Előfizetés

Egymilliárdért szerelik a KEF autóit

Több mint 1,3 milliárd forintért végezheti a Porsche Inter Auto Hungaria Kft. a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által üzemeltetett autók javítását és karbantartását - írta az Átlátszó a Közbeszerzési Értesítő alapján. 

A Porsche a Gablini Kft. és a Gombos Kft. elől vitte el a gépjármű-javítási és karbantartási szolgáltatásról szóló tendert. A KEF autóparkja igen csak vegyes: a minisztériumok, a Miniszterelnökség és a háttérintézményeik ellátását biztosító 632 gépjármű között van Audi, Seat, Skoda, VW, Citroën, FIAT, Ford, Honda, Iveco, Kia, Lexus, Mercedes-Benz, Nissan, Opel, Renault, Suzuki, Toyota és Volvo is. A portál korábban beszámolt arról, hogy a Porsche a kilencvenes évek óta közbeszerzési favorit, és csak idén nyárig több mint két tucat közbeszerzésen nyert, 1,2 milliárd értékben, túlnyomó többségben egyedüli győztesként.

Orbán megvédte új szomszédját

Publikálás dátuma
2016.10.24. 19:19
MTI Fotó: Illyés Tibor
Orbán Viktor szerint Ghait Pharaon egy amerikai titkosszolgálati játszma elszenvedője. Az arab befektető cége a Cinege utcában vett ingatlant, közvetlenül a miniszterelnök szomszédságában. Pharaont az Interpol körözi csalással, pénzmosással, fegyverkereskedelemmel, terrorizmus támogatásával összefüggő bűncselekmények miatt - emlékeztet az atv.hu.

Orbán Viktort ezzel kapcsolatban kérdezte Harangozó Tamás, az MSZP képviselője a parlamentben. A kormányfő kifejtette: véleménye szerint egy amerikai titkosszolgálati játszma áll Ghaith Pharaon lejáratása mögött, majd feltette a kérdést: ha valakit 24 éve keres az FBI, hogy lehet, hogy szabadon mozog Európában?

„Vigyázzon, nehogy ön is része legyen egy titkosszolgálati játszmának” – mondta Harangozónak a miniszterelnök, és felidézte, hogy az illetékes magyar szervek utánanéztek az arab befektetőnek, és nem találtak nemzetbiztonsági kockázatot.

Burány Sándor: a jegybank megsérti az uniós szabályokat

Az MSZP szerint a kormánynak be kellene vallani az igazságot, a valódi hiányadatot kellene feltüntetnie a tavalyi zárszámadási törvényjavaslatban.

Burány Sándor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, az Eurostat, az unió statisztikai hivatal szerint az államadósság magasabb annál, mint amit a kormány el akar hitetni. Hozzátette: a hivatal úgy látja, az Eximbank állami bank, ezért bevételei, kiadásai és mérlege része a magyar államháztartásnak, a bank tevékenysége miatt azonban az államháztartás hiánya magasabb a kormány által a zárszámadási törvényben bevallottnál.

Kitért arra, hogy az Eximbank a külkereskedelem fejlesztésével foglalkozik, de hitelt adott Andy Vajnának, hogy megvegye a TV2-t, Garancsi Istvánnak pedig arra, legyen miből megvennie a Kopaszi-gátat.

Burány Sándor azt mondta, alapos a gyanú arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank megsérti az uniós szabályokat, a jegybank közpénzt menekít ki az alapítványaiba, amelyek költségvetési célokat finanszíroznak, például az oktatást.

A frakcióvezető-helyettes szerint a tiltott költségvetési finanszírozás gyanúja is felmerül a jegybanknál. Elmondta, hogy a szocialisták által kiperelt iratok szerint a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány 2015 februárjában közvetlenül vásárolt állampapírokat az Államadósság Kezelő Központtól több mint kilencmillió euró értékben.

Burány Sándor jelezte, Mesterházy Attila, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke a testület szerdai ülésén megteszi ezekben az ügyekben a szükséges lépéseket.

A Jobbikkal való együttműködést firtató kérdésre Burány Sándor azt mondta, ha a sajtószabadság helyreállításáról van szó, ha az ügyészség politikamentessé tételéről, ha a bíróságok politikai befolyástól való megtisztításáról, akkor nem tartja ördögtől valónak ezt a felvetést. Ugyanakkor jelezte, ez még korai kérdés, 2018 felé közeledve kell azt eldönteni, hogy "Orbán Viktor kormányát és rendszerét egy rohammal vagy két rohammal kívánjuk lebontani".

A vasárnapi állami ünnepségre vonatkozó kérdésre a szocialista politikus közölte, szégyenletes, hogy egy hivatalos állami ünnepségen a miniszterelnök aktivistái megvernek olyan embereket, akik élve a véleménynyilvánítás szabadságával nemtetszésüknek adnak hangot.