Előfizetés

Randalírozó turisták Pompeii romjain

Tombol az egész olasz sajtó hat magyar vállalhatatlan viselkedése miatt. Az olasz Il Mattino lap felháborodva közölt ugyanis egy képet, amelyen állításuk szerint hat magyar turista szerepel - írja a blikk.hu.

A férfiak felmásztak egy ásatáson feltárt ókori bazilika romjaira, majd ott több mint egy óráig pózoltak, szobrokat utánoztak, és fotóztak, a képeket a Facebook-oldalukra is feltették. – A magyar turisták viselkedése ékes példája a kultúra és az érzékenység hiányának – mondta Massimo Osanna, a romok főfelügyelője az olasz újságnak. Hozzátette, feljelentést tesznek az ügyben a hatóságoknál.

– Ezekben a régi romokban rengeteg mikrorepedés van, ha ezt megmozgatják, a kötőanyagok elmozdulhatnak, a meglévő hajszálrepedések pedig tovább nőhetnek, így ez statikailag valóban megviselheti a romokat – nyilatkozta Szabó Géza régész.

Úgy vélte, a keletkezett repedésekbe akár csapadék is beszivároghat, így hosszú távon okozhat károkat az ókori építményben. A világörökség részeire nemcsak helyi, de nemzetközi szabályok is vonatkoznak, szándékos rongálásuk pedig bűncselekménynek számít, szigorúan büntetik. Így ha bebizonyosodik, hogy valóban kárt okoztak, szembe kell nézniük az olasz és a nemzetközi törvényekkel is.

Kitiltás egy életre Egyiptomból
Amint arról korábban beszámoltunk, egy életre szóló Egyiptomból való kitiltás lett a büntetése annak a német tizenévesnek, aki a szabályokat megszegve felmászott a gízai Kheopsz-piramis tetejére.
A 18 éves Andrej Ciesielski még január 18-án hajtotta végre tettét, amit egy szelfibot segítségével videóra is vett, amit feltöltött Facebook oldalára. Az idegenforgalmi rendészet és a régészetvédelmi szervek tagjai ezután őrizetbe vették, majd később szabadon engedték.
Ciesielski az eset kapcsán úgy nyilatkozott: a piramis megmászása volt az elsődleges célja egyiptomi látogatásának. Tisztában volt a tiltásokkal, de ez nem tántorította el.

Bagdad mellé állt az Egyesült Államok

Külföldi katonai erők csak Bagdad jóváhagyásával tartózkodhatnak Irakban és a nemzetközi Iszlám Állam (IS) elleni koalíció kötelékéhez kell tartozniuk, jelentette be a State Department. A Reuters hírügynökség tudósítása szerint az amerikai külügy közleményben fejtette ki álláspontját az egyre terebélyesedő iraki-török államközi vitában.

A washingtoni közlemény szerint azt lenne kívánatos, hogy a terrorcsoport legyőzésében érdekeltek működjenek együtt a győzelem és az iraki nép biztonságának hosszútávú garantálása érdekében.

Ez azonban nem tűnik valószínűnek, az ország gyakorlatilag három részre – síita, szunnita, kurd – szakadt, a névlegesen ugyancsak az IS ellen harcoló Törökországgal pedig pattanásig feszült a helyzet.

A két szomszédos állam közötti, már az ENSZ Biztonsági Tanácsáig elért feszültség annak köszönhető, hogy Törökország 2015 vége óta 2 ezer katonát küldött már Észak-Irakba Bagdad tiltakozása ellenére. Az iraki kormányzat az ország szuverenitása nyílt megsértésének tartja a török katonai behatolást, ezért kérte az ENSZ BT összehívását.

Bagdad már korábban is tiltakozott az ellen, hogy a török hadsereg az Észak-Irak területén lévő kurd állásokat is bombázta nem egy alkalommal, arra hivatkozva, hogy a törökországi PKK-nak menedéket nyújtanak. A török katonák a helyi szunnita erőket képezik állítólag a harcra, hogy részt vegyenek Moszul közelgő végső ostromában. Az IS által megszállt Moszul, Irak második legnagyobb városa ugyanis szunnita többségű.

Donald Trump már „béklyók nélkül”

Donald Trumpnak esze ágában sincs visszalépni, sőt, Twitteren azt üzente, végre „levették róla a béklyót”, s úgy folytathatja a kampányát, ahogyan akarja. Míg a republikánus pártelitből sokan jelezték nemtetszésüket botrányos videója miatt, Reince Priebus, a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) vezetője közölte, a párt továbbra is támogatja az elnökjelöltet.

A Reuters összesítése szerint a 331 republikánus honatya és kormányzó majd fele bírálta Trumpot, de csak alig 10 százalék szólította fel visszalépésre. Paul Ryan házelnök is kétértelműen nyilatkozott, azt mondta, „nem védi meg” Trumpot, de azt nem, hogy megvonnák tőle a támogatást. A FiveThirtyEight blog azt írja, oka van a kétértelműségnek, hiszen Trump jóval népszerűbb, mint Ryan, a republikánus szavazóbázis – ha tetszik, ha nem – jelenleg többségében olyan szavazókból áll, akik Trumpot favorizálják, ezért is lehetett elnökjelölt.

Barack Obama amerikai elnök is elítélte a milliárdos nőket megalázó kijelentéseit, s egy észak-karolinai választási rendezvényen azt mondta, még egy 7-Eleven boltba sem vennék fel eladónak azt, aki így beszél a nőkről.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa úgy vélekedett, bár nem akar beavatkozni az amerikai belpolitikába, mégis úgy véli, veszélyes lenne a nemzetközi közösségre, ha az Egyesült Államok elnökévé választanák Trumpot.

A milliárdos támogatása esett a videó közzététele után, a Reuters/Ipsos friss felmérése is azt mutatja, Clinton előnye megszilárdult, náluk 8 százalékkal vezet a valószínű szavazók körében, múlt héten csak 5 százalékkal előzte meg Trumpot. A volt külügyminiszterre 45 százalék, az ingatlanmágnásra 37 százalék szavazna. A megkérdezettek 18 százaléka ugyanakkor úgy nyilatkozott, egyikükre sem adná a voksát.

Az amerikaiak 61 százaléka szerint „férfiak egymás közt” mondanak olyasmit, mint Trump a hírhedt felvételen. Ám míg 42 százalék szerint e botrány miatt Trump alkalmatlanná vált az elnökségre, 43 százalék ezzel nem értett egyet. A republikánus szavazók 58 százaléka azt akarja, hogy a milliárdos maradjon az elnökjelöltjük, s 68 százalék szerint a pártvezetésnek továbbra is támogatnia kell őt.

Trump felkészültségét mi sem mutatja jobban, hogy még az elnökválasztás időpontjában is bizonytalan: egy kampánygyűlésen november 28-ra hívta szavazni választóit november 8. helyett.