Újabb civileket vettek elő Orbán fekete listájáról – lássuk a névsort!

A Lázár János vezette Miniszterelnökség évekig titkolta, de már tudjuk, hogy Orbán Viktor személyesen rendelte el a civil szervezetek ellen kormányzati hadjáratot, Németh Szilárd pedig azt is elismerte, hogy a Norvég Alap támogatásaiból működő civilek meghurcolása puszta műbalhé - írják a szocialisták közleményükben.

Az eddig napvilágot látott információk alapján legalább 35 szervezet neve szerepelhet Orbán fekete listáján, amely a bukott népszavazás és a Népszabadság elhallgattatása után tegnap ismét előkerült: ezúttal az Energiaklub ellen indított támadást a hatalom. A civilek elleni rajtaütésszerű házkutatások demokráciában elfogadhatatlanok, az Orbán-rezsimnek azonban lassan a mindennapjaihoz tartoznak.

Bárándy Gergely közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez, hogy lássuk a névsort, lássuk, hogy pontosan mely szervezetekre adott személyesen kilövési parancsot Orbán Viktor - írta az MSZP közleményében.

Lásd még: Házkutatást tartott az Energiaklubnál a NAV

Szerző

Feljelent a hortobágyi földek súlyos károsítása miatt az MSZP

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) legelőinek súlyos és szándékos károsításáért az MSZP büntető feljelentést tesz - írta a párt közleményében.

Értékteremtés helyett jelenleg is a nemzeti vagyon elherdálása folyik a Hortobágyon. Ez az eddig napvilágra jutott vizsgálati és nyomozati anyagok, a legelőjüktől megfosztott gazdák elmondásai, valamint a többszöri helyszíni ellenőrzéseink tapasztalatai alapján egyértelműen kijelenthető.

A földjüktől megfosztott gazdák a 2013 óta húzódó ügyében, a területek használatára alkalmatlan strómanok kizárása érdekében nem tesz semmit sem a kormányzati ellenőrzésre hivatott KEHI, sem a legelők bérbeadásával megbízott HNP.

A KEHI annak ellenére tétlen, hogy már a saját belső vizsgálata is megállapította: környezetvédelmi megkötés nélküli, az alapvető szakmai követelményeket figyelmen kívül hagyva, és utólag ellenőrizhetetlen módon osztogatták ki a Fidesz-közeli csókosoknak a természetvédelmi területek többségét.

Az érintett hatóságok nyilvánvaló mulasztása miatt Gőgös Zoltán és Harangozó Tamás ma feljelentést tesz a Polt Péter-vezette Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes ellen környezetkárosítás, természetkárosítás, továbbá hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés gyanúja miatt - írta a szocialista párt.

Szerző

Orbánhoz vagy a budapestiekhez lesz hű Tarlós?

Az MSZP a 3-as metró felújítása ügyében felszólította Tarlós István főpolgármestert, döntse el, kihez lesz hűséges: Orbán Viktor miniszterelnökhöz, vagy a budapestiekhez.     

Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a kormányfő "feltörli a padlót a budapestiekkel" a metrófelújítása ügyében, vélhetően azért, mert a jövő augusztusi vizes világbajnokságig nem szeretné, hogy megkezdődjön a rekonstrukció. Az ellenzéki politikus szerint ez azért is elfogadhatatlan, mert "mindenki tudja", hogy a 3-as metró komoly biztonsági kockázatot jelent. 

Horváth Csaba szerint előbb a metrófelújítás akadálymentesítése, majd a biztonsági berendezések cseréje, végül pedig az állomások felújítása is kikerült a projektből. Az MSZP budapesti képviselője ezért felszólította Tarlós Istvánt, hogy "menjen vissza" tárgyalni a miniszterelnökkel és "addig ne jöjjön ide, amíg meg nem kapja a budapestiek pénzét".

A fővárosiak naponta 20 milliárd forint adót fizetnek be a költségvetésbe, és teljesen jogosan elvárhatják, hogy ebből negyvenévente visszakapnak néhány napnyi összeget egy metrófelújításra - fejtette ki Horváth Csaba, aki megjegyezte azt is, a 3-as metró rekonstrukciója 30-40 százalékos túlárazások miatt emelkedhetett 140 milliárd forintról 200 milliárd forintra. A szocialista politikus szólt továbbá arról is, nem tudja elképzelni, miként akar olimpiát rendezni a kormány és a főváros, amikor egy metró felújítása is meghaladja a képességeiket.

Szerző