Előfizetés

Iván, a rettenet - A Radnótiban

Publikálás dátuma
2016.10.13. 18:24

A Radnóti Színház idei első bemutatója Mihail Bulgakov híres komédiájának kortárs átdolgozása lesz: a zsúfolt társasház élete egy időgép hatására a feje tetejére áll, Rettegett Iván cár és a kicsinyes házmester szerepet cserélnek, történelmi korok idéződnek meg, és miközben a jelenben a szereplők besúgják egymást, a múltban háborúk törnek ki - olvasható a színház honlapján. A bemutató október 16-án vasárnap lesz. Rendező: Ifj. Vidnyánszky Attila 

Meglepetés! Bob Dylan kapja az irodalmi Nobel-díjat

Publikálás dátuma
2016.10.13. 14:57
Barack Obama kitünteti Bob Dylant és 2012-ben Fotó: Alex Wong/Getty Images
Bob Dylan amerikai költőnek, dalszerzőnek, énekesnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

A testület indoklása szerint a világhírű zenész új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset. 

A díjazott 8 millió svéd koronával (257 millió forintos összeggel) gazdagodik, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

A bejelentést követően adott interjújában Sara Danius, az akadémia főtitkára nagy költőnek, az angol nyelvű költői tradíció kiemelkedő képviselőjének nevezte Bob Dylant, aki már 54 éve alkot, folyamatosan megújítva magát, új identitást teremtve.

Arra a felvetésre, hogy Bob Dylan nem írt regényeket vagy hagyományos értelemben vett verseket, és így kitüntetése az akadémia horizontjának kiszélesedését jelzi, Sara Danius úgy válaszolt: bár így tűnhet, valójában nincs erről szó. Ha visszatekintünk a régmúltba, ott volt Homérosz vagy Szapphó, aki előadásra - gyakran hangszerekkel kísért előadásra - szánt költői szövegeket írt. Ugyanez a helyzet Bob Dylannel - mutatott rá az akadémia főtitkára, hozzátéve, hogy ahogy ma is olvassuk Homéroszt és Szapphót, és élvezzük műveiket, Bob Dylan is ugyanúgy olvasható, és olvasni is kell.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol, éri-e majd kritika az akadémia döntését, Sara Danius annyit mondott: "remélem, nem".

Bob Dylant már évek óta emlegették az irodalmi Nobel-díj várományosai között, a legnagyobb brit fogadóiroda, a Ladbrokes listáján idén is a legesélyesebb 15-ben szerepelt, de kevés szakértő volt, aki feltételezte, hogy a Svéd Akadémia kiterjeszti díját a könnyűzene műfajára. A bejelentést, hogy az amerikai zenésznek ítélték az elismerést, hatalmas taps fogadta a helyszínen.

Bob Dylané az első amerikai irodalmi Nobel-díj 1993 óta, amikor Toni Morrisont ismerték el a legnagyobb irodalmi kitüntetéssel. Az amerikai írók közül elsőként Sinclair Lewis kapott irodalmi Nobel-díjat 1930-ban, és eddig összesen tizenkét amerikai szerzőnek ítélték oda az elismerést, köztük olyan világhírű íróknak, mint William Faulkner, John Steinbeck vagy Ernest Hemingway.

Meghalt a Nobel-díjas drámaíró

Publikálás dátuma
2016.10.13. 13:22
Dari Fo 2015-ben. FOTÓ: Stefania D'Alessandro/Getty Images
Meghalt 90 éves korában Dario Fo Nobel-díjas olasz drámaíró, rendező, színész - jelentette be csütörtökön az olasz kormány.

A Corriere della Sera olasz lap szerint a művész egy milánói kórházban hunyt el, ahová tizenkét nappal ezelőtt került tüdőproblémákkal. 

1926-ban született egy lombardiai faluban, a mesélést anyai nagyapjától tanulta. Az egyetemen művészetet és építészetet tanult, később színészként és szatíraszerzőként dolgozott. 1956- ban megírta és előadta a Non sivive di solo pane (Nem csak kenyéren él az ember) című rádióműsort, melyet élete egyik legnagyobb sikerének tartott.

Kilépett a színház keretei közül, tereken, gyárakban, és egyéb olyan helyeken szerepelt, ahol a közönség a társadalom alsóbb rétegeiből érkezett. Egyik leghíresebb műve az Egy anarchista véletlen halála (Morte accidentale di un anarchico), melyet az anarchista Giuseppe Pinelli halála ihletett.

Fo a Nobel-díjat 1997-ben kapta, politikai szatírái és formabontó színháza tette világhírűvé.