Flashmob Jordán Tamással Miskolcon

Publikálás dátuma
2016.10.21. 20:00
MTI Fotók: Vajda János
 Jordán Tamás színész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója a Csoda'56 elnevezésű flashmobon Miskolcon 2016. október 21-én. A rendezvényen több mint kétezer fiatal együtt mondta el Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét. 

Szerző

'56-ra emlékezik a Nemzeti Múzeum is

Publikálás dátuma
2016.10.21. 15:53

Szabadtéri fotókiállítással tiszteleg az 1956-os forradalom emléke előtt a Magyar Nemzeti Múzeum. A múzeumkert Múzeum körúti és Bródy Sándor utcai oldalán látható 12 tabló a környék forradalmi harcait, eseményeit idézi fel.

Varga Benedek főigazgató a tárlat pénteki megnyitóján hangsúlyozta, hogy minden történelmi esemény csak addig marad meg az emlékezetben, amíg az emberek szívében él, az életük részét képezi az állami ünnepségek pompájától függetlenül.

A múzeum történeti fényképtárának mintegy 4700 - döntő többségükben amatőr fotósok, de számos magyar és külföldi fotóriporter fényképét is tartalmazó - 1956-os felvétele közül válogató szabadtéri kiállítás nem csupán a harcokat, a pusztítást örökíti meg, hanem az emberek önfeledt mosolyát, boldogságát is, amely átszőtte a forradalom eseményeit - fűzte hozzá Varga Benedek. A felvételek a Múzeumkert kerítésének megfelelő pontjain emlékeztetik a járókelőket az 56-os történésekre, összehasonlítási lehetőséget kínálva a mai utcaképpel.

A Nemzeti Múzeum közvetlen környezete már október 23-án este fegyveres harcok színterévé vált. A Magyar Rádió előtt kitörő tűzpárbajban a múzeum épületét több belövés érte, és a Pollack Mihály tér felőli oldalon a második emeleten keletkezett tűzben felbecsülhetetlen károk keletkeztek.

A napokig tartó tűzben szinte teljes egészében megsemmisült a Természettudományi Múzeum gyűjteményének jelentős része, közte az ásvány-, kőzet- és meteoritgyűjtemény kétharmada, az állattár Afrika-kiállítása és a szakkönyvtár nagyobb része is - derül ki a november 13-ig látható Múzeum körút '56 című fotókiállítás sajtóanyagából. fotókiállítást az 1956-os forradalom 60. évfordulójára létrejött Emlékbizottság támogatja.

Szerző

Burkiniban vagy pucéran?

Kidobtak két burkiniban fürdőző nőt a Széchenyi fürdőből, írja a Népszava október 15-i számában, jóllehet senkinek nem ártottak, talán csak az éppen jelenlévő vendégek egy részét zavarták. A fürdőnek egyrészt joga van a házirendjében megkövetelni az itt és most érvényes társadalmi szokásokhoz illő ruházat kötelező használatát, ahogyan ezt az előkelő szórakozóhelyek és éttermek is megteszik. Másrészt a tiltás akár az egyéni szabadságjogok megsértésének is tekinthető. A fürdő házirendje ugyanilyen alapon és ugyanilyen indokok alapján tiltja a fürdőruha nélküli fürdőzést is, pedig az sem árt senkinek sem, és még higiéniailag sem kifogásolható, csupán egyes vendégek felháborodását válthatja ki. A probléma megoldása roppant egyszerű: a hét egyes napjain legyen tilos burkinit vagy más oda nem illő ruházatot (burnuszt, frakkot, perzsabundát) viselni, valamint meztelenül fürdőzni, más napokon viszont ne legyen ilyen tiltás. Minden vendég maga döntse el, hogy burkiniben, fürdőruhában, vagy a nélkül veszi igénybe a fürdő szolgáltatásait. Ez a módszer strandok esetében is alkalmazható.

Szerző
Témák
burkini Szerintem