Török Gábor: 3 helyett 2 ellenzéki napilap marad

Ami nem tetszik, ami nem szimpatikus, ami nem helyes, az nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy vége a demokráciának, vége a sajtószabadságnak - írja Török Gábor politológus a blogján a Népszabadság megszüntetésével kapcsolatban. A bejegyzésre a hvg.hu figyelt fel.

A sajtószabadságrl Török azt írja, hogy az igaz, hogy amióta a Fidesz van hatalmon, a kormányoldal tudatosan dolgozik azon, hogy a médiaegyensúly megváltozzon, és meg is változott: "a mindig pártos állami tévében a korábbiaknál lényegesen durvább pártpropaganda megy, a kormányhoz közelálló körök pedig egyre bővülő sajtóbirodalmat hoztak létre, alapvetően nem üzleti, hanem politikai megfontolásból. Ebbe a sorba illeszkedik az is, ami a Népszabadsággal történt: csak itt a jövőbeli új tulajdonosok nem építeni akartak, hanem rombolni. A lap megszűnése egyértelműen tovább változtat az arányokon: a politikai napilapok piacán a kormánypárti Magyar Idők és Magyar Hírlap mellett a korábbi három helyett már csak két nem kormánypárti orgánum (Magyar Nemzet, Népszava) marad" - foglalja össze Török Gábor.

Török bár elismeri, hogy nyilvánvalóan politikai megfontolásból szüntették meg a lapot, azt írja, a Népszabadság beszüntetése nem összemosható azzal, amikor újságírókat börtönöznek be, lapokat tiltanak be, laptulajdonosokat robbantanak fel, vagy amikor csak szamizdatban lehetett az ellenzéki véleményeket kinyomtatni. Mint írja, ma minden újságárusnál kaphatók ellenzéki napi- és hetilapok, a távkapcsolóval bármikor elérhetőek ellenzéki csatornák, és az interneten tényleg minden vélemény szabad.

A teljes cikk itt olvasható!

Szerző

Népszabadság - Írók százai tiltakoznak a megszüntetés ellen

Vasárnap éjszakáig 373 magyar író tiltakozott a Népszabadság megszüntetése ellen.

A tiltakozók népsora a literatura.hu portálon olvasható.

Az írók tiltakozása:

Mi, magyar írók, tiltakozunk a Népszabadság aljas és gyáva megszüntetése ellen. Szolidaritást vállalunk a lap újságíróival és minden munkatársával, akiktől hitvány és cinikus módon vették el munkájukat és a megszólalás lehetőségét. A Népszabadság nemcsak politikai napilap, hanem kiemelten fontos kulturális műhely is volt. Egyike azon kevés nyomtatott sajóterméknek, ahol vers, széppróza, kritika vagy esszé még egyáltalán helyet kaphatott. A lap tönkretétele ezért is pótolhatatlan veszteség.

Nincs kétségünk afelől, hogy a nyilvánosság elől ma is bujkáló, ismeretlen tulajdonosoknak mi a szándéka azokkal a vidéki napilapokkal, amelyek szintén a birtokukba kerültek. Ezek az újságok egész országrészek számára a helyi közélet egyetlen fórumát jelentik. E lapok jövőjük miatt okkal rettegő munkatársaival is szolidaritást vállalunk.

A Népszabadság brutális tönkretétele nemcsak újabb lépés a sajtószabadság teljes felszámolása felé, hanem egy évek óta tartó folyamat jelképes lezárása is.

Sajtószabadságot! Demokráciát!

Szerző

Népszabadság - A DK kivonul a parlamentből

Publikálás dátuma
2016.10.10. 12:32
Gyurcsány Ferenc bejelenti a döntést FOTÓ: MTI, Máthé Zoltán
Nem vesznek részt a jövőben a parlament munkájában a DK országgyűlési képviselői, mindannyian végleg kivonulnak. Erről döntött a hétvégén rendkívüli ülésén a DK elnöksége, értesült az Index.

A DK-s bojkott azt jelenti, hogy mostantól a négy képviselő, Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Varjú László és Oláh Lajos
nem vesznek részt az üléseken és a bizottsági munkákban, nem hallgatják végig a napirend előtti hozzászólásokat, nem járnak be szavazni sem.

Gyurcsány Ferenc a Népszabadság kiadásának szombati felfüggesztése után hívta össze a pártvezetést, ahol nagy vita után döntöttek a teljes bojkottról. A DK-s elnökségi tagok többsége számára a kvótakampány és az érvénytelen kvótaszavazás utáni fideszes reakciók (alaptörvény-módosítás benyújtása) után a Népszabadság felszámolása volt az utolsó csepp a pohárban.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző
Frissítve: 2016.10.10. 15:36