Újabb felvételen a körúti robbantás feltételezett elkövetője! - VIDEÓ

Publikálás dátuma
2016.10.11. 17:19
Forrás: KNYF
Fénykép- és kamerafelvételeket tett közzé a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyészség honlapján a feltételezett Teréz körúti robbantó elkövetéskori és átöltözés utáni ruházatáról, és a keresett férfi beazonosításához továbbra is kéri a lakosság közreműködését - közölte a főügyész kedden.

Keresztes Imre közleményében azt írta: a robbantás miatt előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folytatott nyomozásban a Központi Nyomozó Főügyészség a rendőrséggel együttműködve elemezte a lefoglalt térfigyelő- és ipari kamerák felvételeit, ennek kapcsán közölték az újabb felvételeket a vélt elkövető ruházatáról.

A férfi a robbantás előtt, illetve azt követően egy ideig a fején egy világos színű (homok- vagy világosszürke) horgászkalapot viselt, amelyen a logó nem kivehető, valamint egy sötétkék, kapucnis, eddig azonosítatlan márkájú, pamutnak tűnő felsőruházatot, és egy szürke oldalzsebes nadrágot. A lábán egy fekete-szürke színű, fehér fűzős, feltehetően túracipő volt. Hátán egy kék színű, az Aldi áruházlánc által forgalmazott és feltehetően ott vásárolt hátizsákot vitt.

A férfi a robbantást követően a horgászkalapot egy feltehetően Decathlon áruházban vásárolt Quechua Cat for Dark Blue 2012 G1 típusú baseballsapkára cserélte, és a sötétkék kapucnis felsőre egy piros széldzsekit húzott.

A főügyész megismételte: aki a felvételeken látható férfit felismeri, személyével, illetve tartózkodási helyével, valamint ruházatával kapcsolatban bármilyen információval rendelkezik, tegyen bejelentést a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06-80-620-107-es számon vagy a "Telefontanú" 06-80-555-111 zöldszámán. A bejelentés a 107-es és a 112-es központi segélyhívók valamelyikén is megtehető, illetve személyesen bármelyik rendőri szervnél.

Keresztes Imre felidézte: az országos rendőrfőkapitány a nyomravezetőnek nettó 10 millió forint díjat tűzött ki. A bejelentő személyét bizalmasan kezelik.

Az elkövetővel kapcsolatos információkon túl a Központi Nyomozó Főügyészség két tanú jelentkezését is várja: tanúként hallgatnák ki azt a férfit, aki 2016. szeptember 24-én este foglalással kapcsolatban érdeklődött a VII. kerületben a Dob utca 63. szám alatti Queen's Court Hotel & Residence épületében, illetve annak szemközti utcafrontján, a Dob utca 60. szám alatt található Rebo Bár szórakozóhelyen. A keresett férfi ekkor világos alapszínű sportcipőt, zöld rövidnadrágot, terepmintás pólót és piros, kapucnis kabátot viselt. A férfi a vendéglátóhelyekről gyalogosan, egyedül, a Dob utcán keresztül a Kertész utca irányába távozott.

Emellett továbbra is kérik, hogy tanúként jelentkezzen a korábban közzétett képek egyikén látható kerékpáros, aki a robbantást megelőzően elhaladt a Teréz körúti helyszínen. A VI. kerületi Teréz körúton, a Király utcánál, egy földszinti üzlethelyiségnél szeptember 24-én éjjel történt robbantás, amelyben két rendőr megsérült.

Felkavaró felvétel (18+)!

Szerző

TAO - Döntöttek: titkolhatják, ki kit mennyivel támogat

Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban az adózó és a támogatott megnevezését, továbbá a tranzakciók összegét is adótitoknak minősítette az adókedvezmények, jóváírások, a törvényben meghatározott célra nyújtott támogatások, illetve a törvényileg kedvezményezett célok esetében. Magyarul: ezentúl titkolhatják, melyik cég kit és mennyivel támogatott, illetve támogat a jövőben a társasági adója terhére. 

A parlament 138 igen szavazattal, 31 nem ellenében fogadta el adózás rendjéről szóló törvényt módosító javaslatot, amelyet a kormány hétfőn nyújtott be a Háznak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter példaként említette, hogy a kultúra támogatásakor adótitoknak számít a támogatást nyújtó adózó megnevezése, az általa egy szervezetnek nyújtott támogatás összege, a támogatott szervezet megnevezése és a támogatott által az egyes támogatóktól külön-külön kapott támogatási összegek. Ezzel egy időben ugyanakkor a parlament rögzítette, hogy nem minősül adótitoknak az adózók egy adóévben igénybe vett adókedvezményének, jóváírásának összesített mértéke, a támogatott által az adóévben az adózóktól kapott támogatás összesített mértéke, és a támogatott javára az adóévben az adózók részéről felajánlott adó vagy adóelőleg összesített mértéke.

A törvénymódosítás ezzel párhuzamosan nem minősíti adótitoknak a nemzeti, illetve állami vagyont kezelő, azzal gazdálkodó támogatók esetében a támogatás adóévben összesített mértékét és az igénybe vett kedvezmény összesített mértékét.

Varga Mihály indoklásában emlékeztet, az adózás rendjéről szóló törvény az adótitok fogalmát most is széles körben határozza meg, és adótitoknak minősíti az adózást érintő tényt, adatot, körülményt, határozatot, végzést, igazolást, vagy más iratot. Mindezek alapján az adózók által juttatott támogatásokkal, az adózók által igénybe vett kedvezményekkel kapcsolatos adatok adótitoknak minősülnek - fogalmazott. A tárcavezető szerint a javaslatában szereplő adatok a magán- és üzleti szféra körébe is tartoznak, s mint ilyenek, konkrét jogszabályi előírás alapján is szükséges védettségük biztosítása. Az új szabályozás a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba.

A döntéssel évi több tízmilliárd forint részletezése maradhat rejtve, a nagyságrendet jól mutatja, hogy tavalyelőtt 50, tavaly több mint 70 milliárd forintot kaptak ily módon a sportklubok.

Korábban írtuk: a javaslat első körben a költségvetés terhére nyújtott adókedvezményt, illetve adójóváírást minősíti adótitoknak. Hatalmas összeg kerül ezen az úton a cégekhez, magánszemélyekhez: tavaly 795 milliárd forintnyi adókedvezményt adott az állam, a 60-féle adóból 44 kedvezménytípus érvényesíthető. A legnagyobb könnyítést a családok kapták, de rengeteg pénz ment el a foglakoztatás támogatására, és persze sportra. A kedvezmények többségét, 470 milliárd forintot a cégek kapták, a kisebbik rész jutott a magánszemélyeknek - kutatta fel a Napi.hu. A cégek csak tavaly az 548 milliárdnyi társasági adóból 217 milliárdnyit nem fizettek be, ezt úgymond eljótékonykodták - vagyis az adót felajánlották, kulturális és sportcélokra.

A második kör amikor az adózó törvényben maghatározott célra nyújt támogatást, illetve kedvezményezett célra tesz felajánlást. Ilyenkor mind a felajánló cég, mind a támogatott szervezet neve, a felajánlott adó vagy adóelőleg mértéke, továbbá a kapott támogatás összege is titokban marad. Az indoklás szerint a továbbutalt adókedvezmény a privát szférába tartozik, nem része az államháztartásnak.

Bár a törvényjavaslat csalafinta módon a támogatott területek közül kultúrát hozza fel példának, köztudott, hogy a társasági adóból történő felajánlások túlnyomó része a sportklubokhoz áramlik. Tavaly csaknem 76 milliárd forint került a cégek adójából a látványsport-klubokhoz. A kultúrát csupán 21 milliárddal támogatták a cégek. Az adott, kapott juttatások és kedvezmények éves összesített értékét adóalanyonként ezután is meg lehet majd ismerni, mint például, hogy tavaly Felcsút a sport révén több mint 11 milliárd forinthoz jutott.

MSZP: cikivé vált Orbán fociklubját támogatni

Burány Sándor MSZP-s politikus korábban azt kérdezte a Házban, mi indokolja, hogy a törvényjavaslatot a kivételes eljárás keretében egy nap alatt akarják elfogadni. Szerinte azt akár pozitív fejleményként is lehetne értékelni, hogy cikivé vált a miniszterelnök kedvenc fociklubját támogatni. "A talpnyalók egy része szégyelli, hogy talpnyaló" - fogalmazott.

Az MSZP arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy elfogadása után ne írja alá az adótörvényt módosító jogszabályt. Varga László kijelentette, hogy a szocialisták nemmel szavaznak a javaslatra, majd az államfőhöz fordulnak

Tévedésből szavazták meg
Az MSZP tévedésből mégis igent nyomott, így mégis támogatták az adókedvezmények (TAO) felhasználását titkosító törvénymódosítást. A szocialista párt közleményében azt írta, hogy a tévedést már jelezték a parlament jegyzői irodájának, és a javaslatot elutasító szavazási szándékát jegyzőkönyvbe vetette.


Demokratikus Koalíció szerint a "Népszabadság megszüntetése után" a Fidesz az óriásplakátok piacának újraszabályozásával és a társasági adókedvezmények (TAO) eltitkolásával folytatja tovább  a nyilvánosság korlátozását. A párt alelnöke sajtótájékoztatója után azt mondta, az a kormány, amely magán kívül senki mást nem hagy plakátolni és eltitkolja az emberek elől, hogy mire költi a pénzüket, a rendszerváltás előtti pártállami időszak szellemi örököse - jelentette ki a politikus. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök nem veheti semmibe a rendszerváltást, ezért "a kormánya bukása után számolnia kell a tettei következményeivel"

Szerző

Orbán "nem veheti semmibe" a rendszerváltást

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a "Népszabadság megszüntetése után" a Fidesz az óriásplakátok piacának újraszabályozásával és a társasági adókedvezmények (TAO) eltitkolásával folytatja tovább  a nyilvánosság korlátozását.

A párt alelnöke sajtótájékoztatója után azt mondta, hogy az Index információi alapján a kormány törvénnyel akarja megszüntetni az összes óriásplakát-helyét, hogy aztán koncessziókhoz kösse a plakátpiacot. Ha ez megtörténik, nem lesz több DK-s vagy Kétfarkú Kutya Pártos plakát, csak és kizárólag fideszes és kormányzati - jelentette ki Varju László.

A független képviselő arra is kitért, hogy a parlament kivételes eljárásban tárgyalja azt a javaslatot, amelyik alapján az adókedvezmény felhasználása is az adótitok körébe tartozna. Hangsúlyozta, hogy egy DK által indított perben viszont a bírósági első fokon a közelmúltban kimondta, hogy a TAO-támogatások közpénznek számítanak.

A Demokratikus Koalíció szerint az a kormány, amely magán kívül senki mást nem hagy plakátolni és eltitkolja az emberek elől, hogy mire költi a pénzüket, a rendszerváltás előtti pártállami időszak szellemi örököse - jelentette ki a politikus. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök nem veheti semmibe a rendszerváltást, ezért "a kormánya bukása után számolnia kell a tettei következményeivel".

Szerző