Előfizetés

Quaestor-per: Tarsoly Csaba továbbra is tagad

Publikálás dátuma
2016.10.14. 07:22
Quaestor-károsultak tiltakoztak a bíróság előtt FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Bár a Quaestor-vezér láthatóan megtört és lefogyott az előzetes letartóztatás alatt, azonban továbbra is mindent tagad, sőt visszatámadott a tegnapi tárgyalási napon. Ismét szóvá tette, hogy a börtönkörülmények között lehetetlen felkészülni a védelemre. 

Tarsoly a cégcsoport előre kitervelt csődbe viteléről, koncepciós perről beszélt és az alatta levő beosztottakat hibáztatta a cég bedőléséért. Akik a 25 évig sikeresen működő Quaestor-csoportot szándékosan és előre eltervezetten tönkretették, azok közül ma senki nem ül a vádlottak padján - mondta. Neveket nem említett, de elmondásából arra lehet következtetni, hogy Quaestor volt treasury-igazgatójára utal, aki egyben a per koronatanúja, így a vád is jelentős részben az általa elmondottakra épül. Szerinte "kár és egyetlen állami forint nélkül" kivitte volna a csődből a Quaestort ha nem csukják le. Most viszont azt látja, hogy elherdálják a cégvagyont a hatalomhoz közeli körök és a cél, hogy bűnösöket kreáljanak - tette hozzá.

A következő hetekben az összes vádlottat meghallgatja a bíróság. A tavaly márciusban kipattant ügyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a tizenegy vádlott terhére, a Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma a vád szerint 753 rendbeli. Ezek alapján 5-től 25 évig terjedő fegyház szabható ki.

Mintegy száz Quaestor-károsult tüntetett tegnap a Fővárosi Törvényszék előtt egyidőben Tarsoly Csaba meghallgatásával. A tüntetők a vádlottakon kívül a Fideszt és jegybankot is felelőssé téve a kialakult helyzetért kifejtették, nem igaz, hogy megtörtént a kártalanítás, a sértettek harmada nem kapott semmit - állították.

Egy volt questoros vezető viszont igencsak jól jár a 444 értesülése szerint. Az V. kerületi képviselőtestület javaslata szerint a Vim-Mobil Ingatlanforgalmazó Kft. igen kedvezményes áron juthat három budapesti belvárosi ingatlanhoz. A Vim-Mobil áttételes tulajdonláson keresztül Varga János, a Carion Holding több társaságának igazgatósági tagjának a tulajdona. Varga a Quaestortól került a Carionhoz. A Quaestor-csoport tavaly márciusi bedőlésekor ő volt a Quaestor kockázati tőkealapjának a vezetője. Testvérével közös cége a fejlesztette ki azt a Bróker nevű programot, aminek segítségével a Quaestor saját dolgozói és a felügyelet elől is elrejtette a 150 milliárd forint nagyságrendben kibocsátott hamis kötvényt. Ennek ellenére Varga nem került a Quaestor-ügy vádlottai közé - írja a 444.hu.

Katasztrófavédelmi gyakorlat a Duna fővárosi szakaszán

Publikálás dátuma
2016.10.14. 07:18
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Közös katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak a katasztrófavédelem szárazföldi és vízi egységei, a vízi rendészet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság a Duna angyalföldi szakaszán.

A gyakorlaton egy rendezvényhajó és egy olajszállító hajó ütközése során kialakult katasztrófahelyzetet szimulálták.

Újra pályázhatnak a tanodák

Új pályázat kiírásán dolgozik az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy a több éve működő, szakmailag elismert, tapasztalattal rendelkező tanodákat továbbra is kaphassanak támogatást - közölte az Emmi Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

Mint ismert, az idei tanodapályázat 5,3 milliárd forintos keretből biztosít forrásokat, ám a nyertesek közé épp a legnagyobb múltú tanodák nem kerültek be. A tanodákat egyesítő TanodaPlatform háttértanulmánya szerint több nyertesnél gyanús, hogy a "tanodázás" csak a pénzszerzéshez volt ürügy.