Meghalt a világ leghosszabb ideje uralkodó királya

Elhunyt a thai uralkodó, Bhumibol Aduljadedzs király. Ő volt a a világ leghosszabb ideje regnáló uralkodója. A király 88 éves korában, kórházban halt meg csütörtökön - adta hírül az Euronews.

A Bhumibol Abdulyadej hercegből lett, IX. Rama néven uralkodó thaiföldi király hat évtizeden át vezette a dél-ázsiai országot, 1927. december 5-én született az egyesült államokbeli Cambridge-ban. 1933-ban a család Lausanne-ba költözött, ahol Abdulaydej jogot és politikai tudományokat tanult. Thaiföld uralkodóját és szellemi vezetőjét 1950.május 5-én koronázták meg, ekkor vette fel a IX.Rama nevet.

A gyakori katonai puccsok közepette az uralkodónak gyakran jutott kulcsszerep az egymással rivalizáló politikai erők közötti közvetítésben; a válsághelyzetek megoldásáért országszerte hatalmas tisztelet övezte. És: ő volt a világ leghosszabb ideje regnáló királya.

Barack Obama amerikai elnök nem sokkal újraválasztása után, 2012 novemberében látogatott el Thaiföldre, az országban ez volt a hetedik amerikai elnöki vizit. Obama a Siriraj Kórházban vett részt a királyi audiencián. Ebben az egészségügyi intézményben ápolták ugyanis az akkor 85 éves uralkodót. IX. Rama éveken át tartó betegeskedése miatt egyre inkább előtérbe került a trónöröklés kérdése – és Thaiföld sorsa. 

Szerző

Bombafenyegetés egy utasszállítón - Kiürítették a gépet

Kiürítették az Aeroflot orosz légitársaság egyik utasszállító repülőgépét a genfi nemzetközi repülőtéren, miután egy férfi azt állította, hogy pokolgép van a fedélzeten - közölte a genfi főügyész hivatala. A hatóságok a férfit őrizetbe vették- írja az Origo.

Az orosz légitársaság közleménye szerint a bombafenyegetés miatt a 2381-es számú, Moszkvába induló járatáról szállították le az utasokat, akik egy másik repülőgéppel folytathatják utazásukat. Az ügyészség szerint az őrizetbe vett ember egy orosz férfi. A gépet, amelyen 115-en utaztak volna, a rendőrség tűzszerész alakulata vizsgálja. Egy repülőtéri illetékes szerint az utasszállító üresen áll a kifutópályán.

Szerző

Meghalt Kovács Piroska

Nyolcvannégy éves korában csütörtökön meghalt Kovács Piroska Europa Nostra-díjas székelyföldi néprajzkutató, örökségvédő, a faragott székelykapuk megmentője - közölte a Mihir.ro székelyudvarhelyi portál.

Kovács Piroska csütörtökön délután Székelyszentléleken vett részt egy felújított székelykapu avatásán. Ünnepi beszéde megtartása közben lett rosszul. A helyszínre hívott mentősök nem tudták megmenteni az életét. Kovács Piroska az udvarhelyszéki Máréfalván született 1932-ben. A tanítói és magyar-román szakos tanári diploma megszerezése után Szentegyházán, Fenyéden, majd a szülőfalujában tanított, ahol évtizedeken át volt az iskola igazgatója. 1987-es nyugdíjba vonulása után a székelykapuk mentése vált a fő foglalkozásává. Megalapította a KŐLIK Hagyományőrző Művelődési Egyesületet, amely az értékmentést állította tevékenysége középpontjába. Előbb a máréfalvi székelykapuk leírását készítette el, majd munkáját Udvarhelyszékre és az egész Hargita megyére kiterjesztette.

"Próbáltam meggyőzni a kapuk tulajdonosait: ne bontsák le, ne dobják ki értékeiket, mint holmi kacatot" - mondta 2012-ben az MTI-nek Kovács Piroska. Munkásságát a Hargita megyei önkormányzat felterjesztése nyomán 2012-ben Europa Nostra-díjjal jutalmazták. A 31 országból felterjesztett 226 örökségvédelmi projekt közül Kovács Piroskáé kapta a fődíjat. Mint akkor az elismeréssel kapcsolatban az MTI-nek elmondta, annak örvend, hogy a díj által a székelykapu és Székelyföld híre is bejárja a világot.

Hozzátette: a székelykapu egykor státusszimbólum volt. A székely falvak módos gazdái állítottak székelykaput maguknak. Úgy vélte, ma több mint státusszimbólum, "nemzeti önazonosságunk szimbóluma".

Szerző