és a MOSz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumához (VKF) hasonló konzultatív, szervezői fórumot szeretne létrehozni.

A kezdeményezők szerint így ezen a területen is intézményesített szociális párbeszéd jönne létre, kiegészítve és teljessé téve a hazai érdekegyeztetés rendszerét. Mint írták a problémák többségében azonosak és feszítőek, ilyenek a munkaerőhiányból és bérhelyzetből fakadó problémák, korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új rendszer lezáratlan kérdései, vállalati strukturális átalakítások, munkakörülmények.

A kezdeményezés nyitott és konföderációktól független, várják az érintett ágazati szakszervezetek csatlakozását - hangsúlyozták a közleményben.

Göncz Árpád halálának évfordulójára

Molnár Gyula, az MSZP elnöke
Publikálás dátuma
2016.10.06. 15:30
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Ma egy éve távozott el közülünk Göncz Árpád, a harmadik magyar köztársaság első elnöke. Óriási, a mindennapokban is érezhető űrt hagyott maga után a rendszerváltás utáni első, és mindmáig az utolsó magyar államférfi, aki egyesíteni tudta a nemzetet - olvasható Molnár Gyula MSZP-elnök közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Olyan demokrata volt, aki maga mögött tudta a többséget, de a rá ruházott hatalommal bölcsen bánva egy egész nemzetet képviselt. Göncz Árpád tudta, hogy a magyarságnak sem a darutollas úri világra, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világára nincs többé szüksége. Egy szabad, fejlődő, modern Magyarországot képzelt el. Egy jobb Magyarországot, ahol azok sem maradnak az út szélén, akiknek nincs eszközük megvédeni magukat.

A mai nap a legmélyebb tisztelettel adózunk Göncz Árpád életműve előtt, az általa elképzelt jobb Magyarországért pedig egészen a jelenlegi rendszer végnapjáig dolgozunk.

Áder János: 1848-49 a magyarság öntudatának legtisztább forrása

Publikálás dátuma
2016.10.06. 14:50
MTI Fotó: Illyés Tibor
 Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mindörökre a magyarság öntudatának legtisztább forrása maradt - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön, a nemzeti gyásznapon a Pest megyei Ócsán.

Az államfő Halászy Károly honvéd százados tiszteletére, a Halászy Károly Általános Iskolában rendezett megemlékezésen kijelentette: "a hazaszeretet nem ünnepnapok hangzatos szava, hanem egy bennünk dolgozó erő".

A reformkor szószólói, a forradalom sürgető fiataljai és a szabadságharc neves és névtelen mártírjai - köztük Halászy Károly és az aradi vértanúk - nem akartak mást, csak hogy Magyarország önmaga lehessen - mondta, hozzátéve, a síron túlról is azt üzenik nekünk: a megszentelt áldozat sohasem hiábavaló.

Áder János szólt arról, 1848 nyarán Pest megye településein a toborzások hírére az utcákon és a tereken férfiak gyülekeztek, akik nem születtek hősnek, csak szerették a hazát. Szerették a szabadságot, amely számukra most azt jelentette, hogy megszűnt az úrbér, az ősiség, az úriszék és a tized, felszabadultak a jobbágyok, közös lett a teherviselés, szabadabb a szó. Jelentette azt is, hogy megnyílt az út egy igazságosabb Magyarország felé - tette hozzá. A köztársasági elnök hangsúlyozta: akkor a polgárrá válás volt tét.

Halászy Károly, Alsónémedi helyettes jegyzője, fiatal tanító a településen már tavasszal lelkesítő beszédet tartott, hirdette a forradalom eredményeként kiharcolt vívmányokat, a hűbéri viszonyoktól megszabadult ország új törvényekkel megalapozott, nemzeti útját. "Érezte, hogy ami történik, jó irányba fordítja a magyarság szekerét. Oda, ahol egy önálló nemzet túllép régi, rossz szokásain, és a maga erejéből boldogul. A saját álmait valósítja meg, fejlődik, tehetségében kiteljesedik, okosan változik. Megőriz minden jó hagyományt, de elveti azt, ami visszahúz" - fogalmazott Áder János.

Mint mondta, Halászy Károly lelkesítő szavai nyomán Alsónémedi példásan sok önkéntest állított ki, vele együtt 404-et.
Alig egy esztendő múltán a szabadságharc a túlerővel szemben elbukott. Hazafiak ezrei haltak hősi halált a csatákban vagy tértek sebesülten haza. Sokan bujdosni kényszerültek - idézte fel Áder János.

Halászy Károlyt, a református tanítót, aki a harcokból századosként hazatért, 1849. július 25-én halálra ítélték. Bűne az volt, hogy szembefordult az önkénnyel. Az ítéletbe is csak annyi kerülhetett, hogy "a rebellis pártnak igen buzgó tagja", és "Kossuth proklamációit önként kiosztotta a lakosság között" - mondta az államfő.

Hozzátette: Halászy Károly ezen a helyen, az ócsai járásbíróság egykori udvarán halt mártírhalált. Éppoly fájdalmasat és égbekiáltót, mint a győztesek bosszújának többi áldozata, és éppoly hősieset, mint az aradi tizenhármak vagy a harcokban elesett honvédek - jelentette ki Áder János, aki úgy fogalmazott: Halászy Károly története egy világos, éles hangot, a lelkiismeret hangját hagyta ránk.

Bukodi Károly (Fidesz-KDNP), Ócsa polgármestere arról beszélt, hogy 1848-49 mártírjai hittek egy jobb világban, a közös jövőben egy ország érdekében, ahol az emberek szabadon élhetnek. A remény és az egymás iránti bizalom fordította ki sarkaiból a világot - mondta.

Kijelentette: a szabadság hőseinek mindenképpen meg kellett halniuk. Nem azért, mert fegyvert fogtak és kitartottak, hanem a hit miatt, amely tettekre sarkallta őket, amely megmutatta mindenkinek, hogy a világot meg lehet változtatni - mondta a polgármester.

A megemlékezés zárásaként Áder János és Bukodi Károly katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzta Halászy Károly emléktábláját.