Előfizetés

20 éves fiatal halt meg a szörnyű karambolban Sárospatakon

Egy ember meghalt, egy pedig súlyos sérülést szenvedett, amikor szombat hajnalban autójukkal fának ütköztek Sárospatakon - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte a rendőrség honlapján, hogy az autót egy 19 éves fiatal vezette, a balesetben meghalt utasa 20 éves volt.

Tony Blair visszatérne?

Publikálás dátuma
2016.10.08. 07:37
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Tony Blair volt munkáspárti kormányfő az Esquire magazinnak azt nyilatkozta, fontolgatja, hogy visszatérjen a brit politikai életbe. Blair elmondta, nagyon komoly aggodalmai vannak a brit politikával kapcsolatosan, s nem szeretné, ha Nagy-Britannia "egypárti" állammá válna.

Az egyik oldalon, mint fejtegette, a kemény Brexit hívei állnak, a másik oldalon pedig az ultrabalos vezetés alá került Munkáspárt, amelynek meglehetősen elavult a politikai irányvonala. Blair szóvivője szerint a volt miniszterelnök, aki három választást nyert a Munkáspárt élén, nem a "frontvonalba" akar visszatérni, nem konkrét politikai szerepet akar vállalni, de hallatni akarja a hangját a belpolitikai vitákban. Blair maga sem akarta megfogalmazni, milyen szerepre gondol. Azt mondta "nagy kihívás", hogy a politikai közép visszavonulóban van, s meg kell birkózni ezzel a kihívással.

Zeman kötelező választást akar

R.T.
Publikálás dátuma
2016.10.08. 07:35
Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Tegnap kezdődött meg és ma zárul a részleges regionális és szenátusi választás a Cseh Köztársaságban. Az országban már hagyományai vannak az alacsony részvételnek, melynek kapcsán Milos Zeman elnök váratlan ötlettel rukkolt elő, szerinte be kellene vezetni a kötelező választást.

Tény, hogy az országban nem túl magas a szavazókedv azon voksolásoknál, melyeknél a szavazók úgy érzik, hogy nincs sok beleszólásuk az ügyek irányításába. A 2014-es európai parlamenti választáson például mindössze 19 százalék szavazott, amelynél csak egy rosszabb arány volt: Szlovákiában 13 százalék járult az urnákhoz. Az utolsó regionális voksoláson sem volt sokkal jobb a helyzet 37 százalékos részvétellel, ehhez képest a 2013-as parlamenti választáson tapasztalt 59 százalékos részvétel kimagasló.

Zeman ötletét aligha követi bárminemű lépés, a kötelező voksolás ugyanis kellemetlen emlékeket ébreszt a csehekben: a kommunista éra voksolásait idézik. S tény az is, hogy az is egyfajta véleménykifejezés, ha az emberek nem élnek szavazati jogukkal. Zeman azonban ezt nem tartja megfelelő magyarázatnak. Lukás Jelinek politológus a cseh rádióban azért sem tartja reálisnak a felvetést, mert a cseh parlamenti pártok nem támogatják azt. Elsősorban azért, mert attól félnek: ha az urnákhoz rángatnák az embereket, akkor bosszúból protesztpártokra szavaznak.

A voksolás a kormány második ereje, a közvéleménykutatásokat vezető liberális ANO számára ad lehetőséget, amely ugyan koalíciós partnere a szociáldemokratáknak, mégis a CSSD babérjaira tör. A 13 régió élén 11-ből szociáldemokrata politikus áll, s ha sikerül megtörnie ezt a hegemóniát, akkor 2017-ben még nagyobb eséllyel szerezheti meg az első helyet az év őszén esedékes parlamenti választáson.

Sokan keresik az Andrej Babis által irányított ANO titkát, amely évek óta a közvéleménykutatások élén áll, sokat ebben azonban nyilvánvalóan fontos szerepet játszik, nemcsak ő a pénzügyminiszter, s nemcsak vérbeli üzletember, hanem médiamágnás is a két patinás lap, a Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny tulajdonosaként. Babist sokan populizmussal vádolják, a menekültkérdésben ugyanazt az álláspontot képviseli, mint Orbán Viktor magyar, vagy Robert Fico szlovák kormányfő, vagyis nem hajlandó kompromisszumra a menekültek felvételét illetően. Ugyanakkor gazdaságpolitikáját illetően semmiképpen sem lehet populistának nevezni, hiszen a privatizáció folytatásának feltétlen híve, s megkérdőjelezi a szerinte túl magas szociális kiadásokat is. E tekintetben nincs is egyetértés a kormányban, a szociáldemokraták inkább a költekezés hívei, s azzal érvelnek, hogy a szociális állam megőrzése a CSSD vívmánya. Nemrégiben emelték a minimálbért, s a közalkalmottak fizetését.

A CSSD és az ANO versengésének eredménye, hogy nyolc régióban a szociáldemokraták a kommunistákkal szövetkeztek. Ugyanakkor országos szinten a CSSD kizárta az együttműködést a baloldali tömörüléssel.