Előfizetés

Orbán Viktor "fő ellensége" Budapestre jött

Publikálás dátuma
2016.10.22. 10:28
Soros György egy korábbi látogatása a CEU-n FOTÓ: Népszava
Magyarországra érkezett Soros György, amerikai milliárdos. Az üzletember a Közép-európai Egyetem új rektorának beiktatásán vett részt és beszédet is mondott - írja a hvg.hu.

Soros György magyar származású amerikai milliárdos Budapestre érkezett, hogy részt vegyen az általa alapított Közép-európai Egyetem (CEU) ötödik rektorának beiktatásán. Az üzletember egyetemi talárban vonult fel a katedrára a többi előadóval együtt. Az eseményen jelent volt Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is.

Soros csak egy rövid beszédet tartott, azt is ülve. Ebben az új rektort, Michael Ignatieffet méltatta, világszerte ismert munkásságáról beszélt, szerinte éppen egy ilyen emberre van szüksége most az egyetemnek Magyarországon.

Soros az elmúlt években a Fidesz-kormány kedvenc pofozózsákja volt. Neve körbejárt az összes prominens kormányzati szereplő sajtótájékoztatóin, mint az Európába tartó menekültáradat legfőbb felelőse. Lázár János egy május kormányinfón arról beszélt, Soros György és Barack Obama amerikai elnök együtt akarnak muszlimokat telepíteni Magyarországra. Később azt is mondta, hogy Soros György aktívan is kész fellépni az egyik legveszélyesebbnek tekintett európai politikai ellenfele, az Orbán-kormány ellen. 

A teljes cikket itt olvashatja!

Emlékház Tóth Ilonka szülőházában

Emlékházat és oktatóközpontot alakított ki a XVI. kerületi önkormányzat Tóth Ilonka, az 1956-os forradalom mártírjának szülőházában.

Tóth Ilonka a ma Árpádföldnek nevezett településrészen született, a forradalom idején ötödéves szigorló orvosként a Domonkos utcai kisegítő kórházat vezette, majd letartóztatták és 1957-ben szervezkedés, valamint gyilkosság koholt vádjával egy koncepciós perben halálra ítélték, és kivégezték.

A kerületi önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a civilek által létrehozott Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány 2013-ban azért alakult meg, hogy ápolja a 24 évesen felakasztott lány emlékét. Javaslatukra az önkormányzat megvásárolta és teljes körűen felújította a medika szülőházát, amelyben egy oktatóközpontot is létrehozott, ebben bárki leróhatja kegyeletét a hősök és áldozatok előtt.

A tájékoztatás szerint a Tóth Ilonka Emlékház és büszkeségpont 150 millió forintos költséggel jött létre, amelyhez pályázat útján 50 millió forinttal járult hozzá az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság.
Az intézményt október 23-án, Tóth Ilonka születésének napján nyitják meg a látogatók előtt, a rendezvényen Wittner Mária '56-os halálra ítélt mond ünnepi beszédet.

1956 a Népszavában

Publikálás dátuma
2016.10.22. 09:10

A Népszava a forradalom előtt a szakszervezetek lapja volt, a régi szocdem lapot 1948. július 13-tól tudhatták sajátjuknak. November 1-én ismét "A Szociáldemokrata Párt központi lapja" fejjel jelent meg, míg Népakarat címmel adták ki a Magyar Szabad Szakszervezetek Országos Szövetségének újságját is. A két lap november 4-én utoljára jelent meg párhuzamosan, a Népszava kiadása Magyarországon megszűnt, a Népakarat pedig 1958. február 1-ig látott napvilágot. Utána ismét Népszava címmel került utcára, ismét mint szakszervezeti napilap. Alább lapunk 1956. október 23. és november 4. között megjelent számaiból idézünk fontos és kevésbé fontos sorokat.

Október 23, kedd

A közgazdasági egyetemisták hétfői gyűlése a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen követelte a gazdasági adatok titkosságának megszüntetését.

A budapesti Petőfi Kör hétfő esti ülése javasolta Rákosi Mátyás a Párt Központi Vezetőségéből, visszahívását az országgyűlésből és az Elnöki Tanácsból. A Központi Vezetőség az ország nyugalmának megteremtése érdekében lépjen fel a meglévő sztálinista és rákosista restaurációs kísérletekkel szemben.

Wladislaw Gomulka beszéde a LEMP Központi Bizottságának október 20-i ülésén: A poznani munkások a szocializmus eltorzítása ellen tiltakoztak. Nem elég leváltani néhány személyt – igen sok változást kell végrehajtani a népi hatalom egész rendszerében.

Bírói eljárást indítottak a Somogy megyei Görgeteg községben Szabó István önkényeskedő begyűjtési megbízott ellen. Szabó István erőszakos módon transzferálást hajtott végre Naszladi József egyéni gazda lakásán.

Október 24, szerda

"A lelkesedés és tettvágy párosuljon a józansággal és felelősségérzéssel” – mondotta Nagy Imre az Országház előtt.

A Népszava, mint a munkásosztály lapja szolidárisnak nyilvánítjuk magunkat a dolgozó nép becsületes követeléseivel, amelyek a szocialista demokratizmust erősítik… A politikai Bizottság jelen összetételében bebizonyította, hogy képtelen a dolgozók helyes, marxista-leninista szellemű vezetésére.

Akarja tudni, mi történik egy nagy áruházban? Nézze meg A kirakat mögött című legújabb szovjet színes filmet. Rendezte: Szamszonov. Bemutatásra kerül: október 25-én.

Az utóbbi időben számosan felkeresték az IKKÁ-t és azt sérelmezték, hogy külföldi rokonaik pénzt, vagy csomagot küldtek, de azokat nem kapták meg. A közvélemény tájékoztatására Moll Lajos, az IKKA vezetője többi között a következőket mondotta: a kézhez nem kapott küldeményeket nem legális úton, nem az IKKA útján adták fel. Nálunk hiába keresik azt… nemzetközi üzérekhez kerülnek, és sok jóhiszemű rokon kerül ezek hálójába.

Október 25, csütörtök

Győzött a magyar nép demokratikus akarata!

Gerőt leváltották, Kádár János az utóda.

Az elmúlt napok tragikus eseményeinek értékelésére még nem érkezett el az idő. Egy azonban bizonyos: rágalom volt az az állítás, hogy fosztogatók és ellenforradalmi bandák lázadásáról volt szó.

Nagy Imre: Tárgyalásokat kezdünk a szovjet csapatok magyarországi kivonásáról

Október 26, péntek

Ma délre megalakul a széles, nemzeti egységen alapuló új kormány

Az a hír terjedt el a fővárosban, hogy a fegyveres összetűzések során, az őrizetbe vettek közül többet kivégeztek. Az igazságügyminiszter alapos vizsgálata megállapította, hogy ezek a híresztelések valótlanok.

Ezt hallottam a tömegben

Idős bácsi a Sztálin-szobor előtt:

- Istennek hála, nyáron nem vitt el a szívrohamom. Csakhogy ezt is megértem! Tessék már mondani, kik döntögetik ezt a szobrot?

Öreg néni a Szabad Nép székháza előtt:

- Miért verik be az ablakokat? Úgy is csak nekünk kell megfizetni a kárt!

Csepeli munkás:

- Ha meg tudtuk fizetni a földalattit, majd meg tudjuk fizetni ezt a pár ablakot is! Az embernek egyszer ki kell adni a dühét, ha nem akar a bolondokházába kerülni!

Egy másik munkás:

- Leköpöm az újságot, ha holnap azt meri írni, hogy fasiszta csőcselék tüntetett!

Az országos nyugdíjintézet közli, hogy az esedékes nyugdíjakat csütörtök reggel mindenkinek postára adták.

A vasárnapra tervezett svéd-magyar válogatott labdarúgó mérkőzést bizonytalan időre elhalasztották.

Október 27, szombat

Nem jelent meg.

Október 28, vasárnap

Mert nyílt szóval mondjuk meg: az október 23-án este megindult mozgalomból nem szükségszerűen következett az ötnapos budapesti utcai harc, tankok, ágyúk, gépfegyverek bevetésével. Békés rokonszenv tüntetés indult a lengyel nép bátor harca iránt - a békésen tüntető tömeget provokálta egy példátlan konoksággal megszerkesztett, kihívó beszéd - és a kirendelt karhatalmi erők egy részének ma még fel nem derített eredetű magatartása.. Ami október 23-én este a rádió előtt és október 24-én délelőtt az Országház előtt történt, az ordít a felelősségrevonás után.

A vérző város készül az új életre

Az Üllői út felől ágyú dörög. A kapualjak emberekkel telve. A nap eseményei tárgyalják.

- Végre megvan a kormány – ez az állandóan visszatérő mottó…

Lukács György népművelési miniszter: Az eddigi kormányzat nagy hibája volt, hogy elszigetelődött azoktól az alkotó elemektől, amelyeknek segítségével a szocializmus magyar útját teljes sikerrel járhattuk volna.

A magyar olimpiai csapat Iharos kivételével, együtt van Tatán. Így Csermák is közöttük van, akiről olyan hírek terjedtek el, hogy a fővárosban zajló harcok során életét vesztette… Iharos rokonainál, Kiskunhalason tartózkodik.

Október 29, hétfő

Nagy Imre rádióbeszéde: Ezt a nagy megmozdulást az elmúlt történelmi korszak súlyos bűnei robbantották ki. A helyzetet még súlyosabbá tette, hogy a vezetés szinte a legutóbbi időkig nem szánta rá magát, hogy véglegesen szakítson a régi, bűnös politikával. Főleg ez vezetett a tragikus testvérharchoz, oly sok hazafi pusztulásához mindkét oldalon.

Október 30, kedd

A szervezett munkásság első naptól kezdve bebizonyította, hogy nemzeti hivatásának tudatában van. A munkástanácsok megalakításával példát mutatott arra, hogy a szabadságot, önkormányzatot és felelősségtudatot miképpen értelmezi. Ez a szervezett munkásság előlegzett bizalmat a kormánynak, ez az előleg nem hosszúlejáratú.

Sztálintalanítás, rosszemlékű címerek eltávolítása és ablaküvegezés a fővárosi tanács végrehajtó bizottságának napirendjén.

Hétfőn délután megszólalt a szerkesztőségünkben a telefon:

- Halló, itt Puskás „öcsi” beszél. Nehogy megírják, hogy meghaltam, mert az egész csak rémhír. Szerencsésen átéltük ezeket a nagy napokat feleségemmel, kislányommal és egész családommal együtt. Jól vagyunk és nagyon várjuk, hogy mindaz a szép cél, amiért ennyi áldozatot hozott az ország, meg is valósuljon. Puskás közölte még, hogy a Bp. Honvéd csapatának minden tagja egészséges.

Október 31, szerda

Amikor végre a dolgozó nép felháborodott követelésére Rákosi megbukott és elkerülhetetlenül szükségessé vált a demokratikus fejlődés útjának szabaddá tétele – akkor már csak idő kérdése volt, hogy a hazugságra épített rendszer, a hazugságra épített politikai egység mikor bukik meg a valóságban is.

Nagy Imre üzenete a magyar néphez: A szovjet hadsereg csapatinak kivonulása megkezdődött.

Szájról szájra jár a hír: Farkas Mihályt és fiát az ÁVH-hások a börtönben meggyilkolták. Miért? A válasz egyszerű: ne tudjanak beszélni. Ne rántsanak be másokat saját bűnperükbe… Mindketten élnek. A mai időben nem könnyen hisz az ember, Így hát meglátogattuk a börtönben Farkasékat.

A kiszabadított Mindszenty Rétságról elindult budai otthonába. A hercegprímás húsz percet töltött baráti beszélgetésben a rétsági plébánián. – Fiaim, ott fogom folytatni, ahol nyolc évvel ezelőtt abba kellett hagynom.

Elutaztak olimpikonjaink Melbourne-ba

A magyar olimpiai csapat elutazása előtti utolsó pillanatban mint a bomba vágódott a sportolók közé a hír: Iharos lemondott.

November 1, csütörtök

Egy olyan történelmi pillanatban áll talpra a Szociáldemokrata Párt, törpéktől megbénított óriás, amilyen a történelemben még nem volt. Szinte puszta kézzel harcolja ki életlehetőségét attól az uralomtól, amely népi demokráciának nevezte magát, de amelyben sem formailag, sem lényegileg sem népi, sem demokrácia nem volt Egy hatalmas színjáték mutatkozott meg a világ felé, amelynek kulisszái összeomlottak, szereplői megfutamodtak és elénk meredeznek most a rozsdás vasvázak, lógó kötelek, por és szenny, ami a cifra díszletek között elrejtve volt…. ez az ország a mi országunk, az éhezőké, a rongyosoké, a hajléktalanoké… (Kéthly Anna vezércikke.)

Bécsi jelentés szerint az osztrák határra olyan hírek érkeztek, hogy az éjszaka folyamán Gerő Ernő és Hegedüs András a Szovjetunió felé megszökött. Velük ment a volt belügyminiszter, Piros László is. Ők a felelősök a szovjet csapatok közbelépéséért, minthogy Nagy Imrének ebben az ügyben sikerült bebizonyítania teljes ártatlanságát.

S beszéljünk egyszer a kapuőrségekről is. Ezekről a furcsa, ideiglenes és autonóm kis szervezetekről, amelyeket a legtöbb helyen a házak lakóinak csökönyös életbenmaradási vágya hozott létre.

November 2, péntek

Kinyilvánította Magyarország semlegességét Nagy Imre miniszterelnök

Csütörtök este Kádár János rádióbeszédet mondott. Beszédében megbélyegezte Rákosi és klikkjének vak és bűnös politikáját, amely pártjukat a zsarnokság és és nemzeti rabság eszközévé züllesztette. – Népünk dicsőséges felkelése lerázta a nép és az ország nyakáról a Rákosi uralmat – mondta ezek után Kádár János, majd kijelentette: - Nem azért ömlött a magyar ifjak, honvédek,munkások és parasztok vére, hogy a Rákosi-féle uralmat az ellenforradalom uralma váltsa fel. Ezek után bejelentette, hogy a kommunisták új pártot alakítanak, a párt neve: Magyar Szocialista Munkáspárt.

A karhatalom tagjai minden gyanús egyént igazoltatnak. Fegyvert csak az viselhet, akinek erre hivatalos engedélye van.

Az amerikai légierő közölte, hogy szerdán este egy C-124 Globemaster típusú óriás szállítógép indult útnak Magyarországra rendkívüli segélyszállítmánnyal a fedélzetén.

November 3, szombat

Az MTI jelentése újabb szovjet csapatok érkezéséről.

Az Egyesült Államok nem folytatott semmiféle titkos tárgyalást és nem lépett semmiféle titkos kapcsolatba a Szovjetunióval a kelet-európai országokra vonatkozóan – jelentette ki csütörtökön az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Messzire hangzó szóval jelentjük azonban be, hogy ha a helyzet úgy kívánja, és a szovjet csapatok bármilyen oknál fogva nem hagynák el az országot, mi leszünk azok, akik általános sztrájkra riasztjuk a magyar dolgozókat.

Péntek délután megkezdték a fővárosi villamosvonalak helyreállítását

Megindult a munka a fővárosi gyárakban

November 4, vasárnap

A magyar és a szovjet hadsereg parancsnokságának közös bizottsága szombat délben összeült és mindkét fél kifejtette a szovjet csapatok kivonásának technikai kérdéseire vonatkozó álláspontját. A közös bizottság megegyezett, hogy a kölcsönösen kifejtetteket tanulmányozzák és este 10 órakor újból összeülnek. Addig is a szovjet delegáció ígéretet tett, hogy több szovjet csapatszállító szerelvény a magyar határon nem érkezik be.

Edward T. Vailes, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti követe az éjszakai órák ben megérkezett a magyar fővárosba.

Kodály Zoltán táviratot intézett a szovjet zeneszerzőkhöz. Arra kéri őket, járjanak közben kormányuknál, hogy a szovjet csapatokat azonnal vonják ki Magyarország területéről.

A Népszava korabeli számai november 10-ig ingyenesen hozzáférhetők ezen a honlapon.