Előfizetés

MOB - Borkai nem mond le

B.P.
Publikálás dátuma
2016.10.13. 07:50
Borkai kamerák kereszttűzében védte a MOB-ot és saját magát FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A feladatok elvonása és ezzel összefüggésben az állami támogatás jelentős csökkentése következtében várhatóan dolgozói kétharmadától kell megválnia a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB). Mindezek ellenére Borkai Zsolt MOB-elnök tegnapi sajtótájékoztatóján elégedetten értékelte az elmúlt négy évet, és úgy érzi, nincs oka lemondani.

Megtelt a terem a MOB székházában, ahol Borkai Zsolt, az olimpiai bizottság elnöke állt (pontosabban ült) a nyilvánosság elé.

„Ha már benyújtották a sporttörvény tervezetét a Parlamentbe, akkor azt valószínűleg el is fogják fogadni – kezdte értékelését a sportvezető. – A magyar sport sikerágazat, MOB volt, van és lesz. A sport irányítása az állam feladata, nem mentünk a mennybe, amikor 2012-ben a sporttörvény módosítása után a teljes magyar sport felügyelete a mi hatáskörünkbe került, ezért most sem szeretnék kudarcról beszélni, amikor az állam visszavette a nem olimpiával összefüggő tennivalókat. Most ez a döntés született, tehermentesítik a MOB-ot, de szó sincs kudarcról.”

Borkai elmondta, többször beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel, de egyszer sem hangzott el, hogy a kormányfő elégedetlen lenne a MOB munkájával. Borkainak meggyőződése, hogy a MOB nagyon jól teljesített. Állítását érvekkel is alátámasztotta: „a riói olimpián nem volt magyar doppingeset, a MOB-nak nem volt egyetlen korrupciós ügye sem, minden forinttal elszámolt.”

Ha jobban belegondolunk, Borkainak igaza van, a mai magyar valóságban tényleg különlegesnek számít, ha valakinek nincs korrupciós ügye, más kérdés, hogy jó-e, ha ez dicsőség és nem teljesen magától értetődő? A MOB elnöke hangsúlyozta, a szervezet nem költött sokat, azt mondta, hogy 2014-ben és 2015-ben összesen három millió forintot költött a hivatalos utazásaira.

A sportvezető elmondta, a feladatok elvonása és a költségvetés csökkentése után az apparátus létszáma is jelentősen csökken, a munkatársak harmada maradhat a MOB-nál.

„A többiek sorsáról még nem kezdődtek el az egyeztetések az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Sportállamtitkárságával, ahol a megnövekedett feladatok miatt több munkatársra lesz szükség – említette Borkai. – Igyekszünk mindenki számára megnyugtató megoldást találni.” Nem lesz egyszerű, mert úgy tudjuk, az Emmi nem a MOB kényszerből elbocsátásra kerülő dolgozóival képzeli el a munkát.”

A sportvezető sikeresnek nevezte a riói szereplést, kiemelte, a nyolc aranyérem pont ugyanannyi, mint négy évvel korábban Londonban volt. „Álljon fel a teremben, aki szerint Rio nem volt sikeres!” – szólította fel a jelenlévőket az elnök. Miután senki sem jelentkezett, minket is meggyőzött, sikersztori volt a riói szereplés…A sportági szövetségeknek szeptember 30-ig kellett leadni beszámolóikat, ezek elemzése és értékelése után készíti el a MOB a riói szakmai értékelést.

Az úszás, vívás, kajak-kenu kivételével a többi sportág elmaradt az általa megfogalmazott elvárásoktól. A MOB elnöke hangsúlyozta: a szövetségek éves támogatása nem azon múlt, hogy mit ígértek az olimpia előtt benyújtott szakmai programjaikban, mindenki a korábbi eredményessége alapján részesült az állami forrásokból. Hozzátette, mindenképpen elemezni kell – és fogják -, hogy ki, miért ígért a játékok előtt túlzottan jó eredményeket, bár azt is megjegyezte, a sportban mindig születhetnek váratlan eredmények.

 Átalakulás előtt
A feladatok és források csökkenése után a MOB-nak is módosítania kell az alapszabályát. Nem lesz szükség a jövőben 240 tagú küldöttgyűlésre és a tagozatok megszüntetése után az elnökség is átalakulásra szorul, hiszen a tagozatok képviselői is kikerülnek a testületből. Az új sporttörvény tervezetében utalás sincs arra, hogy ennek az átalakulásnak hogyan kell lezajlani.

A NOB méri fel a lakosság véleményét
Borkai Zsolt szerint nincs szükség népszavazásra a 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpiai pályázat lakossági támogatottságáról, mert ezt majd felméri a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), mielőtt döntene a helyszínről.
„Nem tudjuk mikor és milyen módszerekkel, de a NOB megvizsgálja a magyar lakosság véleményét a pályázatunkról, és az eredményt figyelembe veszi a helyszín kijelölésénél” – mondta a MOB elnöke.

Újságírói kérdésre válaszolva Borkai azt válaszolta, nem fordult meg a fejében a lemondás gondolata, mert csak egyes médiumok részéről érték jogtalan bírálatok, de a saját értékrendje szerint nem követett el olyan hibát sem ő, sem a MOB, amely miatt távoznia kellene, ezért megvárja a jövőre esedékes tisztújító közgyűlést.

„Sportoló voltam, sosem adtam fel, nem teszem ezt most sem, a közgyűlésnek kell megítélnie a munkám” – mondta Borkai, aki szerint az nem jelentett gondot, hogy hetente csak egy napot töltött a MOB-ban, mert a munkatársai nagyon jól dolgoztak, amit ő mindig rendkívül szigorúan ellenőrzött és számon is kért.

 Elkapkodott volt a sporttörvény
Dr. Török Ferenc ügyvéd egyetért a 2012 előtti rend visszaállításával, ugyanakkor elkapkodottnak tartja a sporttörvény tervezetének benyújtását a Parlamenthez: „rossz volt az eddigi rendszer, jó, hogy ezt belátta a kormány, viszont nem kellett volna ennyire sietni az új tervezettel, melynek előkészítését nem előzte meg széles körű egyeztetés – mondta a kétszeres olimpiai bajnok öttusázó.
„Ráadásul vannak kérdések, melyekre nem ad választ. Új köztestületek alakulnak, de az nem tisztázott, ki hívja össze az első, alakuló közgyűléseket? Kik lesznek az új köztestületek alakuló közgyűlésén a küldöttek? Milyen szempontok alapján választják ki őket? Ki készíti el ezeknek a köztestületeknek az alapszabály-tervezetét, amit az első közgyűlésen el kell fogadni? A szövetségeknek negyed évente kell jelenteniük arról, mennyit haladtak előre a korábbi éves beszámoló helyett. Milyen új információt tudnak beleírni negyed évente egy ilyen jelentésbe? Elkapkodva, rosszul készült el a sporttörvény tervezete.”

Csipes, Hosszú és Szász az Olimpiai Bajnokok Klubjában

Publikálás dátuma
2016.10.12. 21:53
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Három új taggal bővült a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja: szerdán Csipes Tamara kajakozó, Hosszú Katinka úszó és Szász Emese párbajtőröző klubtaggá fogadó ceremóniáját tartották meg ünnepélyes keretek között már visszavonult és még aktív olimpiai aranyérmesek jelenlétében.

A Rióban karrierjük első aranyérmét begyűjtő sportolók beiktatásán megjelent többek között Balczó András öttusázó, Kulcsár Győző, Rejtő Ildikó és Schmitt Pál vívók, Varga János birkózó, valamint Keleti Ágnes tornász. Nébald György ötkarikás aranyérmes kardvívó, a klub elnöke beszédében kiemelte: különleges alkalom a ceremónia, hiszen csak négyévente, az olimpiák lezárásakor kerül sor új tagok felvételére. Megemlítette, hogy az eddigi 157 tagból 123 férfi és 34 nő.

Az olimpia magyar érmeit felelevenítő kisfilm megtekintése után következett a beiktatás. Csipes Tamaráról Szabó Gabriella, négyesbeli társa beszélt, aki azzal fejezte be mondandóját, szeretné, ha négy év múlva, Tokióban is együtt ünnepelhetnének. Hosszú Katinkát Czene Attila, Szász Emesét pedig Szilágyi Áron, a Rióban címét megvédő kardvívó méltatta. 

"Nagyon örülök, hogy ilyen illusztris társasághoz csatlakoztam. Egy klubba kerültem mesteremmel, Kulcsár Győzővel, ámbár még korántsem tartok ott, ahol ő" - fogalmazott az MTI érdeklődésére Szász Emese, akinek edzője négy ötkarikás aranyérmet nyert pályafutása során.

"Egy ilyen klubba bekerülni presztízs, sokat kell érte teljesíteni" - hangsúlyozta az MTI-nek a riói ötkarikás játékokon három arany- és egy ezüstérmet nyert Hosszú Katinka. "Nagyszerű, hogy létezik ez a klub, ahol együtt ünnepelhetünk, megoszthatjuk egymással az érzéseinket. Nagy megtiszteltetés, hogy a tagja lehetek."

"Jó érzés egy ilyen elithez tartozni, amely szűk körű, hiszen csak 157-en a tagjai" - felelte az MTI kérdésére Csipes Tamara, akinek édesapja, Csipes Ferenc is a klub tagja. "Különösen az a jó érzés, amiért bekerülhet ebbe a klubba a versenyző, tehát az, hogy előtte olimpiai bajnok lett."

Az ünnepség végén a bajnokok meghallgatták a 2024-es budapesti olimpiai pályázat képviselőinek előadását.

Borkai: ha a közgyűlés úgy dönt, maradok

Publikálás dátuma
2016.10.12. 18:31
Borkai Zsolt MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke továbbra is szoros együttműködést tart fontosnak az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) azután, hogy a kormány hétfői előterjesztése alapján átalakul a magyar sport irányítási és finanszírozási rendszere.

A MOB vezetője szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette, a magyar sport akkor tud továbbmenni, ha nem a pénz, hanem a szakmaiság a fontos. Hozzátette, a sportirányítás ugyan visszakerül az Emmihez, de az együttgondolkodás megmarad. Ami saját feladatait illeti, elmondta, hogy ha a jövő évi közgyűlésen a tagság úgy dönt, akkor folytatni kívánja munkáját.

"A 120 éves MOB volt, van és lesz. A sporttörvény 2012-es módosításával, a kormány akkor úgy határozott, hogy a sportirányítást kiszervezi egy civil szervezetnek, és a MOB további hatásköröket kapott. A mostani döntés visszaveszi a finanszírozási kérdéseket és az azokhoz tartozó döntési mechanizmust, miközben a MOB-nak újabb kompetenciákat biztosít" - közölte Borkai Zsolt, hozzátéve, nemzetközi szinten kevés példa van olyan széles hatáskörre, amilyennel az elmúlt években a MOB rendelkezett.

Az ötkarikás szervezet vezetője kérdésre válaszolva úgy vélekedett, a híresztelések ellenére sem az Emmi vezetésében, sem Orbán Viktor miniszterelnökben nem fogalmazódott meg olyan vélemény, hogy a nyolc aranyérmet hozó riói olimpia rosszul sikerült volna. "Jól teljesítettünk, nincs miért szégyenkeznünk" - hangoztatta Borkai Zsolt.

Ami a MOB szerkezeti átalakulását illeti, az elnök kifejtette, a változások nyomán az Emmi - ahol az utánpótlássport külön helyettes államtitkárságot kap - várhatóan több munkatársat átvesz az olimpiai bizottságtól. A kisebb költségvetés miatt leépítésekre kerül sor, amelyek után egyharmadára csökkenhet a MOB állománya - tette hozzá.

A kormány hétfőn terjesztette be a sporttörvény módosításának javaslatát az Országgyűlésnek. Ezek alapján a MOB szakmai munkája a továbbiakban alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul. Az állami források elosztásának az elsődleges felelőse az állami sportigazgatási szerv, így létrejönnek az egycsatornás finanszírozási rendszer alapjai.

A MOB eddigi tagozati rendszere is átalakul, a tagozatok önállóvá válnak, és az élősport egyes további nagy területein közfeladatokat ellátó sportköztestületekként működnek tovább. Az újonnan létrejövő három sportköztestület a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség és a nem olimpiai sportágak érdekképviseleti és civil sportszakmai, sportigazgatási feladatait ellátó Nemzeti Versenysport Szövetség.