Előfizetés

Meglepetés a litván választáson

Meglepetés született a litvániai parlamenti választáson, mivel a Parasztok és Zöldek Pártja (LGPU) végzett az élen, a voksolás második fordulójában. 

A választási bizottság közlése szerint a centrista tömörülés a 141 tagú parlamentben 54 mandátumra tett szert. A második helyen végeztek csak a választás favoritjának tartott konzervatívok, akik 31 képviselői helyet szereztek. Algirdas Butkevicius miniszterelnök szociáldemokratái az előzetes várakozásoknak megfelelően csak a harmadik helyen végeztek, 17 mandátummal. A liberálisok pedig 14 képviselői helyhez jutottak. Az első fordulóban még a konzervatívok végeztek az élen, ezért minden jel arra vallott, hogy a második körben is ők szerepelnek majd legjobban. Igaz, az LGPU csak kis hátránnyal végzett mögöttük a második helyen a két héttel korábban megrendezett voksoláson.

Megkezdték a dzsungel felszámolását

A reggeli órákban megkezdődött a calais-i sátortábor, ismertebb nevén dzsungel felszámolása, ahol mintegy 6500, túlnyomórészt afgán, pakisztáni, eritreai és szudáni menekült lakott arra várva, hogy Nagy-Britanniába utazzanak tovább. 

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint minden békésen és a terveknek megfelelően zajlott. Reményét fejezte ki, hogy a teljes tábort fel tudják majd számolni. Segélyszervezetek azonban továbbra is összetűzésektől tartanak. Kétezren ugyanis jelezték, maradni kívánnak, s tovább akarnak haladni Nagy-Britannia felé. Azok, akik buszokon elhagyták a helyszínt, ők saját akaratukból mentek el Calais-ból.

A dzsungel felszámolásának megkezdése után élesen bírálta a kormányt Natacha Bouchart, a város polgármestere. Szerinte minden egyszerűbb lett volna, ha már márciusban megkezdték volna a műveletet. „Nem lett volna megengedni azt, hogy ezen a területen 10 ezer menekült verődjék össze” – fejtette ki. Mint mondta, a helyi rendőri erők állandó riadókészültségben vannak, mert a területen maradtak a kiürítést ellenző No Border mozgalom aktivistái.

A bevándorlókat a tervek szerint az ország 160 felvevőközpontjában helyezik majd el. Itt benyújthatják menedékkérelmüket. A francia bevándorlási hatóság munkatársa, Didier Leschi azt közölte, meg kell győzniük az embereket arról, el kell fogadniuk a döntést, s fel kell adniuk azt az álmukat, hogy Nagy-Britanniába kerüljenek. „Ez lesz a legnehezebb része” – ismerte el. Pascal Brice, a bevándorlási hatóság vezetője ígéretet tett a menedékkérelmek gyors elbírálására.

A dzsungel felszámolása a tervek szerint egy héten át tart majd. Tartva attól, hogy sok menekült nem lesz hajlandó belenyugodni a döntésbe, 1250 rendőr is jelen lesz. Hétfőre virradó hajnalban ismét összetűzések voltak a menekültek és a biztonsági erők között. Néhány afgán menekült vasárnap bejelentette, ellenállnak majd. „Mindenképpen el akarunk jutni Nagy-Britanniába” – hangoztatták. Hivatalos közlések szerint 6400-an maradtak a sátortáborban, segélyszervezetek azonban 8100-ra becsülik az itt maradtak számát.

lásd még: Lebontják a calais-i dzsungelt

Személycserék a vezetésben

Pekingben megkezdte kongresszusát a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága. A négy napos plenáris ülést megelőzően a helyi média egységre szólított fel. „Az ország sikere a vezetéstől és a kommunista párttól függ” – írta kommentárjában a Hszinhua állami hírügynökség. A mintegy 370 küldött „a politikai élet normáiról, a párt belső szabályairól, illetve személyi kérdésekről lesz szó”.

Trey McArver, a Trusted Sources intézet Kína-szakértője a Daily Mailnek elmondta, hogy a Központi Bizottság idei, hatodik plénuma különösen fontos Hszi Csin-pint elnök számára, aki 2012 óta áll a párt élén. Szerinte tovább erősítheti hatalmát, s a párt felett gyakorolt ellenőrzését. Utalt arra, hogy az eltelt négy évben rendkívül erős központi hatalmat épített ki, amilyenhez hasonló csak Mao Ce-tung idején jellemezte az államot. Korrupcióellenes kampányt indított útjára, melynek során a párt több vezető személyiségével számolt le. Összesen egymillió személyt érintett ez a kampány. A kommunista pártnak országszerte mintegy 88 millió tagja van. A korrupcióellenes harc ugyan népszerű a lakosság körében, de komoly árnyoldalai is voltak. Több helyen megbénította a helyi vezetést, mert a regionális illetékesek nem mertek döntést hozni attól tartva, hogy velük szemben is eljárás indul majd.

A legfőbb vezetés, a héttagú Politikai Bizottság öt tagja jövőre betölti 78. életévét, így elvben távozniuk kell a grémiumból. A helyükre is új személyeket kell majd választani. A South China Morning Post szerint a Központi Bizottság négy tagját válthatják le a mostani plenáris ülésen a „pártfegyelem megsértése” miatt.

Amikor 2012-ben Hszit pártfőtitkárrá, majd 2013-ban elnökké választották, számos reformot ígért. A brit Economist azonban tételesen végigvette intézkedéseit. Az írás szerint ígéreteiből lényegében semmi sem valósult meg.