Előfizetés

Póta a nyolcaddöntőben búcsúzott

Póta Georgina 3-1-es vezetés után 4-3-ra kikapott a portugál színekben versenyző Yu Futól az egyes szombati nyolcaddöntőjében, s így kiesett a budapesti asztalitenisz Európa-bajnokságon.

Remekül kezdődött a mérkőzés magyar szempontból, az első öt pontot ugyanis a nyolcadikként rangsorolt Póta (34. a világranglistán) szerezte, aki aztán később 7-1-re és 9-4-re is vezetett, majd első szettlabdáját értékesítve előnybe került. A kilencedikként rangsorolt, kínai származású Yu Fu (37.) ezután sem találta a ritmust, előbb 3-0, 8-1 és 10-2 állt az eredményjelzőn, és a fonákját remekül használó Póta újabb játszmalabdáját értékesítve máris 2-0-ra vezetett.

Az előző fordulóból meccslabdát hárítva továbbjutott, 37 esztendős portugál először a harmadik szettben vezetett, ekkor azonban állva hagyta a Berlinben légióskodó 31 éves magyart, aki 0-6 után szerezte első pontját. Póta aztán 8-5-re még felzárkózott, de ez a szett elment, így 2-1-es magyar vezetésről folytatódhatott a küzdelem.

A negyedik felvonás is Yu pontjaival indult, de Póta 0-3-ról 8-4-re fordított. Amikor aztán 8-7-re felzárkózott a rivális, Téglás Péter szövetségi kapitány időt kért, s ez használt: tanítványa előbb a fonákját, majd a tenyeresét villantotta meg, és első szettlabdáját értékesítve 3-1-re ellépett. Az ötödik szettben 1-3-nál időt kértek a portugálok, s innentől kezdve Yu Fu irányított, fordított és simán megnyerte ezt a szakaszt, de 3-2-re még mindig Póta állt jobban.

Nem sokáig azonban, mivel a vetélytárs lendülete a hatodik játszmában is kitartott, Póta ráadásul sokat hibázott, mindössze két pontot gyűjtött, így szinte pillanatok alatt 3-3 lett az állás, s következhetett a döntő szett.

A Tüskecsarnok közönsége fergeteges buzdításba kezdett, de ez nem segített Pótán, mert az utolsó játszma is Yu fölényét hozta. 4-4 után ellépett, s bár a magyar asztaliteniszező az első meccslabdát még hárította, a második már sikeres volt, így az ázsiai származású rivális lépett a nyolc közé, Póta számára pedig befejeződött a kontinenstorna.

"Amikor az ötödik szettben időt kértek, akkor megtorpantam és elvesztettem a fonalat" - mondta könnyeivel küszködve Póta Georgina, aki érmet szeretett volna nyerni a hazai Eb-n. "Onnantól elkezdett hosszabban szerválni, én pedig rosszul fogadtam. Nagyon jó tenyereseket ütött, az én fonákomból pedig a már sokat emlegetett labda miatt hiányzott a fals."

A csapatban és párosban Európa-bajnok magyar játékos, aki megköszönte a nézők buzdítását, korábban ötször volt Eb-negyeddöntős egyesben, ezúttal tovább akart lépni, de a nyolc közé sem sikerült bejutnia. "Ilyen a sport, lehet, hogy ez van megírva, hogy egyéniben ne szerezzek érmet. De egészséges vagyok és boldog, ez a lényeg" - fogalmazott.

Magyar részről így már csak Madarász Dóra és Pergel Szandra van versenyben az Eb-n, ők azonban már biztosan éremmel zárnak, mivel délután az elődöntőben szerepelhetnek párosban.

Asztalitenisz Eb - Elődöntős a Madarász, Pergel kettős

Publikálás dátuma
2016.10.22. 13:52
MTI Fotó: Illyés Tibor
Madarász Dóra és Pergel Szandra ötödik helyen kiemelt duója óriási csata után bejutott a női párosverseny elődöntőjébe a budapesti asztalitenisz Európa-bajnokságon, így már biztosan érmet szerez.

A szombat délelőtti negyeddöntőben a luxemburgiak kettőse, az 53 éves Ni Xia Lian és fiatalabb társa, Sarah De Nutte volt a magyarok ellenfele. 

Az első szettben sokáig a hazaiak irányítottak, 10-7-nél három játszmalabdájuk is volt, de az ellenfél fordított, és második szettlabdáját kihasználva előnybe került. A második felvonásban is rendre a magyarok vezettek, de először ekkor is a luxemburgiak jutottak szettlabdához, ezúttal azonban kihagyták, Pergelék pedig - a meccset tekintve ötödik - játszmalabdájukat már kihasználták, így sikerült egyenlíteniük.

A szépszámú közönség támogatását élvező magyarok szempontjából remekül alakult a mérkőzés harmadik szakasza, 10-5-nél ugyanis öt lehetőségük is volt, hogy átvegyék a vezetést, de miután hármat elpuskáztak, időt kért edzőjük, Harczi Zsolt. A kis szünet használt, a következő labdamenetet Madarászék nyerték, így a játszmákat tekintve már náluk volt az előny. Sokáig aztán úgy tűnt, a negyedik szettet odaajándékozzák a luxemburgiaknak a magyarok, ugyanis pillanatok alatt 8-0-ra elhúzott az ellenfél, de Pergelék nem adták fel, 9-9-nél utolérték De Nuttééket, majd ezt a játszmát is behúzták és ezzel a továbbjutás kapujába kerültek.

Az ötödik szettben sokáig a magyarok irányítottak, 1-2 ponttal mindig vezettek, 8-5-nél már úgy tűnt, közel a győzelem, de a rivális fordítani tudott, és 3-2-re szépített. Ez feldobta Nit és De Nuttét, Madarászék pedig érthetetlenül leblokkoltak, ennek következtében a luxemburgiak villámgyorsan egyenlítettek, kiharcolva ezzel a döntő szettet.

Ebben a magyarok csinálták az első pontot, de utána ismét az ellenfél pillanatai következtek. Egy látványos Madarász-tenyeressel aztán 4-4 lett, és innentől kezdve rendkívül izgalmas csata alakult ki az asztalnál. Fej fej mellett haladtak a felek 7-7-ig, ezután 9-7-re ellépett az ellenfél, majd 9-8-nál szabálytalan szerva miatt - hiába reklamált a luxemburgiak edzője, Ni férje - a magyaroké lett a pont. Madarász két remek adogatásával aztán előbb 10-9, majd 11-9 lett "ide", így a hazai duó jutott a legjobb négy közé.

Mivel a harmadik helyért nem rendeznek mérkőzést, Madarász és Pergel már biztosan érmet szerez az Eb-n. A következő ellenfelük - 16.15 órától - a német Kristin Silbereisen, Sabine Winter kettős lesz.

"A negyedik szettben, 9-3-nál pörgettem egy jót, és akkor bármilyen hihetetlenül is hangzik, úgy éreztük, meglehet a játszma. - mondta Pergel Szandra. - A közönség biztatása nagyon sokat segített, feldobott bennünket. A következő ellenfelünkkel, a németekkel még nem játszottunk, de úgy gondoljuk, egy hazai Eb-elődöntőben bármi lehet. Megverhetjük őket."
A mérkőzés egyik fontos pontjáról, a szabálytalan szerváról Madarász azt mondta, néhány centivel a vonal mellé, a rossz oldalra adogatott De Nutte, s ezt ők azonnal jelezték a vezetőbírónak, aki egyetértett velük.

A Szekszárdot erősítő Madarásznak eddig két Eb-érme van, két bronz, a budaörsi Pergel pedig egyszer állhatott a dobogó harmadik fokára.

Eredmény:
női páros, negyeddöntő:
Madarász Dóra, Pergel Szandra-Sarah De Nutte, Ni Xia Lian (luxemburgi) 4-3 (-11, 11, 8, 10, -9, -4, 9)

később:
női egyes, nyolcaddöntő:
Póta Georgina-Yu Fu (portugál) 12.45
női páros, elődöntő:
Madarász, Pergel-Kristin Silbereisen, Sabine Winter (német) 16.15

női egyes, negyeddöntő 18.15
férfi egyes, negyeddöntő 20.15

Itt az újabb csodaló

Harminc éve nem volt a hazai mezőnyben ennyire gyors ló, mint aki szombaton versenyez a Kincsem Parkban. A nemzetközi szinten is jegyzett Unpaid Hanovert Svédországban vásárolta Ruttkai József istállótulajdonos. A 7 éves ügető ló már megszokta a magyar klímát, sokat hempereg, jókedvű és hihetetlen iramot diktál - írja a vs.hu.

Eddig 61 millió forintot keresett gazdáinak Unpaid Hanover – erre az összegre a világ más részein is felkapják a fejüket, a hazai lóversenysportban annál inkább. A Köztársasági díjért szombaton 2400 méteren versenyez, futama fél 6-kor startol a Kincsem Parkban.

A csodamén Svédországból érkezett, ahol csúcstartó lett, Norvégiában is sorra nyert versenyeket középtávon. Unpaid Hanover az európai mezőnyben ismert név, eladásáról a svéd sajtó is beszámolt.

A Kincsem Parkban azt mondják, évtizedek óta nem láttak hozzá hasonló képességű magyar istállóban versenyző ügető lovat. A Turf szaklap szerint eddigi eredményei alapján a valaha volt egyik, ha ugyan nem a legjobb tenyésztésű ló a Kincsem Parkban.

Részleteket itt talál!