Előfizetés

Füstölt a 3-as metró - Mikor történik tragédia?

Publikálás dátuma
2016.10.17. 10:59
FOTÓ: Népszava
Füst szivárgott az M3-as metró egyik szerelvénye alól vasárnap késő este az Ecseri úti megállóban, egy ideig pótlóbuszok szállították az utasokat Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Tájékoztatásuk szerint a fővárosi hivatásos tűzoltók a kiérkezéskor már nem tapasztaltak füstölést, de az áramtalanítás után átvizsgálták a szerelvényt. Az eset során nem sérült meg senki, az utasok elhagyták az állomást. A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldala szerint az M3-as metró Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között nem közlekedett, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal lehetett utazni, de nem sokkal fél 11 után már ismét járt a metró.

Az MTI optimista híre ellenére - nem sérült meg senki, nem volt komoly fennakadás - nagyobb baj is történhetett volna, hiszen a 3-as metró felújítása régóta húzódik, és a jelenlegi helyzet szerint még tovább csúszhat a beruházás a pótlóbuszok hiánya és a magas ajánlatok miatt. Tarlós István főpolgármester pénteken azt mondta, hogy ha 140 milliárd forint "marad a plafon", akkor el kell hagyni az állomások felújítását.

Nem jár a szentendrei HÉV a hétvégén

Karbantartás miatt pótlóbuszok járnak a szentendrei (H5-ös) HÉV Békásmegyer és Szentendre közötti szakaszán az ünnepi hétvégén, október 22-én és 23-án - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A közlemény szerint a H5-ös pótlóbusz Szentendre felé a Békásmegyer-Csobánka tér-Ország út-Budakalász, Budai út-Pomázi út-Pomáz, Budakalászi út-Árpád fejedelem utca-József Attila utca-Hősök tere-Mártírok útja-HÉV-átjáró-Szentendrei út-Szentendre, Dobogókői út-Dózsa György út-Állomás tér-Szentendre útvonalon halad. Békásmegyer felé pedig a Szentendre-Állomás tér-Dózsa György út-Dobogókői út-Pomáz, Szentendrei út-HÉV-átjáró-Mártírok útja-Hősök tere-József Attila utca-Árpád fejedelem utca-Pomáz, Volán pályaudvar-Árpád fejedelem utca-Budakalászi út-Budakalász, Pomázi út-Budai út-Budapest, Ország út-Csobánka tér-Békásmegyer vonalon jár.

A H5-ös pótlóbuszon lehet kerékpárokat is szállítani. A buszon a HÉV-menetjegyek érvényesek. Ugyanabban az időszakban, jövő szombaton és vasárnap a 160-as autóbusz a Csobánka téri autóbusz-fordulóban található le- és felszállóhely helyett a 960-as autóbusz Móricz Zsigmond körtér irányú Békásmegyer megállóhelyén áll meg.

Lemosva

Egy élsportoló hölgy beszélt arról, hogy idegenben nehezebb helyzetben lesz a röplabda-válogatott, nem érezhetik maguk mögött a hazai szurkolókat. Hasonló a helyzet a politikában is. Orbán Viktor, vagy heti kabaréfellépésén Lázár János halált megvető bátorsággal ostorozza Brüsszelt, hogy ott is értsenek a szóból, odakint viszont már szorít a nagy mellény, oda a nagyhatalmi gőg, a kérdezők szolgai alázata, a pénzen vásároltak hízelgése. A legmodortalanabb külügyminiszter címére alighanem sikeresen pályázó Szijjártó Péter most a saját bőrén tapasztalhatta ezt. Történt, hogy a minden családhoz eljuttatott, kormány által készített bevándorlás-ellenes füzetben avval is riogattak, hogy Európa nagyvárosaiban, így Londonban is vannak olyan körzetek, amelyet a migránsok uralnak, oda brit honpolgárnak nem tanácsos belépnie. A BBC, az angol állami hírügynökség riportere nem sokat kukoricázott: neki szegezte a kérdést a magyar külügyminiszternek, miért hazudik a népszavazás előtt? Micsoda kalamajka lett volna itthon! Miket mondott volna a kérdezett, aki ezúttal nem fölényeskedett, nem pimaszkodott, hanem szánalmasan, dadogva védekezett. Szomorú, ha a vezető magyar politikusokat az igazsággal szembesítik, védekezni kényszerülnek, mert csak a saját látszatvilágukban otthonosak, azon kívül hirtelen „kisfiúk” lesznek. A BBC riporterétől a honi állami televíziók és napilapok munkatársai is tanulhatnának. Mert mit tapasztalunk? Alázatoskodva adják a szót a megkérdezett alá, és észre sem veszik, hogyan múlják alá magukat, hogyan tiporják sárba hivatásuk elemi szabályait, amelyek közül az igazmondást nem tanítják számukra. Hízelegj, nyalj, ez az előmenetel kulcsa. Lépj be a hazugságok birodalmába, észre sem veszed, hogy magad is hazug leszel – ezek a tanulmányaik alapelvei. Ezért (is) olyan alacsony az állami televíziók híradásainak és beszélgető-műsorainak nézettsége. Igaz – a riporterek mentségére szolgáljon – napról-napra átélhetik kirúgott kollégáik láttán, hogy aki igazat szól, betörik a fejét. Olykor elég egy lehallgató-készülék is. Mint a régi rendszerben. Nálunk ilyen az információk közlésének szabadsága… Csoda, hogy csak a szórakoztató műsorok vonzzák a nézőket? Hogy a tömegeket nem érdekli saját sorsuk alakulása? „Költő, hazudj, csak rajt’ ne fogjanak!” – írta Arany János. A politikusokra már akkor sem volt érvényes a figyelmeztetés. Mára kiderülnek hazugságaik, s az a normális, ha ezekkel szembesítik őket. (Ha tudják. Farkas Flóriánt még nem sikerült.) Nálunk a hazugságot minősítik igazságnak, így hülyül szép lassan a maradék magyar, akinek az állami tévé kappanhangú bemondója magyarázza az igazsággá kendőzött valótlanságokat.