Előfizetés

Szexuális zaklatás - Külsős veszi át a gyermekotthon vezetését

Publikálás dátuma
2016.10.07. 19:22
Illusztráció: Thinkstock
Külső vezető veszi át hétfőtől a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon irányítását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken.

A közleményben emlékeztettek: a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekvédelmi gyám jelzése alapján szeptember 23-án szerzett tudomást a gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújáról, és azonnal felfüggesztette állásából az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen.

Kiemelték, hogy a gyermekvédelmi rendszer szigorításának köszönhetően 2014 óta a gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését. A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorú büntetését segíti, hogy a kormány kiemelten megszigorította az ilyen bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben, amely szerint az ilyen bűncselekmény nem évül el - tették hozzá.

A minisztérium közleménye szerint ugyancsak a gyermekek érdekét szolgálja az a kormányzati törekvés, hogy a gyermekek ne tömeges, állami intézményekben legyenek elhelyezve, hanem minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek. Év végére a 12 év alatti gyermekek több mint 90 százalékát nevelőszülőknél helyezik el, és 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében az intézmények megújítása és kiváltása - tették hozzá.

Megjegyezték, hogy a gyermekvédelmi ellátórendszerben - nevelőotthonban, nevelőszülőknél - élő mintegy 23 ezer gyermek közül minden negyedikkel vették fel a kapcsolatot a gyermekjogi képviselők az utóbbi másfél évben az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központon (OBDK) keresztül.

Hangsúlyozták, hogy a kiszolgáltatott gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekkel szemben ezután is zéró toleranciát tanúsítanak. A feljelentést megtették, a rendőrséggel mindenben együttműködnek - írták.

Az RTL Klub szerda esti híradójában, majd a Házon kívül című műsorban sugárzott felvételen az intézet egyik volt lakója, egy 22 éves fiatal azt állította, a bicskei gyermekotthon igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, neki négy éven keresztül volt intim viszonya vele. Egy másik fiú - aki szintén névvel és arccal vállalta a nyilatkozatot - a műsorban azt mondta, hogy 12 éves korától kezdve nyolc éven át volt szexuális kapcsolatban az igazgatóval, és nemcsak ők ketten áldozatok. A rendőrség a kereskedelmi televíziónak megerősítette, hogy nyomoznak az ügyben.

Brutális szavazás Nyírpilisen

V. J.
Publikálás dátuma
2016.10.07. 18:42

"Meghalsz!" Ezt írták arra a mikrobuszra, amely a nyírpilisi polgármesteri hivatal előtt állt, hogy az esetleges választási csalások leleplezését videókamerával segítse. A feldühödött tömeg este szétverte az autót, szinte a rendőrök szeme láttára. Az autót - és egy másikat is, amit a helyiek nem vettek észre – Helmeczy László ügyvéd, a térség korábbi képviselőjelöltje küldte a helyszínre.

Szélvédőjét és lámpáit is betörték ismeretlenek vasárnap éjszaka a Szabolcs megyei Nyírpilisen annak a mikrobusznak, amelyet a választási csalás gyanúja miatt állítottak a polgármesteri hivatal elé. Mindez azután történt, hogy az egyetlen helyi szavazókörben lezárták a voksolást, amely egyébként – az országos átlaghoz képest – 58 százalékos példás eredményt hozott: a 900 fős, főként romák lakta faluban a választók 58,2 százaléka szavazott, 10 ember kivételével mindenki a nemre ikszelt – adta hírül a Bors.

A megjelent választók dokumentált megszámlálása céljából a hivatal előtt parkolt egy autó, amelyben kamera figyelte a szavazókört. Erre festettek „Meghalsz!” feliratot ismeretlenek, és összezúzták  járművet.

Helmeczy Lászó ügyvéd, a térség korábbi Összefogás-párti parlamenti képviselőjelöltje állította oda a speciális – hosszú felvételi idejű, sötétben is látó – felvevőkészüléket – értesült a Népszava. Mint lapunk kérdésére a jogász elmondta, arra gyanakodott, hogy egyfelől kevesebben mennek el szavazni, mint ahányat a szavazókörben regisztráltak. Másfelől pedig szervezett szavazószállítás történhet. A korábbi választásokon is hasonlóra gyanakodott, ezért lépett most komolyabb módszerrel.

A járművet, amelyből a történteket rögzítették, közterületen, jogszerűen állították le, mondja Helmeczy.

A kocsit este, jóval a népszavazás lezárta után kívánták elvinni, ám akkor már száz fős tömeg gyülekezett az autó körül, és a rendőrség is a helyszínen volt. A közelben Helmeczyt is igazoltatták, közben az összegyűltek súlyosan megrongálták a kisbuszt. (Nem zárható ki, hogy a magára hagyott kocsi kifosztása volt az elsődleges cél.)

A napközbeni felvételeket sikerült kimenteni, annak ellenére, hogy Helmeczy tájékoztatása szerint - a felvételek alapján - a falu polgármesterével az élen a tömeg ezt megpróbálta megakadályozni. A rendőri intézkedés a helyszíni szemlével együtt reggelig tartott.

A polgármester szerint – írja a Bors - nem történt választási csalás, és nem szállították szervezetten a szavazókat. Azért mentek el ilyen sokan voksolni, mert a roma és az iszlám kultúra nem fér meg egymás mellett – vélte faluvezető.

Helmeczy lapunknak elmondta, hogy a csaknem húsz órányi felvételt most saját munkatársai értékelik, összeszámolják a megjelenteket, és összehasonlítják a hivatalos eredményekkel. Amennyiben ezen adatok eltérnek, eljárást kezdeményeznek. Ha a szervezett szavazó-szállítás is igazolható, azért külön is.

Hozzátette: a szétvert – arra a napra egy kereskedőtől kölcsönkért - kocsit saját pénzéből kénytelen volt megvásárolni, hogy a rongálás miatt ne érje kár a neki segítő ismerősét. Arról, hogy a másik – titokban maradt – kamerás autó hol állt és mit rögzített, az ügyvéd a feljelentés megtétele előtt nem kívánt beszélni. 

Késik a közmunkásbér a jobbikos Érpatakon

A "törvény feletti helytartók és közigazgatási lakájbűnözés" miatt nem tudják kifizetni a közmunkásokat Érpatakon. 

Orosz Mihály Zoltán polgármester lapunknak elmondta: "a Fidesz alattomosan akadályozza" a közmunkás-fizetések átutalását, mivel a Belügyminisztérium később adta le a zárszámadást, mint hogy ők leadhatták volna a normatíva igényüket. Most rendkívüli települési támogatást kértek, ám Orosz szerint mivel ő nem fideszes, nem intézkednek olyan hatékonyan. Az érpataki közmunkások egyébként demonstráltak is annak érdekében, hogy a támogatásról döntő bizottság mihamarabb összeüljön. A szélsőséges nézeteiről és öltözékeiről hírhedt városvezető a decemberi választásokkal kapcsolatban elmondta: a Fidesz ottani "helytartója", Simon Miklós megpróbálja megakadályozni a voksolás lebonyolítását, mert Orosz állítása szerint rokonai nem tudják eldönteni, ki induljon a Fidesz színeiben a választáson. A polgármester jó szokása szerint "hazugsággyárnak" nevezte lapunkat, s felszólította munkatársunkat, ne írjon hazugságokat róla. Igyekszünk.