Ma nincs egészséges ellátott Magyarországon

Publikálás dátuma
2016.10.13 07:03
A háziorvosoknak a megelőzésre is fi gyelni kellene – érvelt a tegnapi konferencián Papp Magor FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Ápolók végzik majd a kibővített háziorvosi törzskartonok frissítését, alapos szervezéssel három év alatt szeretnék elérni a praxisokhoz tartozó lakosságot. A magyarok egészségi állapotának ismerete lehet az alapja minden további lépésnek az ágazatban – hangzott el egy tegnapi szakmai tanácskozáson.

Eddig szokatlan, nyilvános szakmai egyeztetést rendeztek tegnap a svájci finanszírozású Alapellátás-fejlesztési Modellprogram keretében, hogy segítsék a januártól bevezetni tervezett új háziorvosi törzskartonok tartalmának elfogadását. A találkozón az egészségügyi államtitkár kiemelte, a háziorvosi rendszer megújítása nélkül nem lehet az ellátás más területein sem érdemi változásban reménykedni. Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett, a majdnem húsz éve létező háziorvosi törzskarton megújításával többet tesznek a magyar betegek érdekében, mint az elmúlt egy év összes egyéb intézkedésével, de ebben az esetben nem a kormány határozza meg az irányt, hanem a szakmának kell megegyezésre jutni.

Papp Magor kiemelte, ma nem ritka, hogy a rendelők számítógépei automatikusan frissítenek, ez a mechanikus megújítás azonban nem ad valódi új információt a páciensekről. A háziorvosként is dolgozó programvezető szemléletváltásról beszélt, amikor felvetette, hogy a magyar nyelv eddig nem ismerte az egészséges ellátott fogalmát, ők azok, akik megelőzés vagy szűrés miatt keresik fel az ellátórendszert. A programban dolgozók célja épp ennek a szemléletnek a kiterjesztése, ehhez azonban szükség van arra, hogy valós és az eddiginél részletesebb adatokkal rendelkezzenek az emberek állapotáról. A csapatmunka célja, hogy a megelőzés hatására emelkedjen a lakosság egészségben eltöltött éveinek száma.

Papp Magor a javaslatot ismertetve elmondta, a törzskarton frissítése ápolói kompetencia lesz, de eredményét az orvos hagyja jóvá, és egyben dönt a páciens további ellátásáról. Egy praxisban az összes törzskarton frissítését három év alatt kell elvégezni. Az eddigi tapasztalatok szerint indokolatlan a félelem, hogy a lakosság nem vesz részt az adatgyűjtésben, hiszen halmozottan hátrányos helyzetű területeken két és fél év alatt elérték a lakosság 81 százalékát. Fél évre előre tervezett szervezéssel biztosítható, hogy az emberek megjelenjenek a rendelőkben, s aki „papírt kap” az állapotáról, az később is komolyabban veszi a vizsgálatokat. Az adatgyűjtés fontosságát jelzi, hogy szívritmus-zavartól magas vérnyomáson és cukorbetegségen át daganatokig sokféle bajt szűrtek ki időben, megállapították, hogy a magyar lakosság nagyon rosszul lát és a szájakban katasztrófa van, továbbá rengeteg a depressziós, sőt az öngyilkossági gondolatokat fontolgató is.

A program szakmai vezetője szerint azt mindenképpen rögzíteni kell, hogy az illetőnek milyen a cselekvőképessége, az idősödő ember demenciában szenved-e, van-e tartós mozgáskorlátozottsága, milyen az iskolázottsága és a gazdasági aktivitása, allergiában szenved-e, milyen gyógyszereket szed és milyen védőoltásokat kapott, valamint van-e valamilyen krónikus betegsége. Ezek mellett rögzíteni akarják a családi háttér gyakori betegségeit, a személyes rizikófaktorokat a mozgásszegény életmódtól az alkoholfogyasztásig. Papp Magor hangsúlyozta viszont, hogy senkit nem köteleznek az adatok megadására.

Az eddigi szakmai visszajelzések alapján nem lesz része az állapotfelmérésnek a fizikai vizsgálat és megfontolják, hogy a 65 év fölöttiek adatait milyen részletességgel rögzítsék. Azt is sok helyről jelezték, hogy kicsi a rendelő, nem tudnak önálló helyiséget biztosítani a beszélgetésekre, de több praxis összefogásával ezek a gondok orvosolhatók. Az alapok tisztázásával párhuzamosan a háziorvosok teljesítményének mérése is pontosabb lesz, az eddiginél több szabadságot kaphatnak gyógyszerfelírásban, műtét előtti kivizsgálásban, hosszabb távon pedig ezen a bázison lehet megújítani a szakellátás rendszerét is.

A felnőtt praxisok kérdőívéről is folytatódnak a megbeszélések, október második felében pedig a gyermekorvosi körzetek és a védőnők véleményét is összegzik – hangzott el a szakmai találkozón.

Ösztöndíj leendő ápolóknak
A egészségügyi vezetés ápolótanulóknak adható ösztöndíj-rendszer bevezetését tervezi, hogy néhány év múlva ezek a fiatalok segítsék feltölteni a most hiányzó állásokat a kórházakban és szakrendelőkben.
A közeljövőben érettségiző vagy már jelenleg is szakképzésben tanuló fiatalok közül több tízezer forintos ösztöndíjat kaphatnak azok, akik aláírásukkal vállalják, hogy legalább annyi ideig a magyar állami ellátórendszerben dolgoznak, ameddig az ösztöndíjat kapták. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár az ösztöndíj részleteinek ismertetése előtt azt hangsúlyozta, hogy az válaszlépés az utóbbi években lecsökkent hazai képzés és az elvándorlás miatt kialakult jelentős szakember-hiányra.
Páva Hanna, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) elnöke az ápolónak tanulók ösztöndíjprogramjáról elmondta, a program az egész országra kiterjed, szemben az eddigiekkel, amikor a közép-magyarországi régió nem kapott pályázati lehetőséget.
Az ENKK elnöke hozzátette, körülbelül 3200 diák számára tudnak ösztöndíjat folyósítani és a pályázatokat többször is kiírják majd. Az ösztöndíj nagysága függ a tanulmányi eredménytől, bizonyos átlag alatt meg is szüntethető a folyósítás.
Annak érdekében, hogy kiderüljön, hol milyen ápolói igényre van szükség, az ENKK munkaerő-felméréseket is végez majd minden megyében.
A tegnapi egészségügyi sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben egy olyan új épületet terveznek építeni, amely megfelel egy emelt biztonsági pszichiátriai osztály követelményeinek, ahol biztonságosan tudják majd kezelni az agresszív pszichiátriai betegeket.

Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart májusban

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:26
Fotó: Vajda József
Karbantartás miatt, május 13-tól 26-ig.
A lezárás idején a vonatok nem érintik a Keletit, minden járat induló- és végállomása más pályaudvarokra és állomásokra kerül át. A MÁV jelezte: a Nyugati és a Déli pályaudvar, valamint a peremkerületi állomások maximális kapacitását felhasználva a vonatok érkezésére és indítására a vasúttársaság olyan menetrendet alkotott, amit összehangolt a Kelenföld-Pusztaszabolcs és a Rákos-Hatvan vasútvonal felújításának idejére bevezetett közlekedési renddel. A lezárás érinti a többi közt a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Hatvan-Miskolc-Sátoraljaújhely, a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza, valamint a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalat. Felhívták a figyelmet: a lezárással kapcsolatos információk elérhetők a mav.hu/keleti oldalon. A Keleti pályaudvar teljes lezárásakor olyan előre tervezett karbantartási munkákat végeznek a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon, amelyeket csak akkor lehet kivitelezni, ha szünetel a vonatforgalom - olvasható a közleményben. Azt írták: több mint százan dolgoznak majd a szerelési munkákon, amelyekhez több munkagépet, vasútüzemi és közúti járművet is igénybe vesznek. A munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron "javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások száma". Úgy folytatták: a vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend, csökken a műszaki üzemzavarok száma. Részletezték: a két hét alatt javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán, és a csarnok egész területén újraaszfaltozzák az utasperonokat. Karbantartják a teljes állomás felsővezeték-hálózatát, a biztosítóberendezést, az energiaellátási hálózatot és a térvilágítást. Új utastájékoztató LED-kijelzőfalat telepítenek a csarnokba, lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat, kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat. Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken. Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.
Szerző

Az utcákról eltüntetett címlappal tiltakoztak a HVG-sek a cenzúra ellen

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:17

Fotó: HVG/ Reviczky Zsolt
Ők maguk mutatták meg azt, amit plakátként, hirdetésként már nem fogunk látni.
A Széll Kálmán téren mutatták meg azt, amit plakáton már fogunk látni.
"A sajtószabadság kicsi szigetekbe vonult, szorult vissza, a hirdetési piacot teljes mértékben eltérítették a lakájmédia irányába, és most ezt a csatornát is el akarják zárni.”
Hozzátette, politikai megrendelésre bontották fel velük a szerződést, más érdemi magyarázata, oka nincs annak, hogy a HVG címlapjait nem tűrték el többé a kormányközeli kézbe került plakátcégnél. A Mahir amúgy azzal indokolta a szerződésbontást, hogy a cég nem képes garantálni a teljes darabszám megjelenítését, ezért a szerződés értelmében nem lesz jogosult hirdetési díjra, ez pedig az érdekeivel ellentétes.  Éppen ma jött ki egyébként a Riporterek Határok Nélkül friss sajtószabadság-rangsora, amelyen Magyarország tavalyhoz képest 14 helyet zuhanva már csak a 87. pozíciót foglalja el a 180 ország között.
Témák
HVG
Frissítve: 2019.04.18 18:18