Előfizetés

Lezárják fél Budapestet - Itt lesznek komoly gondok

Futóversenyt rendeznek a fővárosban a hétvégén, emiatt szombaton a Városliget, vasárnap több budapesti fő közlekedési útvonal forgalmát korlátozzák, és ez a közösségi közlekedést is érinti - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken.

Közölték: péntek estétől lezárják a városligeti Olof Palme sétányt. A nagyobb korlátozások vasárnap lépnek életbe, amikor a futók elhaladásának idejére hosszabb-rövidebb időszakokra lezárják a budai alsó rakpartot a Margit híd és a Rákóczi híd között, a Hősök terét, az Andrássy utat, a pesti alsó rakpartot, a József Attila utcát, a Lánchidat, az Alagutat és az Attila utat, a Nyugati téri felüljárót, a Váci utat a Nyugati tértől a Ferdinánd hídig, a Bajcsy-Zsilinszky utat az Alkotmány utcától a Nyugati térig, az Árpád fejedelem útját teljes hosszában és a Szentlélek teret, a Dózsa György utat a Lehel utca és a Hősök tere között, valamint a Szabadság hidat és a Közraktár utcát.

A futóverseny rajthelye, a Városliget kényelmesebb megközelítése miatt a kisföldalatti (M1-es metró) szombaton és vasárnap - ha szükséges - a megszokottnál gyakrabban jár. A forgalomkorlátozások érintik a többi között a 2-es, 4-6-os, 19-es, 41-es, 47-es és 49-es villamos, az 5-ös, 9-es, 15-ös, 16-os és 16A, 20E, 30-as, 30A, 29-es, 33-as, 105-ös, 109-es, 115-ös, 118-as, 133E, 134-es, 137-es, 178-as, 218-as, 226-os, 230-as és 237-es autóbusz, valamint a 70-es, 72-es, 73-as, 75-ös, 76-os, 78-as és 83-as trolibusz közlekedését. A BKK kéri az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a szervezet honlapján, a BKK Futár vagy a BKK Info alkalmazással.

Nárciszt ültettek a beteg gyerekért a Margitszigeten

Publikálás dátuma
2016.10.07. 20:32
FOTÓ: Népszava
Nárciszt ültetettek a Margitszigeten a Magyar Hospis Alapítvány szervezésében.

A szervezet 25 éve dolgozik azon, hogy a gyógyíthatatlan daganatos betegek életük utolsó szakaszában megfelelő és teljes körű ellátást, odafigyelő gondoskodást, családjukkal együtt lelki támogatást kapjanak. A szervezet a betegellátás mellett fontos feladatnak tartja a társadalmi szemléletformálást, melynek célja az emberek nyitottságának, segítő szándékának, és a szenvedőkért vállalt szolidaritás erősítése. Ezt szolgálják a 2007-ben elindított Nárcisz Programok. Ennek egyik fontos eseménye az őszi Nárcisz ültetés a Margitszigeten. A virág a remény szimbóluma, az öröm, az életigenlés és az újjászületés szimbóluma. Az ültetésen most is elsősorban gyerekek vettek részt.

Az NVB szerint nem csalt az NVI

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén ellenőrizte, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) megfelelően összesítette-e a kvótareferendumra leadott levélszavazatokat, és nem emelt kifogást a testület munkájával szemben.

A testület tagjainak a levélszavazatok számlálása után nyílt lehetőségük arra, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizzék az iroda munkáját.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke arról tájékoztatta az NVB-t, hogy a levélben leadott szavazatok között 128 944 érvényes "nem" és 1000 érvényes "igen" szavazatot találtak. Az érvényes szavazatokat hozzáadják a vasárnap Magyarországon, valamint a külképviseleteken leadott voksokhoz.

Az NVI a kvótanépszavazás összesített, végleges adatairól készített hivatalos jegyzőkönyvet várhatóan kedden nyújtja be az NVB-nek. A testület pénteki ülésén több kifogást is tárgyalt, ám ezek egyike sem volt olyan súlyú, hogy érdemben befolyásolhatta volna a vasárnapi népszavazás eredményét.

Az NVB egy magánszemély kifogására ismét megállapította, hogy jogsértő a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobiltelefonos applikációja, mert az a szavazólapok, a szavazatok fényképének vasárnapi megosztására hívta fel a választópolgárokat. A testület Borbély Andrea Jobbik-delegált javaslatára 832 ezer forintos bírsággal sújtotta a pártot.

Az NVB szerint a "Szavazz érvénytelenül!" applikációval megsértették a választás titkosságának, tisztaságának megőrzésére és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket. A testület szeptember 30-ai ülésén hasonló határozatot hozott, de akkor még nem szabtak ki bírságot. Az akkor hozott határozattal szemben jogorvoslat érkezett, ám arról a Kúria még nem döntött. A testület büntetőfeljelentést is tett az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányságon. Az NVB egy másik határozatában azt állapította meg, hogy Csizi Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő azzal, hogy közösségi oldalán vasárnap közzétette szavazatáról készített fényképét, ugyancsak választási alapjogokat sértett.