Fidesz: fizetett provokátorok zavarhatják meg az ünnepet

A Fidesznek biztos forrásból származó információi vannak arról, hogy fizetett provokátorok zavarhatják meg a vasárnapi állami ünnepséget - ezt a kormánypárt kommunikációs igazgatója jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján.

Hidvéghi Balázs azt mondta, hírek szerint az alvilághoz köthető figurákkal "együttműködésben" provokálnának a rendzavarásra készülők. Az Együtt részéről Juhász Péter és Szigetvári Viktor is az állami ünnepség megzavarására buzdít, a Civil Ellenzéki Kerekasztal nevű szervezet pedig szintén provokációra, balhéra készül. Hidvéghi Balázs azt is mondta, hogy akik fizikai erőszakra buzdítanak, azok kimeríthetik a garázdaságra felbujtás tényállását is.

lásd még: a Blaha Lujza térnél lesz a közös ellenzéki tüntetés

Szerző

Orbán patthelyzetről beszélt, pedig simán lepattintották Brüsszelben

Publikálás dátuma
2016.10.21. 16:00
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely
Orbán Viktor a pénteki EU-csúcsot követően sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben. A miniszterelnök elmondta, hogy csütörtökön főként a menekültválságról volt szó, majd Oroszországról, Szíriáról, és a kereskedelmi egyezményekről, különösen a kanadai szabadkereskedelmi egyezményről (CETA) egyeztettek az unió képviselői. A kormányfő több javaslatot is tett Brüsszelben, de az unió képviselői egyiket sem fogadták el. A kötelező betelepítési kvóta témája is napirenden maradt, így Orbán szerint patthelyzet alakult ki.

Az első nap eseményeiről a kormányfő elmondta: sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, az uniós csúcson nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés. Mint mondta, általában véve is szerette volna levetetni azt a kérdést a napirendről, mert szerinte erről soha nem lesz konszenzus a tagállamok között, ezért nincs értelme napirenden tartani. Orbán beismerte, hogy ezt nem sikerült elérni, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök ugyanis világossá tette, hogy a bizottság nem vonja vissza a javaslatot, így patthelyzet alakult ki. A kormányfő szerint a cél pedig, hogy kidolgozzanak egy olyan javaslatot, amivel ezzel a patthelyzetet fel lehet oldani. 

Orbán a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ezentúl még harcosabb álláspontot kell elfoglalnia Magyarországnak (nem mintha eddig nem lett volna az), mivel a külföldi nyilatkozatok sokszor sértik az önbecsülésünket, amikor arról szólnak, hogy Magyarország nem szolidáris a menekültekkel. Pedig Orbán szerint a szolidaritás abban is testet ölt, hogy a határainkat védjük, mert ezzel "nemcsak Magyarország érdekeit védjük, hanem mindenkit, aki mögöttünk van." Itt a kormányfő ismét megjegyezte, hogy rajtunk kívül bezzeg vannak olyan uniós tagállamok, amelyek nem védik kellően a határaikat, pedig azok uniós határok is.

A kormányfő szerint az Európai Bizottság becsapta a nemzetállamokat a kötelező kvótára tett javaslatával.  A miniszterelnök leszögezte, hogy az Európai Unióban szabad, független államok társulnak, ennek pedig az "alfája és omegája" az, hogy a miniszterelnökök útmutatása alapján kell megindulnia a jogalkotásnak, az állam- illetve kormányfők pedig kétszer is csak önkéntes kvótáról állapodtak meg. Orbán Viktor "kültelki trükknek" nevezte a nemzetállamok kijátszását, aminek szerinte hosszabb távon több a kára, mint a haszna, ráadásul az Európai Bizottság csapta be a tagállamokat, amelyben a szerződések őreként a leginkább bíznak.

Orbán a csúcson tett még egy javaslatot, de ezt sem fogadták el. Ez arra vonatkozott, hogy szét tudják választani a háború elől menekülőket és a gazdasági bevándorlókat. Ehhez feltételeket kell szabni, amik nem adottak. A miniszterelnök az unión kívül hozná létre azokat a menekülttáborokat, ahol különválaszthatnák a menekülteket, de ezt sem fogadták el a csúcson.

Ukrajnáról a kormányfő azt mondta, hogy az ország az uniós vízummentesség minden feltételének eleget tesz, ezért mielőbb meg kell kapniuk a vízummentes utazás lehetőségét. A miniszterelnök tudatta: az Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy "ne fektesse" tovább az ügyet.

Szerző

Rendőrautókat vert szét a feldühödött férfi

Megrongálta a rendőrség épületét és autóit Salgótarjánban egy német férfi, aki azon dühödött fel, hogy nem tudott bejutni a hatósághoz. A férfit gyorsított eljárásban 28 nap elzárásra ítélték - közölte a Nógrád Megyei Főügyészség vezetője pénteken.

Bóna Gyula elmondta: a 46 éves német állampolgár ittas állapotban jelent meg a salgótarjáni rendőrkapitányság már bezárt épülete előtt, majd azon feldühödve, hogy nem tud bejutni, felmászott a rendőrségi parkolóban álló egyik autó tetejére és azon ugrált, majd a nála lévő kameraállvánnyal verni kezdett egy másik autót.

Ezután ráállt a bejárat melletti, műkőből készült díszgömbre, és próbált felkapaszkodni a ráccsal védett ablakhoz, de miután ez nem sikerült neki, a kőgömböt a talapzatáról a szolgálati autók felé rúgta. Az időközben az épületből kijövő rendőrök őrizetbe vették a dühöngő férfit, aki így végül bejutott az épületbe. A főügyész közölte: a férfit harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték, ez idő alatt lefolytatták a nyomozást, majd a bíróság gyorsított eljárásban ítélte őt 28 nap elzárásra és 157 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Szerző