Internet nélkül a WikiLeaks főnöke

Publikálás dátuma
2016.10.18. 10:15
Julian Assange. FOTÓ: Carl Court/Getty Images
Internetes hozzáférés nélkül maradt az éppen internetes leleplezéseivel híressé vált WikiLeaks kiszivárogtató portál vezetője. 

A BBC beszámolója szerint Julian Assange, aki a kiadatástól tartva, s a diplomáciai védettséget kihasználva már több mint négy éve él Ecuador londoni nagykövetségén, el lett vágva a világhálótól. A hírt maga a WikiLeaks tette közzé, ám a BBC-nek egyelőre nem sikerült Londonban hivatalos megerősítést szerezni, sem arra vonatkozó magyarázatot, hogy az ausztrál férfit befogadó külképviseleten miért fosztották meg a net elérésétől.

Magyarázatból persze nincs hiány: az elterjedt vélekedés szerint a Hillary Clinton elleni WikiLeaks-akció állhat a döntés mögött. Miután a leleplező honlap sorozatosan tette közzé, méghozzá sok ezres nagyságrendben az amerikai elnökségért küzdő politikus és munkatársai e-mailjeit, azt találgatták, Washingtonból gyakorolhattak nyomást Ecuadorra. Kétségtelen, hogy a frissen nyilvánosságra hozott elektronikus üzenetek rendre kényelmetlen helyzetbe hozták a volt First Ladyt, aki a közvélemény-kutatások alapján meggyőzően vezet republikánus ellenfelével szemben a Fehér Házért folyó harcban. A WikiLeaks hétfői nyilatkozatában úgy vélte, Ecuador döntött arról, hogy lekapcsolják a netről, szombat óta nem tudják elérni Assange-t.

Ecuador londoni külképviseletén mindenesetre nem nyilatkoztak ez ügyben, az ecuadori külügyminisztérium ugyanakkor nyilatkozatot adott ki, amelyben az internetet nem említették, azt viszont megerősítették, továbbra is garantálják Assange mentességét. A jelek szerint egyelőre megrekedtek az Assange esetleges távozásával, netán kiadatásával kapcsolatos, bonyolult jogi, illetve politikai manőverek is. Az ausztrál férfit Svédországban akarják bíróság elé állítani szexuális vádakkal, ám ő attól tart, hogy Stockholm kiadja Washingtonnak, ha viszont az Egyesült Államokba kerül, akkor ott a kémkedési törvény paragrafusainak megsértése miatt akár 30 év börtönnel is sújthatják. Assange-t a svéd ügyészek október 17-én hallgatták volna meg Londonban, a meghallgatást egy hónappal elhalasztották.

 

Szerző
Témák
wikileaks Assange

Obamáék vendége lesz az olasz kormányfő

Publikálás dátuma
2016.10.18. 10:12
Korábbi felvételen Renzi és Obama. FOTÓ: Elisabetta Villa/Getty Images
Matteo Renzi olasz kormányfőt és feleségét látja vendégül kedden az Obama-házaspár. 

A posztjáról jövő január 20-án távozó amerikai elnök hivatali idejében az olasz miniszterelnök és neje tiszteletére adják az utolsó állami díszvacsorát. A Washington Post Renzit „az olasz Justin Trudeau”-ként méltatta, s a 41 éves politikust a Fehér Ház az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodás, a TTIP egyik leglelkesebb támogatójaként tartja számon.  Washingtonban méltányolták, hogy Róma engedélyezte az amerikai légierő számára itáliai bázisok használatát az Iszlám Állam elleni szíriai légicsapásokhoz. Róma aktív szerepet vállal a NATO-ban, bázisai otthont adnak AWACS felderítő gépeknek, s az atlanti szövetség logisztikai segítséget nyújt Olaszországnak a menekültválság kezelésében, az embercsempészek elleni fellépésben a Sophia hadművelet keretében. Renzi azt reméli, hogy az amerikai látogatás emeli ázsióját a december 4-re, az alkotmánymódosításról kiírt népszavazás előtt.

Washingtonban nagy várakozás előzi meg az amerikai-olasz díszvacsorát, hisz utoljára 1998-ban volt hasonló nagyszabású amerikai-olasz rendezvény a Fehér Házban. A meghívott vendégek között lesz Roberto Benigni Oscar-díjas filmszínész, Giorgio Armani divattervező, Fabiola Gianotti, a CERN kutatóközpont olasz vezetője, s a menekültek befogadásával nagy áldozatokat vállaló Lampedusa polgármestere, Giusy Nicolini. Mario Batali olasz-amerikai sztárséf felel a menüért, s Gwen Stefani szórakoztatja a mintegy 500 vendéget.

Silvio Berlusconi mellesleg soha nem részesült hasonló megtiszteltetésben, kilenc éves kormányzása alatt egyszer sem rendeztek tiszteletére állami díszvacsorát.

Barack Obama két hivatali idejében ez lesz a 13. állami díszvacsora, idén a kanadai kormányfő, a skandináv államok vezetői, s a szingapúri miniszterelnök volt Michelle és Barack Obama vendége a Fehér Házban.

Szerző

Halálspirálban az UKIP?

Publikálás dátuma
2016.10.18. 10:08
Steven Woolfe és Nigel Farage. FOTÓ: Carl Court/Getty Images
Kilépett az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) soraiból az egyik európai parlamenti képviselő. 

Steven Woolfe egyike volt azoknak a honatyáknak, akik az EU-ellenes párt vezetői posztjára pályáztak. Az UKIP emblematikus figurája, Nigel Farage a Brexit-referendumot követően lemondott a párt vezetéséről, de időközben már a távozása után megválasztott új pártvezér is távozott. Miután Diane James mindössze 18 nap után benyújtotta lemondását, Woolfe az egyik fő esélyes volt az UKIP vezetésére.

A 49 éves politikus október 6-án Strasbourgban keveredett vitába egy párttársával, a hírek szerint összeverekedtek, s Woolfe olyan rosszul lett, hogy pár napig kórházban kezelték. Bár Mike Hookem tagadta, hogy megütötte volna Woolfe-ot, az EP-képviselő mindenesetre feljelentést tett a rendőrségen. Kettejük vitája egyébként azon robbant ki, hogy Woolfe elmondta: fontolgatja, hogy átlép a Konzervatív Pártba.

Woolfe szerint az UKIP párt „nem életképes” egykori vezetője, Nigel Farage nélkül, halálspirálba került, s ezt saját maguk okozták. A képviselő megneheztelt párttársaira, mert igaztalan vádakat vágtak a fejéhez és a verekedés óta senki még csak meg sem kérdezte közülük, hogyan érzi magát.

Az UKIP vezetői posztjára október 31-ig lehet pályázni, s az új vezető személyét november 28-án jelentik be.

Szerző