Előfizetés

Felcsúton kínzó hiány van gázszerelőből

Publikálás dátuma
2016.10.27. 14:04
Fotó: Népszava
Felcsúton és a környékbeli településeken lakók gázszerelőt, zöldségest, éjjel-nappali üzletet és kocsmát szeretnének, de nagyon a közelükbe - derül ki a K&H: üzletet ide! programjának keretében leadott szavazatokból.

Négy egymás közelében lévő Fejér megyei településen, így Alcsútdobozon, Bodméren, Felcsúton és Tabajdon lakók is szavaztak arról, milyen üzletet vagy szolgáltatást hiányolnak leginkább a környékükről. Felcsúton többek között gázszerelőre és zöldségesre lenne a legnagyobb igény az október első feléig beérkezett szavazatok alapján.

Az alcsútdoboziak viszont hentest, drogériát és autós, motoros szaküzletet szeretnének. A Felcsút melletti Bodméren pedig sörözőt és éjjel-nappalit szeretnének az ott lakók, míg Tabajdon bankautomatára lenne a legnagyobb igény a szavazatok szerint. Fejér megyére a szavazatok közel 5 százaléka érkezett.

És hogy mi újság a hajdani felcsúti gázszerelővel, akinek e tisztes posztbéli hiányát ilyen nehezen élik meg a településen, erről itt olvashat

Napi öröm - Magyarországnak ismét van nemzeti munkavédelmi politikája

Publikálás dátuma
2016.10.27. 13:31
Illusztráció/Thinkstock
Nem igaz, hogy a kormány érdemben nem dolgozik, ezt csak az áskálódó baloldal akarja elhitetni a gyanútlan - és a hirtelen megugró médiaátrendeződések okán egyre fogyatkozó - olvasóival, pedig tessék: Megtárgyalta és jóváhagyta a munkavédelem nemzeti politikáját, az új stratégia a 2016-2022 közötti időszakra meghatározza a munkavédelem prioritásait, jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára egy konferencián Budapesten, csütörtökön - adja hírül az MTI.

Cseresnyés Péter az Egészséges munkahelyet minden életkorban című konferencián tartott előadásában kiemelte: a munkavédelmi politika hatékonyan járul hozzá a munkakörülmények fejlesztéséhez, a munkavállalók egészségének és munkavégző képességének megőrzéséhez, és Magyarország versenyképességének fejlesztéséhez. Megjegyezte: egy tanulmány szerint 2013-ban a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések költsége meghaladta a 200 milliárd forintot össztársadalmi szinten, tehát a gazdaság mutatói szerint is kiemelten fontos a munkavédelem területe. Cseresnyés Péter kifejtette: az új stratégia elfogadásával Magyarországnak ismét van nemzeti munkavédelmi politikája. Korábban csak egyszer volt meghatározott munkavédelmi politika, annak megvalósítása is csak részben történt meg. Reményét fejezte ki, hogy a program végrehajtásával elért eredmények javítják a munkakörülményeket és a gazdaság eredményességét.

Tájékoztatása szerint a programban a hat évre meghatározott feladatok öt csoportba sorolhatók. Elsőként a vállalkozások versenyképességének fejlesztését emelte ki, amit online eszközökkel támogatnak. További feladat a munkavállalók munkavégző képességének, egészségének megőrzése, a munkavédelmi képzés, oktatás fejlesztése, valamint a munkavédelmi kutatás-fejlesztés.  A program végrehajtása az NGM feladata, de a végrehajtáshoz az érintettek széleskörű összefogása szükséges - tette hozzá.

Simon Attila István, a munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár ismertette: idén az első három negyedévben 14 062 munkabaleset történt Magyarországon, ezen belül 50 halálos baleset. A legtöbb baleset a feldolgozóiparban (5351), a szállítás, raktározás területén (1745), és a kereskedelem, járműjavításban (1555) történt. A mezőgazdaságban 16 halálos munkabaleset fordult elő. A munkabalesetek többsége a nagyobb munkáltatóknál történik, míg a halálos balesetek elsősorban a kisvállalkozásoknál fordulnak elő - összegezte. Az eddig elvégzett 12 508 munkavédelmi ellenőrzés adatai szerint 80 százalék a szabálytalan munkáltatók aránya. Hozzátette: ez azt mutatja, hogy rendszerszinten van hiba a társadalomban. Közlése szerint az első három negyedévben 61 ezer intézkedést hoztak, a kiszabott munkavédelmi bírság 86,5 millió forint volt.  Simon Attila István kitért arra, hogy a munkabalesetek leggyakoribb oka a figyelmetlenség - írja az MTI.

( mi más is lenne...?

Pukli a Telekit is otthagyja

Publikálás dátuma
2016.10.27. 13:15
Népszava fotó/Tóth Gergő
Pukli István már gimnáziumi igazgató sem akar maradani, inkább a politikai pálya felé mozdulna - írja a Magyar Narancs. 

A Tanítanék egykori arca egy nyilvános beszélgetésen elmondta, hogy jövőre hagyná ott a Teleki Blanka gimnázium igazgatói posztját, és egy valóban konzervatív szemléletű pártot szeretne alapítani, olyat, amilyet nem a pénz és a hatalom motivál. 

A beszélgetésen részt vett Sulyok Blanka is, aki Pukli távozása után lett a mozgalom új képviselője, és aki most elmondta, hogy a Tanítanék továbbra sem pártpolitikát folytat, aztán rákérdezett Puklinál, hogy miért változott meg a véleménye, mivel egy korábbi interjúban még azt mondta, nem tudja elképzelni magát pártpolitikai pályán. Pukli erre megjegyezte, hogy „ezeket nem a nyilvánosság előtt kellene megbeszélniük, és nem akarja felvenni a kesztyűt”, de kiüresedettnek látja a Tanítanék Mozgalmat, és változott a véleménye, szerinte nincs más út.

A teljes cikk itt olvasható