Rendőrgyilkosság - A Párbeszéd belügyminisztériumi vizsgálatot sürget

A Párbeszéd Magyarországért belügyminiszteri vizsgálatot követel a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében, hogy kiderüljön, ki hibázott az egy rendőrtiszt életét követelő szerdai akció során. Az ellenzéki párt a kormányt, a Fideszt és a Jobbikot is felelőssé teszi az esetért.   

A Párbeszéd szóvivője sajtótájékoztatóján kijelentette: az események hátterében szakmai mulasztás, végzetes emberi ostobaság áll. Tordai Bence jelezte, hat írásbeli kérdést nyújtottak be Pintér Sándor belügyminiszterhez. Ha azokat megválaszolják, akkor egyértelművé válik, hogy a rendőrség, a Belügyminisztérium és a titkosszolgálatok is hibáztak. 

A politikus szerint ennél is komolyabb felelőssége van az ügyben a kormánynak, a Fidesznek és a Jobbiknak. Évek óta gerjesztik azt a gyűlöletpolitikát, ami korábban a menekültek ellen irányult és most egy ilyen elmeháborodott szélsőjobboldaliból azt a gondolatot váltotta ki, hogy neki fegyverkeznie kell.

Szerdán bebizonyosodott, hogy az orosz elnök dróton rángatja a Fideszt és a Jobbikot. A politikus a Kettős Mérce blog egyik szerdai írására hivatkozott, amely ukrán hackercsoportok által kiszivárogtatott, állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéből származó dokumentumokra hivatkozik. Ezek egyike Ukrajnáról szól, és a magyar politikum - különösen a Fidesz és a Jobbik - szerepét taglalja a megszállás legitimálásában.

Vlagyimir Putyin szóvivője tagadta, hogy a dokumentumok valósak lennének.

Szerző

LMP: nincs kormányzati válasz a kivándorlásra és a munkaerőhiányra

A kormány továbbra is csak a semmitmondó foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokkal van elfoglalva, miközben a kivándorlásra és a súlyos munkaerőhiányra nem születnek válaszok - kommentálta a Lehet Más a Politika (LMP) csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss foglalkoztatási adatait.

A KSH azt közölte, hogy a foglalkoztatottak száma 126 ezerrel nőtt egy év alatt és a harmadik negyedévben 4 millió 390 ezer volt. Tudatták azt is, hogy a harmadik negyedévben 4,9 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta, nem változott az előző három hónapos időszak óta. Az LMP szerint az adatok csalóka képet adnak a munkaerőpiaci helyzetről, hiszen a külföldön dolgozó magyarok és a Magyarországon dolgozó külföldi vendégmunkások is javítják a statisztikát. "A kormány nem hajlandó tudomást venni arról, hogy minden ágazatra kiterjedő munkaerőhiány van az országban, aminek a hátterében az áll, hogy a magyar munkavállalók tömegével mennek külföldre dolgozni, mert a magyar bérekből nem lehet megélni" - írták a közleményben.

Szerző

MSZP: ismét 18 év legyen a tankötelezettség korhatára!

Az MSZP-frakció törvénymódosítást nyújt be az Országgyűlésnek a tankötelezettség korhatárának 16-ról 18 évre emelése érdekében - közölte az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Kunhalmi Ágnes szerint "zéró toleranciát" kell hirdetni a funkcionális analfabetizmus ellen is.

Az ellenzéki politikus elmondta, ha nem emelik fel a tankötelezettség korhatárát, akkor a halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű vagy rossz családi körülmények közé született gyerekek a közmunka, rosszabb esetben a bűnügyek világában kötnek ki. Nincs az a felnőttképzés, továbbképzés, ami pótolni tudná ezeket a kieső éveket - tette hozzá.  Megjegyezte, hogy 2011 óta mintegy 40 ezer gyerek esett ki a tankötelezettség korhatárának megváltozása miatt az oktatási rendszerből.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, hogy a magyar lakosság egynegyede funkcionálisan analfabéta. Szerinte ezen az általános iskolai rendszer megerősítésével lehetne változtatni. Időt kellene hagyni alsó tagozaton a gyerekeknek az olvasás-írás elsajátítására - mondta.

Szorgalmazta azt, hogy lazítsanak a Nemzeti alaptanterven, hogy tehermentesítsék a diákokat és a pedagógusokat, és hogy szüntessék meg az egyen tankönyveket. Szólt arról, hogy a kormány honlapján olvasható törvénytervezet felemelné a közmunkában való részvétel korhatárát 16-ról 18 évre. Hozzátette: nem lett volna szabad, hogy 16 évben meghatározni a korhatárt. A tankötelezettségi korhatár leszállítása az oka annak, hogy ma ezrével kötnek ki a gyerekek a közmunka világában - mondta.

Szerző