Előfizetés

Népszabadság - A Mediaworks térfelén a labda

Publikálás dátuma
2016.10.12. 12:33
Forrás: Népszabi szerkesztőség/Facebook
Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője levelet küldött a lapot tulajdonló Mediaworks-nek, - az esetleges értelmezési/fordítási akadályok elhárítása érdekében két nyelven - hogy ismételten kérje a munkatársak bizonytalan helyzetének rendezését. Választ azonban egyelőre nem kapott. Minden bizonnyal nagy kitartásra és elszántságra lesz szüksége Murányinak, hogy valamiféle választ, megoldási javaslatot csikarjon ki a cégvezetéstől, ugyanis - mint megírtuk - a főszerkesztőt meglepte, hogy a Mediaworks közleménye szerint miatta maradt volna el a tárgyalás az ügyről. Közben kiderült: hétfőn épp a vádlottak padján ült a Mediaworks tulajdonosa egy osztrák bíróságon.

Zavaros helyzetben kell keresni a megoldást

Igencsak zavaros helyzetben kell keresni a megoldást;  a kiadó által szombat óta „felfüggesztett” Népszabadság tulajdonosa kedden közleményt adott ki, miszerint sajnálattal vették tudomásul, hogy a Népszabadság főszerkesztője által a lap potenciális akvizíciója kapcsán kezdeményezett megbeszélést a főszerkesztő röviddel a tárgyalás megkezdése előtt lemondta. Murányi András közlése szerint azonban korántsem az ő távolmaradásában keresendő a kudarc oka, hiszen  a Mediaworks tulajdonosának, illetve a cég vezetésének a tárgyalás feltételéül szabták, hogy a kiadó rendezze a bizonytalanságban tartott munkavállalók anyagi helyzetét. Ugyancsak kérték, hogy az egyeztetések megkezdése előtt a Mediaworks tisztázza, mi van az MKB Banknak a Népszabadságra bejegyzett jelzálogával, tárgyalni ugyanis csak „tiszta” cégről lehet. 

A munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége van

Forrás: Népszabi szerkesztőség/Facebook

Forrás: Népszabi szerkesztőség/Facebook

Nagyon kevés információ van arról, hogy mi a célja valójában a Népszabadság tulajdonosainak. Az újságírók légüres térben vannak, nem tudják, mi fog velük történni, a munkáltató munkajogi szabályokat folyamatosan megsérti, nem tájékoztatja a munkavállalókat. Ezt Dojcsák Dalma a Népszabadság újságíróinak jogi képviseletét ellátó TASZ munkatársa mondta a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. Tájékoztatása szerint a jogszabályok előírják, hogy a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége van, kivéve, ha erre olyan nyomós indoka van, ami ezt megakadályozza. A TASZ úgy látja, hogy a Népszabadság menedzsmentje ilyen nyomós okot nem tud felmutatni. Ha néhány napon belül nem folytatja a foglalkoztatást, az jogsértő állapotot eredményezhet.

Közben az Átlátszó oknyomozó portál közreadta, hogy a lapot gazdasági okokra hivatkozva gyakorlatilag kivégző Mediaworks volt az a cég, amely a nyomtatott sajtóban a legtöbbet profitált a kvótakampányból.

De más újság is van: 

A vádlottak padján a Népszabadság tulajdonosa

Az osztrák Kurier írta meg, hogy a Mediaworks tulajdonosa egy osztrák bíróságon, a vádlottak padján ült, amikor megbízottainak tárgyalniuk kellett volna a Népszabadság szerkesztőségével. Heinrich Pecina hétfőn egy másik ügyben elismerte a bűnösségét a bíróságon, de a Kurier méltatlanak nevezi szerepét Orbán Viktor médiaháborújában is. A hírre itthon a 24.hu figyelt fel.

A Kurier szerint a Budapesten dúló médiavihar közepette az üzletember hétfőn a vádlottak padján ült Klagenfurtban, a Hypo Alpe-Adria Bank perében. Beismerte, hogy törvényellenes módon, 4,3 millió euró értékben három hamis számlát állított ki, de azt mondta, már sajnálja, megbánta ezt. 

A lap felidézi, hogy a Mediaworks tulajdonosa két hete vette meg a Pannon Lapok Társaságát, ami az ügylet bírálói szerint furcsa, korábban ez versenyjogba ütközött volna. A kritikusok feltételezik, a kormány azzal a feltétellel adott hirtelen zöld jelzést, hogy cserébe elnémul a Népszabadság, amelyet előzőleg a hatalom kivéreztetett.

lásd még: Tényi feljelentése leleplezi a hazugságot

Sokkoló hírek - Elektromos "kényszerítőt" kaphat a honvédség

Publikálás dátuma
2016.10.12. 12:22
Illusztráció/Thinkstock
Elektromos sokkolóval is felszerelné a katonai rendészeket a kormány – derül ki egy, a Magyar Nemzet  által megismert jogszabálytervezetből. A változásokat a migrációval és a terrorizmussal indokolják.

A javaslat szövege szerint a migráció, a terrorizmus és a nemzetközi katonai vállalások hatékonyabb ellátása indokolja a módosításokat. Különösen figyelemre méltó, - írja a lap -  hogy a tervezet szerint a déli határ védelmében részt vevő MH Katonai Rendészeti Központ állományát a lőfegyveren kívül elektromos sokkolóval is ellátná a kormány. Az új kényszerítőeszköz engedélyezése megosztja a rendvédelmi szakmát, a sokkoló alkalmazása ugyanis veszélyes, korábban több esetben halálhoz vezetett. A rendőrség pél­dául 2009-ben elutasította az eszköz bevezetését, mondván, az Egyesült Államokban a sokkolók számos halálesetet okoztak. Kis-Benedek József, a Magyar Hadtudományi Társaság biztonságpolitikai szakértője szerint a kényszerítőeszköz bevezetését a határ menti feladatok indokolják. A szakértő leszögezte: a rendőrség alacsony létszáma miatt a katonai rendészekre különösen nagy szükség van, ezért érthető az eszköz bevezetése.

Mindeközben ma a honvédek jogállásáról szóló törvényt vitatja meg az Országgyűlés.  Az MTI beszámolója szerint rendvédelmi egészségkárosodási keresetkiegészítést, illetve járadékot vezetne be a honvédek és a rendvédelmi szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvények módosítása - ez derült ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának szavaiból szerdán az Országgyűlésben a törvényjavaslat általános vitájában.Kontrát Károly közölte, a kormány szeretné megóvni az önhibáján kívül egészségügyileg alkalmatlanná váló állomány egzisztenciáját; az új ellátási rendszer a rendvédelmi életpálya során bekövetkező rendkívüli események, élethelyzetek, például balesetek vagy betegségek hatékony kezelését szolgálja. Az államtitkár azt mondta, alapvető követelmény, hogy az érintettet továbbfoglalkoztassák, a foglalkoztató szervezet köteles az érintettnek egészségügyi állapotának megfelelő állást biztosítani akár hivatásos, akár nem hivatásos munkakörben. Hozzátette: az előterjesztés meghatározza a jövő évi 5 százalékos illetményemelés szabályait és új szabályokat vezet be a határvédelem kapcsán felmerülő szolgálati feladatokkal kapcsolatban.

Ha nem helikopterrel utazik, magára vessen

Publikálás dátuma
2016.10.12. 12:01

 Az Együtt szerint a kormány és a főpolgármester ismét elárulja a budapestieket. A párt közleménye leszögezi: elfogadhatatlan, hogy az M3-as metró állomásait nem újítják fel.
Kimaradhatnak a megállók a hármas metró felújításából
A főpolgármester javaslata szerint  a beruházás 140 milliárdos költsége felére csökkenhet, és a határidő is tartható marad – értesült a Magyar Nemzet. A lap információi szerint több, a felújításra meghirdetett pályázatra az eredetileg tervezettnél drágább ajánlatokat kapott a főváros. A NFM azonban már korábban közölte, hogy egy nem növeli meg a rendelkezésre álló keretet.  A spórolás pedig úgy lehetséges, ha 19 lepusztult, a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát árasztó, elhanyagolt állomás felújítása elmarad. 

A fideszes politikusok nem először mutatják ki, hogy lenézik és megvetik a közösségi közlekedés használóit, és különösen az M3-as utasait. Amennyiben Tarlós Istvánban a legkevesebb tisztesség is van, a felújítás megfelezéséről szóló előterjesztéshez mellékelni fogja a lemondását is. 

A Magyar Nemzet városházi forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy Tarlós István arra fog javaslatot tenni a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a metrófelújítást felezzék meg, csak a síneket és a biztonsági berendezéseket cseréljék le, 19 lepusztult állomáshoz pedig ne nyúljanak hozzá. Indoklásként azt hoznák fel, hogy a kivitelezői ajánlatok meghaladják az előre becsült árakat. 

Meglepő érv egy ez olyan kormánytól, amelyik ész nélkül szórja a pénzt ürességtől kongó futballstadionokra, a senki által nem nézett közmédiára, propagandakampányokra, olimpiai pályázatra vagy éppen Orbán Viktor és több minisztérium budai várba költöztetésére.

Csak az utóbbi bőven elegendő forrást jelentene a növekvő költségekre.A fideszes politikusok nem először mutatják ki, hogy lenézik és megvetik a közösségi közlekedés használóit, és különösen az M3-as utasait.    

Együtt - a Korszakváltók Pártja