Előfizetés

Asztalitenisz Eb - Bronzérmes a Madarász, Pergel kettős

Publikálás dátuma
2016.10.22. 19:46
MTI Fotó: Illyés Tibor
Madarász Dóra és Pergel Szandra duója 3-1-es vezetésről 4-3-ra kikapott a szombat délutáni elődöntőben, így bronzérmet szerzett a női párosversenyben a budapesti asztalitenisz Európa-bajnokságon.

A Szekszárdot erősítő, 23 éves Madarásznak ez a harmadik Eb-bronzérme, a 27 éves, budaörsi Pergel pedig másodszor állhat fel a dobogó harmadik fokára kontinensviadalon. A magyarok ezzel a bronzzal zárták a Tüskecsarnokban zajló, vasárnapig tartó viadalt.

Az ötödik helyen kiemelt kettős német ellenféllel, a hetedikként rangsorolt Kristin Silbereisennel és Sabine Winterrel csapott össze a döntőbe jutásért, s a kezdés magyar szempontból álomszerűen alakult. A hazai páros 8-2-re elhúzott, s bár az ellenfél még felzárkózott, ez kevésnek bizonyult, s az első szett Pergeléké lett. A másodikban a németek 7-3-as vezetésénél "ébredtek" a magyarok, de sikerült egyenlíteniük, majd fordítaniuk, 10-8-nál pedig ismét értékesítették játszmalabdájukat, így a többezres közönség legnagyobb örömére két szett után 2-0 volt az állás "ide".

A harmadik felvonásban 4-3-as magyar vezetésnél időt kért a rivális, majd csinált hét pontot úgy, hogy a magyarok csak kettővel tudtak válaszolni, s bár 10-6 után még 10-8 lett, ezt a szettet a németek nyerték. A szusszanásnyi szünet után 4-0-lal nyitották a negyedik játszmát Madarászék, majd 6-1 és 10-2 lett, de miután négy szettlabda is kihasználatlanul maradt, időt kért Harczi Zsolt edző. Ez használt, a következő labdamenet már a magyaroké lett, s a 3-1-es vezetéssel karnyújtásnyira került a döntő.

Az ötödik szettben sokáig fej fej mellett haladtak a felek, majd 7-5-re, 8-6-ra és 10-8-ra a németek vezettek, s végén sem hibázva 3-2-re szépítettek. A hatodik felvonás eleje is az ellenfélről szólt, s bár a magyarok 7-3-as hátrányból még megpróbáltak visszakapaszkodni, ez nem jött össze, így - akárcsak délelőtt, a negyeddöntőben - jöhetett a döntő játszma.
Ebben az első két pont a magyaroké lett, utána azonban izgalmas csatát láthatott a publikum, egyik páros sem tudott egy pontnál többel ellépni. 9-8 után aztán 10-8 lett a németeknek, s bár egy szerencsés labdával még sikerült szépíteni, a rivális egy csuszával "vágott vissza", így odalett a fináléba jutás.

A női párosok elődöntői előtt egy kis ünnepségre került sor a Tüskecsarnokban, a magyar szövetség vezetősége és a játékostársak hivatalosan is elbúcsúztatták a válogatott korábbi erősségét, a visszavonult Jakab Jánost, aki egyesben ötszörös magyar bajnok, 2008-ban pedig olimpikon volt.

Közben férfi egyesben a második helyen kiemelt játékos is búcsúzott: azok után, hogy az első kiemelt, címvédő német Dimitrij Ovtcharov pénteken kiesett a második fordulóban, szombaton a fehérorosz Uladimir Szamszonov is befejezte a szereplését, őt a magyarból osztrákká lett Gárdos Róbert verte meg 4-3-ra a 16 között. Negyeddöntős a finn-magyar kettős állampolgárságú, s a magyar bajnokságban, a BVSC-ben játszó Oláh Benedek is.

Eredmények:
női páros, elődöntő:
Kristin Silbereisen, Sabine Winter (német)-Madarász Dóra, Pergel Szandra 4-3 (-7, -8, 8, -6, 8, 6, 9)
Shan Xiaona, Petrissa Solja (német)-Daniela Dodean Monteiro, Elizabeta Samara (román) 4-3 (12, -10, 4, -3, -9, 9, 8)
A vesztesek bronzérmesek.

korábban:
női páros, negyeddöntő:
Madarász, Pergel-Sarah De Nutte, Ni Xia Lian (luxemburgi) 4-3 (-11, 11, 8, 10, -9, -4, 9)
női egyes, nyolcaddöntő:
Yu Fu (portugál)-Póta Georgina 4-3 (-5, -2, 5, -7, 5, 2, 7)

később:
férfi páros, elődöntő:
Patrick Franziska, Jonathan Groth (német, dán)-Kristian Karlsson, Mattias Karlsson (svéd) 17.15
Jakub Dyjas, Daniel Gorak (lengyel)-Tiago Apolonia, Joao Geraldo (portugál) 17.15
női egyes, negyeddöntő:
Han Ying (német)-Hu Melek (török) 18.15
Li Jie (holland)-Matilda Ekholm (svéd) 18.15
Kristin Silbereisen (német)-Elizabeta Samara (román) 19.15
Yu Fu (portugál)-Petrissa Solja (német) 19.15
férfi egyes, negyeddöntő:
Jakub Dyjas (lengyel)-Kou Lei (ukrán) 20.15
Emmanuel Lebesson (francia)-Marcos Freitas (portugál) 20.15
Timo Boll (német)-Oláh Benedek (finn) 21.15
Simon Gauzy (francia)-Gárdos Róbert (osztrák) 21.15

vasárnap:

női egyes, elődöntő 10.30
férfi egyes, elődöntő 12.30
női páros, DÖNTŐ 15.30
férfi páros, DÖNTŐ 16.30
női egyes, DÖNTŐ 17.30
férfi egyes, DÖNTŐ 18.30

Úszó vk - Hosszú öt arannyal zárt

Öt arany- és egy ezüstérmet szerzett Hosszú Katinka az úszók rövidpályás világkupa-sorozatának szingapúri állomásán, a verseny szombati zárónapján.

A kilenc állomásos vk-széria hetedik viadalán a háromszoros olimpiai bajnok győzött 200 méter pillangón (2:05.95 perc), 100 méter háton (55.80 másodperc), 400 méter gyorson (4:01.18), 100 méter vegyesen (58.45) és 400 méter vegyesen (4:29.03), míg 100 méter gyorson második lett (52.42). A változatlanul számhalmozó magyar úszó még egy döntőben volt érdekelt: 50 méter pillangón nyolcadik lett (27.26). Ami összmedáltermését illeti, kilenc aranyat és két ezüstöt gyűjtött a két nap alatt.

A pénteken 800 méter gyorson első Kapás Boglárka szombaton másodikként zárt 400 méter gyorson (4:01.38), amelynek hajrájában nagy küzdelem után csak kevéssel kapott ki Hosszútól. Emellett egy bronzot is kiérdemelt 400 méter vegyesen (4:37.51), ahol az ezüst szintén magyar versenyzőé lett Jakabos Zsuzsanna révén (4:32.53).

Jakabos, aki pénteken 200 méter vegyesen másodikként, 200 méter gyorson pedig harmadikként végzett, a befejező napon még egy ezüstérmet is nyert: 200 méter pillangón (2:06.24) csapott a célba közvetlenül Hosszú Katinka mögött.
A szingapúri férfimezőny egyetlen magyar résztvevőjeként Gyurta Gergely a dobogó második fokára állhatott fel szombaton az 1500 méteres gyorsúszás (14:40.56) eredményhirdetésekor.

A vk Tokióban folytatódik kedden és szerdán, majd Hongkongban ér véget a jövő hét végén. A sorozat összdíjazása 2,178 millió dollár.

Kapcsolódó
Hosszú Katinka verhetetlen

Póta a nyolcaddöntőben búcsúzott

Póta Georgina 3-1-es vezetés után 4-3-ra kikapott a portugál színekben versenyző Yu Futól az egyes szombati nyolcaddöntőjében, s így kiesett a budapesti asztalitenisz Európa-bajnokságon.

Remekül kezdődött a mérkőzés magyar szempontból, az első öt pontot ugyanis a nyolcadikként rangsorolt Póta (34. a világranglistán) szerezte, aki aztán később 7-1-re és 9-4-re is vezetett, majd első szettlabdáját értékesítve előnybe került. A kilencedikként rangsorolt, kínai származású Yu Fu (37.) ezután sem találta a ritmust, előbb 3-0, 8-1 és 10-2 állt az eredményjelzőn, és a fonákját remekül használó Póta újabb játszmalabdáját értékesítve máris 2-0-ra vezetett.

Az előző fordulóból meccslabdát hárítva továbbjutott, 37 esztendős portugál először a harmadik szettben vezetett, ekkor azonban állva hagyta a Berlinben légióskodó 31 éves magyart, aki 0-6 után szerezte első pontját. Póta aztán 8-5-re még felzárkózott, de ez a szett elment, így 2-1-es magyar vezetésről folytatódhatott a küzdelem.

A negyedik felvonás is Yu pontjaival indult, de Póta 0-3-ról 8-4-re fordított. Amikor aztán 8-7-re felzárkózott a rivális, Téglás Péter szövetségi kapitány időt kért, s ez használt: tanítványa előbb a fonákját, majd a tenyeresét villantotta meg, és első szettlabdáját értékesítve 3-1-re ellépett. Az ötödik szettben 1-3-nál időt kértek a portugálok, s innentől kezdve Yu Fu irányított, fordított és simán megnyerte ezt a szakaszt, de 3-2-re még mindig Póta állt jobban.

Nem sokáig azonban, mivel a vetélytárs lendülete a hatodik játszmában is kitartott, Póta ráadásul sokat hibázott, mindössze két pontot gyűjtött, így szinte pillanatok alatt 3-3 lett az állás, s következhetett a döntő szett.

A Tüskecsarnok közönsége fergeteges buzdításba kezdett, de ez nem segített Pótán, mert az utolsó játszma is Yu fölényét hozta. 4-4 után ellépett, s bár a magyar asztaliteniszező az első meccslabdát még hárította, a második már sikeres volt, így az ázsiai származású rivális lépett a nyolc közé, Póta számára pedig befejeződött a kontinenstorna.

"Amikor az ötödik szettben időt kértek, akkor megtorpantam és elvesztettem a fonalat" - mondta könnyeivel küszködve Póta Georgina, aki érmet szeretett volna nyerni a hazai Eb-n. "Onnantól elkezdett hosszabban szerválni, én pedig rosszul fogadtam. Nagyon jó tenyereseket ütött, az én fonákomból pedig a már sokat emlegetett labda miatt hiányzott a fals."

A csapatban és párosban Európa-bajnok magyar játékos, aki megköszönte a nézők buzdítását, korábban ötször volt Eb-negyeddöntős egyesben, ezúttal tovább akart lépni, de a nyolc közé sem sikerült bejutnia. "Ilyen a sport, lehet, hogy ez van megírva, hogy egyéniben ne szerezzek érmet. De egészséges vagyok és boldog, ez a lényeg" - fogalmazott.

Magyar részről így már csak Madarász Dóra és Pergel Szandra van versenyben az Eb-n, ők azonban már biztosan éremmel zárnak, mivel délután az elődöntőben szerepelhetnek párosban.