Előfizetés

Kerekes szék, tiszta szív Londonban

Publikálás dátuma
2016.10.08. 07:49
Forrás: Facebook/Tiszta Szívvel - Kills on Wheels
Bemutatták a Till Attila rendezte Tiszta szívvel című fekete komédiát a 60. Londoni Filmfesztiválon, csütörtökön este.

Magyarország hivatalos Oscar-nevezését Thuróczy Szabolcs színművész, valamint a huszonhárom éves Fenyvesi Zoltán, a mozgássérült bérgyilkosokról szóló film főszereplői kísérték el a rangos A-kategóriás filmes mustrára. A szívhez szóló, eredeti alkotást eddig több, mint harminckétezer ember tekintette meg a hazai mozikban, s az április bemutató óta jelenleg hat mozi vetíti, közölte a Népszava megkeresésére az A Company Hungary Kft. filmforgalmazó.

A tizenkét napos londoni filmfesztiválon szintén csütörtökön mutatták be a Szólít a szörny (A Monster Calls) című filmet, amelyben Sigourney Weaver amerikai színésznő alakítja a főszerepet. A hivatalos versenyprogramban műsorra tűzik a Dakota Fanning nevével fémjelzett Brimstone című 19. században játszódó amerikai filmet, de Kelly Reichardt Egyes nők című alkotása, az Isabelle Huppert főszereplésével készült Elle és a Pablo Neruda életéről szóló Neruda című biográfia is látható lesz. Jövő héten mutatják be a mustrán Lone Scherfig brit rendezőnő világháborús drámáját, a Their Finest című alkotást, amelyben Gemma Arterton, Sam Claflin, Bill Nighy és Jeremy Irons személyesíti meg a központi figurákat.

Zuglóban a zenéé a főszerep

Publikálás dátuma
2016.10.08. 07:48
Hatvankét év töretlen sikere jellemzi a Zuglói Filharmónikusokat
A több mint 60 éves zenekar, a Zuglói Filharmónia – korábbi nevén a Szent István Király Szimfonikus Zenekar – hagyományőrző sorozatában évről-évre a zeneirodalom ikonikus mesterművei és izgalmas ritkaságai szerepelnek, a koncerteknek minden évben a Művészetek Palotája ad otthont. 

A 2016/2017-es bérlet koncertjein rég nem hallott legendás klasszikusokat sorakoztatnak fel. Október 9-én, vasárnap az idei első hangversenyen, egy kortárs fiatal zeneszerző, Virágh András Gábor Sinfonietta című művével mutatkozik be a Müpa színpadán. A fellépés egyúttal a mű ősbemutatója. Ezt követően Liszt Ferenc Haláltánc című darabjából szólót játszik Kocsis Krisztián zongorán, végül Franz Schubert VII. (C-dúr) szimfóniája hangzik el. 

Lengyel szerzőé a Janus Pannonius díj

Adam Zagajewski lengyel költőnek ítélték a Janus Pannonius költészeti nagydíjat pénteken Pécsett. Szőcs Géza költő, kultúrpolitikus, a Magyar PEN Club elnöke által 2012-ben alapított, 50 ezer eurós pénzjutalommal járó elismerést a Krakkóban élő, hetvenegy éves szerző személyesen vette át.

Zsille Gábor költő-műfordító, Zagajewski magyarra ültetője "korunk egyik legjelentősebb költői egyéniségének" nevezte méltatásában az alkotót, aki a lengyel újhullám alkotóját a kortárs világirodalom legszűkebb élvonalának egyik szerzőjeként nevezett meg.

Az irodalomtörténészek által a jövőheti irodalmi Nobel-díj egyik várományosként emlegetett Adam Zagajewski a krakkói Jagelló Egyetemen kezdte pályafutását. Zagajewski Krakkó legendás értelmiségi alakjává az 1970-es években vált, 1982-ben szerelme után Párizsba költözött, de az újévezred hajnalán visszaköltözött szülővárosába.

A szerző művei közül magyarul Bármi ​is történt címmel jelent meg válogatáskötet, de művei folyóiratokban, antológiákban is olvashatóak.