Előfizetés

Leváltották az MTVA biztonsági vezetőit

Publikálás dátuma
2016.10.06. 22:23
FOTÓ: Népszava
Leváltotta a közmédiát fenntartó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) biztonsági vezetőjét és annak helyettesét Vaszily Miklós vezérigazgató.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Kovács István és Tarjányi Tamás menesztése összefüggésben áll azzal a lehallgatási és megfigyelési botránnyal, amelyben a rendőrség is nyomoz. A két vezető menesztését a lapnak az MTVA sajtóosztálya megerősítette, de a felmentés okait nem akarták kommentálni. „A felek abban állapodtak meg, hogy nem nyilatkoznak a munkaviszony megszűnésének körülményeiről” – olvasható a válaszlevélben, amely azt is leszögezi, hogy nemcsak leváltották őket, de az MTVA „kötelékét” is el kellett hagyniuk.

A rendőrség tiltott adatszerzés gyanújával nyomoz, miután áprilisban egy beázást követő felújítás során előkerültek a poloskák Vaszily Miklós tárgyalójából. Később kiderült, Vas Imre üzemeltetési igazgató és Enyedi Csaba adminisztrációs igazgató irodájában is volt olyan lehallgatóberendezés, amely fotó készítésére is alkalmas. A biztonsági kamerák felvételén Vast a rendőrök szerelők társaságában azonosították. Vas engedélye nélkül lehetetlen lett volna hozzáférni az igazgatói tárgyalóhoz, amikor pedig a helyszínelés során erre rákérdeztek a rendőrök, ő hebegve csak annyit mondott, hogy „az eszközök telepítése magasabb célokat szolgál”. Vas és Enyedi az ügy tisztázásáig felmentését kérte a munkavégzés alól.

Pokolgép robbant Isztambulban - 10-en sérültek!

Motorkerékpárra erősített pokolgép robbant csütörtökön egy rendőrőrs közelében Isztambul Yenibosna nevű külvárosában, 10 ember könnyebben megsérült - jelentette az NTV török hírtelevízió.

A detonációban a környező házak ablakai betörtek, de több autóban is kár keletkezett. A hatóságok nagy számban mentő- és tűzoltó egységeket rendeltek a helyszínre. A sérülteket kórházba szállították, de a beszámoló szerint közülük 5-öt már elengedtek.

A Dogan török hírügynökség úgy tudja, hogy a robbanás előtt egy fekete kabátot, farmernadrágot és bukósisakot viselő ember futva távozott a helyszínről. A rendőrség hajtóvadászatot indított utána. Az esettel kapcsolatban egyelőre nem tisztázott, hogy terrorcselekményről van-e szó.

Az érintett rendőrőrsöt négy évvel ezelőtt, 2012-ben egyszer már támadás érte. Akkor egy nő kézigránátot dobott, valamint tüzet nyitott az épületre. A történtekben két rendőr könnyebben megsérült, a szintén sebesült nőt pedig elfogták.

A kapitányság csak néhány kilométerre van attól az Atatürk nemzetközi repülőtértől, ahol június 28-án este három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. Az incidensben, amelyért az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezetet vádolják, 45 ember meghalt.

Bokros üzent Orbánnak: "nem sok van már hátra"

Publikálás dátuma
2016.10.06. 20:14
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Barbárok bérencének nevezte Facebook-bejegyzésében a miniszterelnököt Bokros Lajos. 

A MoMa elnöke nem sokat finomkodott, amikor Orbán Viktorról azt írta, annak az "Oroszországnak az első számú csatlósa, amely Szíriában - immár bizonyítottan - kórházakat, lakóházakat, segélyszállító konvojokat bombáz rendszeresen". Oroszország az ENSZ főtitkára szerint is barbár cselekedeteket hajt végre - állította Bokros. A kvótareferendumra térve úgy fogalmazott: "Magyarországon az érvénytelen népszavazás után a diadalittas, de józan ítélőképességét minden jel szerint már elvesztő kormányfő a vereség estéjén vigyorogva belehazudta a képünkbe a győzelmet". Orbánt arra figyelmeztette, 2018-ban véget vetnek a "korrupt és hazug önkényuralomnak". Bejegyzését a pártelnök így fejezte be: "Barbárok bérence, tudjuk, hogy félsz. Nem sok van már hátra".