Előfizetés

Befolyásolják a médiát

R.T.
Publikálás dátuma
2016.10.20. 07:31
Ciprasz ördögi tervet forral FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MILOS BICANSKI
Alekszisz Ciprasz görög kormányfő mindent elkövet azért, hogy rátegye a kezét hazája független televízióira. Jóllehet pártja, a baloldali Sziriza már 2013-as hatalomra kerülése óta a demokrácia elmélyítését, a korrupció kiirtását követeli, magára mintha nem tartaná érvényesnek ezeket a játékszabályokat.

Görögországban a kormányzat bezárt öt, legalább kétezer fővel dolgozó magántelevíziót, miközben Ciprasz két barátja azt a megbízást kapta, hogy kormányközeli csatornát építsenek fel. A Szirizánál senkit sem zavar, hogy egyiküknek sincs köze a tévézéshez, semmiféle ebbéli tapasztalattal sem rendelkeznek.

Ciprasz korábban ragaszkodott ahhoz, indítsák újra a bezárt állami televíziót, az ERT-t. Hírműsorai a kormány politikájával rokonszenveznek. Ciprasz azonban nem éri be ennyivel, írja szerdai kiadásában a Frankfurter Allgemeine Zeitung, teljesen újjá akarja szervezni a teljes televíziós piacot méghozzá úgy, hogy az neki jó legyen. Elvileg a tévés piac szabályozásáért az alkotmány szerint a helyi médiahatóság lenne a felelős, mivel azonban a kormány és az ellenzék nem tudott megállapodni ennek összetételéről, ezért Ciprasz barátja, Nikosz Pappasz államtitkár vette a kezébe az irányítást.

A Firenzei Egyetem tanulmánya szerint Pappasz négy országos magántévé alapítását tűzte ki célként, mondván: ennél többet nem tud eltartani az ország. Azt is leszögezte, el kell venni az eddigi sugárzási engedélyeket, s új versenytárgyalást kell kiírni. Pappasz látványos, de egyúttal kissé megalázó versenyt rendezett: a résztvevők három napig be voltak zárva egy épületbe, hogy kívülről senki se gyakorolhasson befolyást rájuk. A nézőknek tetszett is, ahogy a milliárdos tévébáróknak hálózsákban kellett aludniuk, az ellenzék embertelen eljárásról tett említést. Az ellenzéki Skai televízió illetékese azt közölte, mintha a váltságdíjra kellett volna licitálniuk.

Szakértők szerint az volt a cél, hogy a kormány megszabaduljon az általa gyűlölt Skai televíziótól, ezt azonban nem tudta elérni, elsőként épp e csatorna jutott frekvenciához 43,6 millió euróért. Hoppon maradt viszont a kiegyensúlyozottságáról ismert Alpha tv, amely 60 milliót ajánlott ugyan, de ez sem bizonyult elegendőnek. Az ellenzék még egy frekvenciához jutott a hajógyáros Kiriaku család által fenntartott Antenna révén, amely a legnagyobb összeget, 75,9 milliót ajánlott.

Több babér azonban nem teremhetett sem az ellenzéknek, sem a függetleneknek. A Szirizához közel álló építési vállalkozó, Hrisztosz Kalogricasz 52 millióért kapott licencet, a szintén hajógyáros Vangelisz Marinakisz, az Olimpiakosz Pireusz fociklub tulajdonosa, aki miatt eljárás indult fogadási csalás miatt, pedig 73 millióért.

Érdekes volt a végjáték is. Kiderült, hogy a Kalogricasz által bemutatott pénzügyi garancia nem az ő nevén volt, hanem az Attica Bank regionális pénzintézet állította ki, s a kezességet a vállalkozó – aki építési vállalatát Ciprasz apjától (!) vette át – egy barátja vállalta. A Naftempotiki című lap szerint a pénzintézet az eltelt öt évben 128 millió euró kölcsönt nyújtott a Kalogricasznak. Ez nem meglepő, mert a bank az eltelt két évben Ciprasz köreinek magánhitelezőjévé vált. Többségi tulajdonosa ugyanis a kormányzati nyomás alatt álló nyugdíjalap.

Csakhogy a nepotizmus miatt az Attica Bank súlyos pénzügyi válságba került, ezért Kalogricasz is elvesztette a licencet. Helyette Ciprasz egy másik barátja, az orosz-görög vállalkozó, Ivan Szavvidisz, a PAOK Szaloniki tulajdonosa indíthat csatornát, aki maga is elismerte: nem akar ő tv-t, csak fel akarta tornászni a frekvencia árát, hogy így szolgálja Cipraszék érdekeit.

Két magyar is ott lesz a Nobel-békedíj átadóján

Publikálás dátuma
2016.10.20. 07:18
Zubor Zalán: Törekszem arra, hogy minél pontosabb információkat szerezzek a jelen eseményeiről, melyekkel szeretnék az
Kiválasztották azt a huszonhat fiatalt, akik között két magyar, Németh Annamária és Zubor Zalán is részt vehet a Telenor és a Nobel Békeközpont közös szervezésű globális fórumán, valamint a Nobel-békedíj átadás programjain. A Telenor Csoport nemzetközi pályázatán kiválasztott résztvevők több mint egy milliárd embert képviselnek. A fiatalok egy évet töltenek a globális társadalmi kihívásokra reagáló megoldások kidolgozásával.
Németh Annamária: Szívesen tanulok és fedezek fel új dolgokat. Ezért nyitott szemmel járok és folyamatosan keresem az új lehetőségeket

Németh Annamária: Szívesen tanulok és fedezek fel új dolgokat. Ezért nyitott szemmel járok és folyamatosan keresem az új lehetőségeket

A Telenor Youth Forum zsűrije bejelentette, hogy a 2016-os programban Németh Annamária, a Corvinus egyetem hallgatója, valamint Zubor Zalán, fiatal újságíró képviselik hazánkat. Az Európából és Ázsiából érkezett mintegy 5000 jelentkező közül választották ki azt az ezredforduló környékén született 26 tehetséget, akik országuk képviseletében részt vehetnek a négy esztendeje életre hívott programon.

- Immár negyedik éve hirdetjük meg a programot, mely egyedülálló lehetőséget teremt azon fiatalok számára, akik aktívan szeretnének részt venni világunk formálásában. A Telenornál úgy gondoljuk, hogy a technológia elengedhetetlen szerepet tölt be a társadalmi problémák leküzdésében és az esélyegyenlőség megvalósításában. Ahhoz, hogy hatékony megoldásokat találjuk ezekre a kérdésekre, a fiatalok ötleteire és digitális készségeire is szükség van.

Oslóban minden évben azért találkozik 26 Európából és Ázsiából érkező pályakezdő, hogy megosszák egymással tudásukat, meglátásaikat, tapasztalataikat. Örülünk, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek a programra, és egyedi ötleteket hoznak magukkal, melyekkel pozitív változásokat indíthatnak el a környezetükben – mondta Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

Zubor Zalán: Törekszem arra, hogy minél pontosabb információkat szerezzek a jelen eseményeiről, melyekkel szeretnék az emberek véleményére hatással lenni

Zubor Zalán: Törekszem arra, hogy minél pontosabb információkat szerezzek a jelen eseményeiről, melyekkel szeretnék az emberek véleményére hatással lenni

Ledönteni a társadalmi korlátokat és digitális ötletekkel megoldani fontos társadalmi problémákat – ez a Telenor Youth Forum 2016 résztvevőinek feladata. Az egy éven át tartó program december 8-11. között, a Nobel-békedíj átadásának hetében kezdődik Oslóban. A kiválasztott fiatalok részt vesznek a Nobel-békedíj kitüntetettje, Juan Manuel Santos kolumbiai elnök tiszteletére szervezett programokon, és emellett csapatokban dolgoznak majd komoly társadalmi ügyek megoldásán.

- Hiszünk a fiatalok ötleteinek, lelkesedésének és társadalmi felelősségérzetének erejében. Optimisták vagyunk a technológia lehetőségeivel kapcsolatban, és úgy gondoljuk, hogy a határokon átívelő kommunikáció előmozdíthatja a békét. Izgatottan várjuk, hogy ezek a fiatal gondolkodók velünk, szakértőinkkel és partnerünkkel, a Nobel Békeközponttal közösen dolgozzanak társadalmi problémák megoldásán – mondta Sigve Brekke, a Telenor Csoport elnök-vezérigazgatója.

Dunder Krisztián, marketing szakember szerint a magyar fiatalok értéket teremtenek majd Oslóban. - Manapság a fiatalok könnyen hagyhatnak „digitális lábnyomot” az online felületeken azáltal, hogy aktívan használják őket, csakhogy ezek nem mindig értékesek. Az általunk kiválasztott két tehetség viszont biztosan olyan lenyomatot hagy majd maga után, amely valamilyen módon jobbá teheti a világot.

A decemberi oslói rendezvény után virtuális csapatmunka következik. Mindegyik csapat munkáját egész éven át egy szakértő mentor kíséri, aki segítséget nyújt a megoldások kidolgozásában. 2017 májusában újra találkoznak a fiatalok – ezúttal Bangkokban. Ez lesz az első fontos mérföldkő a csapatok számára a megoldások gyakorlati megvalósítása során.

A program 2017 októberében ér véget az idei résztvevők számára, amikor a Telenor és egy szakértő zsűri értékelni fogja munkájukat, és kiválasztja a győztes csapatot, amelynek tagjai 2017 decemberében visszatérnek Oslóba, hogy átadják élményeiket és tudásukat a következő évi Telenor Youth Forum résztvevőinek.

Nyolcmilliárd forint a Biztos Kezdet Gyerekházak fejlesztésére

Publikálás dátuma
2016.10.20. 07:18
fotó: MTI/Mohai Balázs
Nyolcmilliárd forint uniós forrás fordítható Biztos Kezdet Gyerekházak létesítésére, fejlesztésére. A szeptember végén megjelent pályázat a kistelepüléseken élőket segítheti, a kiírásra jelentkezhetnek önkormányzatok, civil szervezetek és egyházak is. 

A támogatás úgy oszlik meg, hogy az ezer és négyezer lakos közötti kistelepülések Biztos Kezdet Gyerekházak fejlesztésére 2 milliárd forintot, az ennél kisebb lélekszámú települések, falvak pedig a "Jó kis hely" elnevezésű gyermekházak létesítésére 3,5 milliárd forintot fordíthatnak. Mindezek infrastruktúrafejlesztésére pedig 2,5 milliárd a pályázati keret.

A cél az, hogy a jelenlegi 112 Biztos Kezdet Gyerekházhoz a támogatás révén további ötven létesülhessen, és további nyolcvan "Jó kis hely" szolgáltatás indulhasson.

Ezekben a szolgáltatóházakban a várandós nők gondozására is lehetőség nyílik.

A fejlesztések 48 hónapra szólnak, a finanszírozási támogatás után pedig a központi költségvetésből fedezik. A gyerekházak lehetővé teszik, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek minél korábban - lehetőség szerint még az óvoda előtt - megkapják azokat a javakat és szolgáltatásokat, amelyek a fejlődésüket segítik.

Itt nemcsak a gyermeket, hanem a szülőket is fogadják, hiszen sok esetben az anyák itt jutnak hozzá a gyermekgondozás, -ellátás legalapvetőbb információihoz.