Előfizetés

Az Emmi államtitkára megnevezte a kiutat a szegénységből

Publikálás dátuma
2016.10.18. 22:21
Népszava fotó
Tanulással és kitartással lehet kijutni a szegénységből -  az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára ezt találta javasolni az M1 aktuális csatornán. 

Langerné Victor Katalin - a mai magyarországi viszonyokat tekintve rendkívül cinikusnak hangzó szavaival - arra az amúgy örvendetes tettre reagált, hogy tizenötezer dollárt, adományozott két magyar iskolának Mohammad Hamid Anszari, az Indiai Köztársaság alelnöke. A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Dr. Ámbédkar Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Általános Iskola a roma gyermekek társadalmi felzárkózásának elősegítésében végzett évtizedes munkájáért kapta a támogatást.

Langerné Victor Katalin szavaival amúgy nem lenne nagy baj, ha az nem a mai Magyarországon hangzott volna el. 

Tegnap a szegénység elleni küzdelem világnapján a helyettes ombudsmann közleményt adott ki, amelyben egyebek mellett azt írta: Az Eurostat adatai szerint 2008 és 2015 között a szegénységgel és társadalmi kirekesztettséggel fenyegetett népesség aránya sem az Európai Unió egészében, sem Magyarországon nem csökkent. Az unió népességének csaknem negyede, a magyar lakosságnak pedig mintegy harmada tartozik ebbe a körbe.

A Párbeszéd Magyarországért négyszáz, a fővárosi Kossuth téren lerakott kanállal emlékezett meg a nélkülözőkről a szegénység elleni küzdelem világnapján, illetve így üzentek a kormánynak. Szabó Tímea, a PM társelnöke elmondta: Magyarországon több mint négymillióan élnek havi kilencvenezer forintnál kevesebből. A szegénység veszélyének leginkább a gyermekek vannak kitéve, a szegénységben élő gyermekek aránya 2010-2014 között 38 százalékról 42-re nőtt - tette hozzá Szabó Tímea, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az un. dolgozói szegénység is nő, vagyis azok közül is sokan nélkülöznek, akiknek van munkájuk. Több mint félmillió ember él olyan lakásban, ahol nincsen wc vagy lyukas a fal - sorolta a politikus a bajokat, amelyekkel a Fidesz-kormány nem foglalkozik. Nem elfogadható, hogy eközben a Rogán Antalok, Lázár Jánosok, Andy Vajnák és Matolcsy Györgyök tolvaj országa legyünk - hangsúlyozta a PM társelnöke.

Megtalálták Pukli utódát a Tanítanék Mozgalomban

Publikálás dátuma
2016.10.18. 21:34
A mozgalom júniusi demonstrációján még Pukli Istvánnal - Népszava fotó
Pukli István szeptember 28-i kilépése miatt a mozgalom választott képviselőinek száma kettőre csökkent. Ezért megkerestük azokat a csoportos jelentkezőket (többségükben iskolák), akik a hermanos levélhez honlapunkon csatlakoztak, s javaslatot tettünk a harmadik lehetséges képviselő személyére - tudatta a közösségi portálon a Tanítanék Mozgalom.

A Törley Katalin és  Pilz Olivér jegyezte dokumentumban azt írják:

A korábbi munkát, a szervezési feladatokat hárman eddig is képtelenek lettünk volna elvégezni, ezért a feladatokba bevontunk olyan önkénteseket, akiknek a kezdetektől fogva nagyon sokat köszönhettünk. Ennek a stábnak egyik meghatározó tagja a megüresedett helyre javasolt Sulyok Blanka, aki már korábban is többször nyilatkozott Tanítanék színekben. A válaszoló szervezetek ellenszavazat nélkül, egyhangúlag támogatták, hogy a Tanítanék Mozgalom képviselői feladatait a továbbiakban Törley Katalin és Pilz Olivér mellett Sulyok Blanka lássa el.


Nurmagambet Kejki Kökembajuli arcrekonstrukcióján dolgoznak magyar antropológusok

Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban (MTM) készítik el Nurmagambet Kejki Kökembajuli, a kazah nép által csak Kejki batirként emlegetett szabadságharcos arcrekonstrukcióját.

Kejki batir az orosz cári gyarmati uralom elleni 1916-os felkelés egyik vezetője volt. Az Amangeldi imám vezette fegyveres harc leverése után is évekig bujkált ellenálló csapatával, és több rajtaütést hajtott végre az akkor már a szovjet uralom által odavezényelt helyőrségek ellen is. A kommunista hatóságok 1923-ban kelepcébe csalták és brutálisan kivégezték, levágott fejét hosszú időre közszemlére tették, majd a mai Szentpétervárra vitték. Koponyáját az 1991-ben független köztársasággá vált kazah állam idén szeptemberben kapta vissza Oroszországtól hosszú diplomáciai tárgyalások eredményeként - ezt Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója mondta az intézmény sajtótájékoztatóján. Kiemelte: a kazah kulturális minisztérium úgy döntött, hogy méltó emléket állít Kejki batirnak, ezért a koponyát a szabadságharcos Torgajban eltemetett teste mellé helyezi, de előtte megbízást adott a nemzeti hős arcrekonstrukciójának elkészítésére.

A többéves szakmai együttműködésre való tekintettel erre a feladatra Nurszan Alimbaj, a Kazah Központi Állami Múzeum igazgatója a Magyar Természettudományi Múzeum szakembereit kérte fel. Nurszan Alimbaj a budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar múzeum antropológus kutatói, Bernert Zsolt, Évinger Sándor és Bíró András Zsolt 2006 óta végeznek antropológiai és genetikai tárgyú kutatásokat Kazahsztánban, 2011-ben pedig Kustár Ágnes, az intézmény antropológusa készítette el Abulkair kazah kán arcrekonstrukcióját.

Az általános antropológiai leírás elkészítése után méretfelvételeket végeznek a Kejki batir koponyáján, illetve feltárják a rajta található sérüléseket - részletezte Bíró András Zsolt antropológus. Ezt követi a tudományos arcrekonstrukció, amelyet Kustár Ágnes, a múzeum embertani tárának igazgatója készít el. Megkísérelnek majd a csontból DNS-mintát is kivonni, hogy össze lehessen vetni a forradalmár még élő leszármazottainak DNS-ével. Ezzel teljesen megerősíthető lenne a koponya hitelessége.

Az alapvizsgálatok hét vágást, ütést mutattak ki a koponyán, amelyek közül már az első is halálos lehetett, a bal oldala szinte teljesen megsemmisült és az állkapocs bal oldala is hiányzik - fejtette ki Kustár Ágnes. Mint mondta, a koponyáról már elkészült az a CT-felvételsorozat, amelynek alapján egy méretarányos, az eredetivel megegyezően részletgazdag másolatot állítanak elő 3D nyomtatással. Ez szolgál majd az antropológiai arcrekonstrukció alapjául. A kész arc szemeit üvegből, az izmokat gyurmából, az orr porcos vázát pedig viaszból készítik el, majd a bőrfelszín "szobrászi" kialakítására kerül sor. A bőr-, a szem és a hajszín nem állapítható meg csupán a csont vizsgálatából, ezek hiteles ábrázolását ezért utólag alakítják ki szakértők bevonásával - fűzte hozzá.

Nurszan Alimbaj igazgató és Babakumar Kinajat igazgatóhelyettes október 13-án hozta Budapestre az erősen sérült koponyát. A genetikai mintavétel és a pontos háromdimenziós modell megalkotása után az eredeti koponyát visszaviszik Kazahsztánba, ahol ünnepélyes kegyeleti szertartás keretében helyezik örök nyugalomra.