"Ez a vihar gyilkolni fog" - Erősödött a hurrikán Amerikában

Erősödik a Matthew hurrikán, s immár kétmillió embert sürgetnek az illetékesek a déli szövetségi államokban, hogy meneküljenek a partvidékekről.

Már négyes erősségű a Matthew hurrikán, amely egyelőre még a karibi térségben tombol, de helyi idő szerint csütörtök estére-éjjelre már eléri a floridai partokat. Az amerikai Országos Hurrikán Központ szerint a szél sebessége elérheti az óránkénti 185-205 kilométert.

Négy szövetségi államban - Floridában, Georgia és Dél-Karolina egy részében és Észak-Karolina teljes területén - már szerda óta rendkívüli állapot van érvényben, a floridai kormányzó, Rick Scott csütörtökön kétóránként tartott sajtóértekezletet, s mindenki - beleértve Barack Obama amerikai elnököt is - a közeledő vihar veszélyeire figyelmeztet. "Ez a vihar gyilkolni fog" - mondta csütörtöki sajtóértekezletén a floridai kormányzó, s ismételten felhívta honfitársai figyelmét, hogy hagyják el a partmenti vidékeket, mert amikor a vihar lecsap, akkor már a mentők sem tudnak segíteni. 

Floridában, Georgiában és Dél-Karolinában körülbelül kétmillió embert szólítottak fel a hatóságok a menekülésre, az országutakon hosszú, tömött sorokban, lépésben haladnak az autók az egyes szövetségi államok belső vidékei felé. 2012 óta - amikor a Sandy hurrikán csapott le az Egyesült Államok keleti partvidékére - most rendelték el a legnagyobb arányú evakuálást. Floridában a kormányzó arra figyelmeztetett másfélmillió embert, hogy okvetlenül hagyja el otthonát. "Nincs ok a maradásra, senkinek nincs esélye e viharral szemben" - fogalmazott Scott kormányzó. Csütörtök déltől a floridai repülőtereken már 1400 járatot felfüggesztettek, Miamiban, Fort Lauderdale-ben és Orlandóban lezárták a repülőteret. A nagyobb városokban, Miamiban, Palm Beachben, Orlandóban, Tampában kiürülőben vannak az élelmiszerboltok, s bár üzemanyagban egyelőre általában nincs hiány, már arról érkeznek jelentések, hogy Floridában sok benzinkútnál kifogytak. 

A több megyére érvényes kötelező evakuálásnak köszönhetően zsúfoltak az országutak Georgiában és Dél-Karolinában is. Dél-Karolinában mintegy 250 ezer ember már elhagyta a vihar fenyegette partvidékeket, s csütörtökön várhatóan további 200 ezer ember kel útra. A dél-karolinai közlekedési főhatóság jelentős változtatásokat is eszközölt a forgalmi rendben, hogy a népvándorlásszerű áradat minél gyorsabban juthasson el a biztonságos övezetekbe. A helyszíni tudósítások szerint Charleston városa már csaknem teljesen kiürült, az üzleteket és a házakat bedeszkázva hagyták ott tulajdonosaik és lakóik. 

Észak-Karolinában Pat McCrory kormányzó szintén sajtóértekezleten hívta fel a figyelmet arra, hogy ez a hurrikán különlegesen veszélyes lesz. Valamennyi érintett szövetségi államban, a belső vidékeken, átmeneti menedékszállásokat rendeztek be, többségüket iskolaépületekben.

Barack Obama elnök csütörtökön délután aláírta a felhatalmazást arra, hogy a Belbiztonsági Minisztériumhoz tartozó Katasztrófa-elhárítási Ügynökség (FEMA) megkezdhesse a szövetségi segélyprogramot, amelynek keretében sátrakat, élelmiszert, gyógyszereket szállítanak a hurrikán sújtotta vidékekre. Az elnök egyébként már szerda este adott rövid nyilatkozatában jelezte: a szövetségi kormány készen áll arra, hogy minden segítséget megadjon a vihar áldozatainak. 

Szerző

Kapcsolódó

Tombol a hurrikán

Lemondott a kormányzó - Más beosztást kért Putyintól

Családi okokra hivatkozva más beosztást kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Jevgenyij Zinyicsov, a kalinyingrádi megye ügyvezető kormányzója - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Zinyicsovot, aki 2002 és 2006 között az elnöki testőrség tagja, majd 2015-től a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kalinyingrádi részlegének vezetője volt, július óta töltötte be a kormányzói posztot. Az elöljáró csütörtökön meglepetést okozott azzal, hogy nem jelent meg az új összetételű helyi törvényhozás alakuló ülésén.

Putyin ügyvivőként Anton Alihanovot nevezte ki a kormányzói tisztségre. Közben Andrej Szergyukov vezérezredest, az orosz Déli Katonai Körzet eddigi parancsnokhelyettesét nevezték ki a légideszantos erők élére. Elődje, a tartalékállományba helyezett Vlagyimir Samanov vezérezredes szerda óta az Állami Duma (a szövetségi parlament alsóháza) védelmi bizottságának elnöke.

Szerző
Témák
Oroszország

Milliós tartozást hozott össze a neten egy kisfiú véletlenül

Publikálás dátuma
2016.10.06. 17:59
Illusztráció: Chris Jackson/Getty Images
Egy 12 éves spanyol fiú 100 ezer euró (több mint 30 millió forint) értékben rendelt meg reklámfelületet a Google internetes keresőtől, de a pénzt végül nem kell kifizetnie, mert kiderült, hogy merő figyelmetlenségből tette.

Az Alicante melletti Torreviejában élő José Javier augusztusban nyitott fiókot a Google hirdetési szolgáltatásánál, az Adwordsnél, hogy a remélt reklámbevételekből hangszereket vásároljon zenekarának, amelynek ő a trombitása. 

A gyermek úgy hitte, a szolgáltatás igénybe vételével sikerül majd fizető hirdetőket toboroznia azokhoz a zenés videókhoz, amelyeket együtteséről, a Los Salerososról szokott feltenni a YouTube-ra. Csakhogy a fiú összetévesztett két szolgáltatást, a hirdetési bevételek megszerzése céljából neki az Adsense-nél kellett volna regisztrálnia. 

A téves fiókot annak a takarékszámlának a segítségével létesítette, amelyet szülei nyitottak számára egy banknál spórolt pénze elhelyezésére. A Google csak egy nevet és egy bankszámlaszámot kért, így nem volt semmi akadálya az Adwords-számla megnyitásának.

Mire a bank értesítette a szülőket az egyre gyűlő adósságokról, már 100 ezer eurónyi tartozás halmozódott fel José Javier bankszámláján, és ennyi pénzt a csekély jövedelemből élő szülők nem tudnak kifizetni - számolt be a szokatlan esetről az El País című spanyol lap. 

Az újság szerint a különös eset is rávilágít arra, mennyire fontos elolvasni a szolgáltatási szerződések részleteit. A hír nyilvánosságra kerülése után, szerdán a Google közleményben jelentette be, hogy az ügy részletekbe menő elemzése nyomán úgy döntöttek, nem hajtják be a fiú családján a tévedésből felhalmozott adósságot, mert fontos számukra "a biztonságos internetes környezet a családokban".

Szerző