Előfizetés

Bokros üzent Orbánnak: "nem sok van már hátra"

Publikálás dátuma
2016.10.06. 20:14
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Barbárok bérencének nevezte Facebook-bejegyzésében a miniszterelnököt Bokros Lajos. 

A MoMa elnöke nem sokat finomkodott, amikor Orbán Viktorról azt írta, annak az "Oroszországnak az első számú csatlósa, amely Szíriában - immár bizonyítottan - kórházakat, lakóházakat, segélyszállító konvojokat bombáz rendszeresen". Oroszország az ENSZ főtitkára szerint is barbár cselekedeteket hajt végre - állította Bokros. A kvótareferendumra térve úgy fogalmazott: "Magyarországon az érvénytelen népszavazás után a diadalittas, de józan ítélőképességét minden jel szerint már elvesztő kormányfő a vereség estéjén vigyorogva belehazudta a képünkbe a győzelmet". Orbánt arra figyelmeztette, 2018-ban véget vetnek a "korrupt és hazug önkényuralomnak". Bejegyzését a pártelnök így fejezte be: "Barbárok bérence, tudjuk, hogy félsz. Nem sok van már hátra".

Harangozó: mellébeszélnek, mint Rogán helikopterezésénél

Publikálás dátuma
2016.10.06. 20:09

Meggyőződésem, hogy a kormány mellébeszél a kvótanépszavazás kampányával kapcsolatban - fogalmazott Harangozó Tamás az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s alelnöke szerint az érvénytelen referendum nagyjából 19,5 milliárd forintjába került az adófizetőknek. Pedig két hete még azt állította a kormányzat, hogy 4,9 milliárd forintba került a kampány. Ebben az ügyben ott tartunk, mint Rogán Antal helikopterezésével, először azt mondták, meg sem történt, majd a képek ismeretében elismerték - figyelmeztetett Harangozó. Az ellenzéki politikus, aki korábban bizonyos szerződéseket megnézhetett közölte, augusztusig már elköltött 6,5 milliárdot költött a kormány, ami nem a végleges összeg és a 4,5 milliárdos lebonyolítási költséget sem tartalmazza. Hozzátette, minden idők legnagyobb kampányköltése volt ez egy eredménytelen népszavazásra, amelynek hatására megalakult az új kisebbség.

25 millióért árulta volna el, ki volt a Teréz körúti robbantó?

Publikálás dátuma
2016.10.06. 20:02
Helyszínelés a robbantás után a Teréz körúton szeptember 25-én. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A rendőrség gyanúja szerint egy nő 25 millió forintért elárulta volna az elkövető kilétét, ám kiderült, hogy blöffölt. A nő tagad, szerinte valaki a nevében küldött e-mailt a miniszterelnökségre. Jelentős kárt okozó csalás bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás ellene – tudta meg az ATV.

A nyomozók összesen 10 órán keresztül kérdezgették az elmúlt napok történéseiről, illetve egy általa jól ismert személy viselkedéséről, szokásairól, képességeiről, kapcsolatairól, ruházatáról. Állítólag nem sokkal korábban a nő okostelefonjáról származó e-mailt kapott az egyik kormányzati sajtós, amelyben a levélíró közli: 25 millió forint ellenében hajlandó információval szolgálni a Teréz körúti merénylet részleteiről.

Pár nappal később eredménytelen házkutatás tartottak a lakásán. E-mail fiókjához két korábbi kapcsolatának is volt hozzáférése, egyiküket már ki is hallgatták. A nő tagadja, hogy bármi köze lenne az üzenethez, szerinte valaki feltörte a postafiókját.

Üzent a rendőrség a merénylőnek
Továbbra is nagy erőkkel nyomoz a rendőrség a Teréz körúti robbantás ügyében. A police.hu-n közzétett közleményben az ORFK Kommunikációs Szolgála azt írta: egy percig sem érezheti magát biztonságban az elkövető, a nyomozati cselekmények és a rendőri jelenlét során több más bűnöző is rendőrkézre került. A Központi Nyomozó Főügyészség és a rendőrség folyamatosan gyűjti és értékeli az adatokat a robbantással kapcsolatban, az intenzív munka pedig az általános közbiztonsági helyzetre is kihat. A robbantás napja óta a rendőrség összesen 1874 személyt fogott el, közülük 492 főt érvényben lévő körözés alapján. 1045 főt bűncselekmény elkövetésén értek tetten, további 1066 személyt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt állítottak elő. A hatóságokat a lakosság is segíti; eddig 591 bejelentés érkezett és 34 felvételt töltöttek fel a felderítő munka támogatására a Belügyminisztérium által létrehozott internetes oldalra - írta a rendőrség. 

Korábban írtuk: hamarosan elkészülhet a Teréz körúti robbantó profilja, ami nagyban segítheti a nyomozók munkáját. Szakértők szerint egy sértett emberrel lehet dolguk a hatóságoknak, aki most élvezi, hogy róla szólnak a hírek. Talán még sajnálja is hogy nem tudják pontosan ki ő, és ha lankad az érdeklődés, azt sem tartják kizártnak, hogy újra támad - olvasható a hirado.hu portálon.

Azt már kizárták, hogy terrorista lenne, elvetették a magánéleti bosszú lehetőségét és mintha halványulna a rendőrséggel szembeni ellenszenv is, mint indíték – mondta Németh Zsolt kriminológus, aki szerint egy sértett személyiségről lehet szó, aki az egész társadalmat akarja büntetni. Úgy tűnik, tehetséges ember, ért valamihez, de valamiképpen háttérbe szorult, és ha a figyelem csökken, veszélyesé válhat. Ugyanakkor az, hogy tíz napja nem találják, nem kerül senkinek a látókörébe, aki érdemi információval szolgálhatna a kilétéről, azt mutatja, hogy valahol csöndben meghúzódik. A kriminológus nem hiszi, hogy a robbantó kórosan pszichés lenne, és esetleg börtön helyett gyógykezelésre küldenék.