Felfüggesztették korrupció miatt Horváth Annát

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) hatvan napra eltiltotta tisztsége gyakorlásától Horváth Annát, Kolozsvár magyar alpolgármesterét - tájékoztatott a honlapján közzétett közleményben a DNA.

A DNA befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja Horváth Annát, és hatvan napra ügyészségi felügyelet alá helyezi az alpolgármestert. Ez idő alatt nem láthatja el az alpolgármesteri teendőket, nem veheti fel a kapcsolatot az ügyében érintett személyekkel, rendszeresen meg kell jelennie a hatóságok előtt, és csak az ügyészek jóváhagyásával hagyhatja el Románia területét. 

Vádat ugyan nem emeltek Horváth Anna ellen, de a DNA "vádlottként" említi közleményében. A közlemény szerint az ügyészek olyan információk és bizonyítékok birtokába jutottak, melyek szerint Horváth Anna közbenjárt a kolozsvári városházán dolgozó hivatalnokoknál annak érdekében, hogy egy beruházó gyorsabban megkapja az ingatlanprojektjéhez szükséges jóváhagyásokat. Ellenszolgáltatásként azt kérte a beruházótól, hogy vásároljon és adjon át hatvan bérletet két zenei fesztiválra, amelyet később ösztönzésként adott át azoknak az önkénteseknek, akik a választási kampányban segítették. A bérletek az ügyészek állítása szerint mintegy húszezer lejbe (1,4 millió forint) kerültek. 

A közlemény szerint az alpolgármester és az ingatlanberuházó abban állapodtak meg, hogy egy támogatási szerződéssel fedezik a bérletek értékét, és az alpolgármester később közli annak a jogi személynek az adatait, amely a szerződő fél lesz. Az ügyészség úgy tudja, hogy az alpolgármester a választások utánra is támogatást ígért a meg nem nevezett üzletembernek más, hasonló ingatlanberuházások lebonyolításához. 

A DNA hétfőn kilenc kolozsvári helyszínen, többek között Horváth Anna lakásán és irodájában tartott házkutatást, és kihallgatásra vitte be az alpolgármestert, aki az esti órákban szabadon távozhatott az ügyészség kolozsvári székházából. Horváth Anna hétfőn az egyik közösségi oldalán reagált az ügyészségi vizsgálatra. "2012 óta vagyok Kolozsvár magyar alpolgármestere. Ez idő alatt törvényesen jártam el minden egyes ügyben, tisztességesen végeztem a munkám. Azt várom, hogy az ügyészség ugyanilyen tisztességgel tegye az övét" - közölte az alpolgármester, aki a júniusi választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári polgármesterjelöltje volt.

Szerző

Leáll az élet egy napra Izraelben

Izraelben kedd délután megkezdődik a huszonöt órán át tartó jóm-kipúr, a zsidó vallás legnagyobb ünnepe, az engesztelés napja, amikor megáll az élet az országban, és az emberek másnap estig böjtölnek és imádkoznak.

Az izraeli hadsereg teljes zárlatot rendelt el hétfő éjféltől szerda éjfélig Ciszjordánia és a Gázai övezet határánál, és csak bizonyos utak lesznek járhatók Kelet-Jeruzsálem arab lakónegyedei között is. Jeruzsálemben a vasárnapi merénylet és a tavaly kezdődött merénylethullám nyomán a szokásosnál is jobban megerősítették a zsinagógák és imahelyek biztonsági védelmét - jelentette az izraeli közszolgálati rádió kedd reggel.

Az ünnep idején elnémulnak a rádiók és a televíziók is. Az utolsó vonat kedden 14 órakor áll meg, a buszok kedd délutántól szerda estig nem közlekednek, és a személyautók használata is tilos: csak sürgősségi mentők és rendőrautók járhatnak az utakon. A nem vallásos városokban délutántól ellepik az utcákat a gyerekek különböző két- és háromkerekű kerékpárjaikkal, ők veszik birtokba az utakat a gépjármű-közlekedés leállása után. 

Az egyik izraeli közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a felnőtt zsidó lakosság hatvanegy százaléka tervezi, hogy betartja az evést és ivást tiltó 25 órás böjtöt, ami a tavalyi adatokhoz képest három százalékos növekedést jelent. Negyvenhárom százalék pihenést tervez, az emberek ötöde pedig tévénézéssel üti el az időt. Izrael légterét szintén lezárják, az utolsó repülőgép délután fél kettőkor indul, és kettőkor landol a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren.

Szerző

Orbánt éles kritikával illette vezércikkében a New York Times

Publikálás dátuma
2016.10.11. 11:22
Orbán Viktor és Kósa Lajos sajtótájékoztatója október 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Orbán Viktor félelemkeltéséről, kirekesztő politikájáról, a kvótanépszavazásról, és az azutáni alkotmánymódosítási javaslatról ír vezércikkében a New York Times. A tekintélyes amerikai lap éles kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy egy népszavazásra - ami ráadásul érvénytelen lett - 36 millió dollárnyi közpénzt költött el a kormánypárt vezetője, amivel több hatalmat akart elérni az Európai Unión belül.

A lap felidézi, hogy bár a múlt heti kvótanépszavazás eredménytelen volt, a voksolók 98 százaléka elutasította az Európai Unió javaslatát, hogy bizonyos mennyiségű menekültet fogadjon be. "Orbán, az egyik félelemkeltő európai jobboldali párt autokrata vezetője 36 millió dollárnyi állami pénzt költött és nem kevés politikai tőkét kockáztatott a népszavazáson" – idéz a cikkből a hvg.hu, amit úgy folytatnak: Orbán ezzel a népszavazással akart magának felhatalmazást a kirekesztő politikájához és arra rávenni az EU-t, hogy több hatalmat adjon az egyes államoknak. "Most azt mondja, ezeket a célokat egy alkotmánymódosítással akarja elérni. A választóknak el kellene utasítania ezt a próbálkozást" – írják.

Mint írják, nincs kétség afelől, hogy az EU válságban van a terrortámadások, a növekvő bevándorlás és a magas munkanélküliségi ráta miatt, ezért sok európai elvesztette a hitét a kormányokban, és az Orbánéhoz hasonló populista mozgalmak felé fordult, amelyek a munkahelyek és az életmód védelmét és biztonságot ígérnek a nemzeti határok lezárásával és az összeurópai megoldások elutasításával.

"Az európai vezetőknek jobban kell teljesíteniük a problémamegoldásban és a bizalom helyreállításában, ha azt akarják, hogy a közösség túléljen" – írja a lap, hozzátéve: "Orbán úgy adta el a népszavazást, mint Európa 'keresztény értékeinek' megvédésére irányuló próbálkozást", holott Magyarországnak csak 1294 menekültet kellett volna befogadnia, 1956-ban viszont 200 ezer magyar menekültet fogadtak be világszerte.

A letelepedési bizniszt is megemlítik a cikkben: Orbán tavaly pengedrótos kerítést építtetett a határra a háború elől menekülők ellen, miközben a jómódú, főleg kínai külföldiek bevásárolhatják magukat az országba. Magyarországon 55 ezer betöltetlen állás van, a munkaerőhiány egyre súlyosabb, és az ilyen országok szívesen látják a bevándorlókat, de Szijjártó Péter külügyminiszter leszögezte, hogy ezeket az állásokat országon belül fogják betölteni - emlékeztet a lap.

"Az európai vezetők úgy tűnik, vonakodnak attól, hogy most megbüntessék Magyarországot, de egy ilyen lépést lehet, hogy komolyan kell majd venni egy bizonyos ponton" – írják. "Orbán és más nacionalisták, akik visszautasítják a tolerancia és a szabad mozgás liberális értékeit a modern Európa szívében azt kockáztatják, hogy olyan ellenségeskedéseket hívnak életre, amelyek kevesebb, mint egy évszázada háborúba vezették a kontinenst" – figyelmeztetett az amerikai lap.

Szerző