Előfizetés

Itt van a népszavazás végleges eredménye

Befejezte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a vasárnapi népszavazáshoz érkezett levélszavazatok összeszámlálását csütörtök késő este, így megvan az előzetes végleges eredmény - mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke. Eszerint az összes választópolgár 41,31 százaléka szavazott érvényesen: 56 ezren "igen"-nel, 3 millió 361 ezren "nem"-mel. A 1990 óta csak egy népszavazáson szavaztak egy kérdésre egyféleképpen többen, mint október 2-án a "nem"-re.

Pálffy Ilona tájékoztatása szerint a 130 356 érvényes levélszavazat 99,23 százaléka volt "nem", és 0,77 százaléka "igen" voks. Elmondta: a határon túl élő, állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgároktól 154 ezer levélszavazat érkezett az NVI-hez, ebből lett 130 ezer érvényes. Ez jobb arány, mint legutóbb, 2014-ben ugyanis a 158 ezerből 128 ezer volt érvényes. 

Az NVI-ben pénteken kézzel is megszámolják a levélszavazatokat, ezután tudják a végleges adatokat - tervei szerint kedden - benyújtani a Nemzeti Választási Bizottságnak, amely kiállítja az eredményről a jegyzőkönyvet, a jogorvoslati határidők lejárta után pedig megállapítja az országos népszavazás végeredményét - tájékoztatott az NVI elnöke. 

A Magyarországon és a külképviseleteken a szavazókörökben leadott, valamint a levélben beérkezetett szavazatokat összesítése szerint a szavazáson 3 642 671-en vettek részt. 3 417 572-en, az összes választópolgár 41,31 százaléka szavazott érvényesen, 56 157-en "igen"-nel, 3 361 415-en "nem"-mel. 

A valasztas.hu-n található adatok szerint 1990 óta, a kvótareferendum előtt négy országos népszavazást tartottak, amelyen összesen hét kérdést tettek föl: a NATO- és az EU-csatlakozásról, az egészségügyi intézmények állami tulajdonban tartásáról, a kedvezményes honosításról, a kórházi napidíjról, a vizitdíjról és a tandíjról. Ezek közül 
egyetlen esetben szavaztak egy kérdésre egyféleképpen többen, mint október 2-án a "nem"-ekre: a 2008-as népszavazás első kérdésére, a kórházi napidíj elutasítására 3 385 981 "igen" szavazat érkezett.

Kisüthet a nap, de a nyárias melegnek vége

Publikálás dátuma
2016.10.06. 23:06
FOTÓ: Thinkstock
Pénteken kezdetben még északkeleten és a Szombathely-Baja vonal 100-150 km széles sávjában, délután már csak helyenként fordulhat elő kisebb eső, zápor. Ezzel egyidejűleg észak felől szakadozik majd a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Gyenge, mérsékelt marad az északi-északkeleti szél. Hajnalban -1, +7, délután 10-15 fok várható. Reggelre pára, köd képződhet. Megszűnik a kettősfronti hatás.

Szombaton a hajnali pára és köd megszűnése után hazánk nagy részén több órára kisüt a nap, a változó mennyiségű felhőzetből csapadék nem várható. A légmozgás nem lesz jelentős. Reggel több helyen fagyhat, délután 12-15 fokot mérhetünk. 

Vasárnap is változóan napos-felhős időre van kilátás, kisebb eső, zápor csupán estefelé nyugaton, délnyugaton alakulhat ki. A szél gyenge marad. A hideg reggelt követően délután 13-16 fok várható.

Hétfőn északon lehet kevesebb, délen több felhő, errefelé eső, zápor is kialakulhat.Kedden a jelenlegi számítások szerint keleten, északkeleten fordulhat elő csapadék. Időnként élénk lehet az északias szél. Kissé enyhülnek a reggelek, napközben 10-16 fokra készülhetünk . olvasható az idokep.hu-n.

Tarlós sürgősen találkozna Orbánnal

Publikálás dátuma
2016.10.06. 22:43
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
"Még a héten szeretnék tárgyalni Orbán Viktor kormányfővel, mert minden, a 3-as metró felújítása nélkül elvesztegetett nap óriási kárt okoz" – mondta a Magyar Nemzetnek Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester. 

Hozzátette: nem vállalná a felelősséget azért, ha a metrójáratok közlekedését műszaki okok miatt még azelőtt le kellene állítani, hogy megkezdődne a felújítás. Márpedig a kezdési időpont egyre bizonytalanabb, főként miután Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezésére a Közbeszerzési Döntőbizottság felfüggesztette a metrópótláshoz kiírt buszos szolgáltatási megrendelési pályázatot.