Az Ab nem találta jogsértőnek a köztévén és a TV2-n sugárzott reklámot

Publikálás dátuma
2016.10.26. 22:58
Szeptemberben még dübörgött a kvótakampány. FOTÓ: Molnár Ádám
Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek ítélte, ezért megsemmisítette azt a két kúriai határozatot, amelyek szerint politikai reklám volt az M4 csatornán, valamint a TV2-n elhangzott hirdetés, amelyben többen az október 2-ai népszavazáson való részvételükről vallanak.

Az egyik határozatban a Kúria a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t az M4 csatornán, a másikban pedig a TV2 Média Csoportot a TV2-n elhangzott reklám miatt marasztalta el, és állapította meg, hogy a "Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án" műsorszám közlésével a műsorszolgáltatók megsértették a választási eljárásnak a politikai reklám közzétételéről szóló rendelkezését. A Kúria szerint a népszavazási kampánynak nemcsak a népszavazásra feltett kérdés mikénti megválaszolása, hanem a részvétel vagy a távolmaradás is része volt, és ebben a kontextusban a kormány megbízásából készült, a részvételre ösztönző reklám nem függetleníthető a népszavazás szervezőjének céljától. Ezáltal a közlésben megjelent a kormány támogatására való ösztönzés, ami azonban a politikai reklám ismérve - indokolta döntését a bíróság. 

A Kúria végzésével szemben a műsorszolgáltatók alkotmányjogi panasszal fordultak az Ab-hez, amely kedden megállapította a végzések alaptörvény-ellenességét és ezért megsemmisítette azokat. Az Alkotmánybíróság határozatában kitért arra, hogy abból, hogy a hatalom forrása a nép, aki a hatalmát választott képviselői útján vagy közvetlenül gyakorolja, az következik, hogy önmagában sem az e jog gyakorlására való felhívás, sem az attól való tartózkodásra felhívás nem minősül politikai reklámnak. Az Ab szerint a műsorszámok semmilyen formában nem utalnak a népszavazáson eldöntendő kérdés mikénti megválaszolására és nem irányulnak a népszavazás során megnyilvánuló választói akarat befolyásolására. 

Utaltak a Kúria két megtámadott határozatára, amelyek értelmében egy társadalmi célú reklám közzététele során nem elegendő önmagában a közérdekű cél meglétének vizsgálata, a népszavazási kampány aktuális tartalmát és irányát is vizsgálnia kell a műsorszolgáltatónak, ami alapján a társadalmi célú reklámnak szánt műsorszám politikai reklámnak minősülhet.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint azonban egy társadalmi célú reklám közzététele előtti vizsgálat során nem várható el a műsorszolgáltatótól, hogy vizsgálja azt is, egy kampány pillanatnyi állásából következve esetleg valamilyen mögöttes tartalom megállapítható-e. Ez ugyanis könnyen eredményezheti azt is, hogy egy közérdekű céllal ellentétes politikai vélemény megakadályozza a közérdekű cél elérését szolgáló társadalmi célú reklám közzétételét - szögezte le az Ab. 

Az Alkotmánybíróság szerint az a körülmény, hogy a részvételre ösztönzés a népszavazás érvényességét szolgálja, nem ad alapot arra az értelmezésre, hogy az alaptörvény értelmében a közlés a kérdésnek a kormány - mint kezdeményező - által kívánt módon való megválaszolására irányulna. 

Az Ab szerint a Kúria végzéseivel a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényben előírt szabályoknál lényegesen szélesebb körű vizsgálatot igénylő, és objektív módon be nem határolható többletkötelezettséget telepített a műsorszolgáltatókra. A Kúria döntése alkalmas arra, hogy - mintegy öncenzúraként - a műsorszolgáltatót visszatartsa társadalmi célú reklámok közzétételtől. A Kúria a végzésében foglalt jogértelmezésével ennek következtében megsértette a műsorszolgáltatónak a médiatartalom-szerkesztésre vonatkozó, az alaptörvényben biztosított szabadságát - olvasható az Alkotmánybíróság határozataiban.

Szerző

Lehűlés jön, de a nap még kisüthet

Publikálás dátuma
2016.10.26. 22:14
FOTÓ: Thinkstock
Csütörtökön hosszabb-rövidebb napos időszakokra mindenhol számíthatunk, gyakrabban nyugaton növekedhet meg erőteljesebben a felhőzet, de említésre méltó csapadék itt sem várható. Az északias szelet csak helyenként kísérheti egy-egy élénk széllökés. Hajnalban 0 és 7, délután 9 és 14 fok között alakul a hőmérséklet. Nem várható fronthatás.

Pénteken a hajnali pára- és ködfoltok feloszlását követően az ország nagy részén sok napsütésre van kilátás, csapadék nem várható, és a légmozgás sem lesz jelentős. Hajnalban -2, +5, délután 10-15 fokot mérhetünk. 

Szombatra egy hidegfront érkezik, de számottevő csapadékra nem kell számítani, a változóan napos-felhős időben csak elszórtan alakulhat ki egy-egy gyenge zápor. Megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugatira forduló szél. Az enyhébb hajnalt követően napközben 11-16 fokra számíthatunk.

Vasárnap a változóan napos-felhős időben csapadék nem várható, de hétfőn elszórt záporok előfordulhatnak. Helyenként élénk lehet az északi-északnyugati szél. Délutánonként 9 és 15 fok között alakulhat a hőmérséklet, nyugaton, délnyugaton mérhetjük majd a magasabb értékeket - írja az idokep.hu előrejelzésében.

Szerző

Gyilkosság Bőnyön - Hogyan jutott fegyverhez a szélsőjobbos aktivista?

A LMP részvétét fejezte ki a Bőnyben meggyilkolt rendőr családjának, és a rendőrségnek, emellett kezdeményezi, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága vegye napirendjére az ügyet.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerdai közleményében azt írta: pártja kezdeményezi, hogy a nemzetbiztonsági bizottság vegye napirendjére az ügyet, és a szolgálatok adjanak magyarázatot arra, miként juthatott lőfegyverhez "egy közismerten veszélyesnek tekinthető szélsőjobboldali aktivista". 

Az MSZP a nap folyamán korábban közleményben tudatta: a nemzetbiztonsági bizottsága soron következő ülésén megvizsgálja a bőnyi, rendőrök elleni támadás hátterét és megvitatja, hogy milyen intézkedésekkel akadályozható meg a szélsőjobboldali, militáns szervezetek, illetve ezek tagjainak lőfegyverhez jutása.

Szerda reggel gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben egy 76 éves férfi, és megölt egy rendőrt. A meggyilkolt 46 éves rendőrt, aki 25 éve szolgált a rendőrség kötelékében, alezredessé léptették elő és hősi halottá nyilvánították.

Szerző