Rogánék évi 2 millióért bérelnek lakást Kovács Zoltánnak

Publikálás dátuma
2016.10.27. 18:50
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Idén júliustól jövő év június végéig összesen 2 160 000 forintért bérel lakást a Miniszterelnöki Kabinetiroda Kovács Zoltán kormányszóvivőnek – szúrta ki a Magyar Nemzet abból a bérleti szerződésből, amelyet a kabinet holnapján tettek közzé. 

Ez azt jelenti, hogy a szóvivő számára havi bruttó 180 ezer forintért bérel lakást a Rogán Antal által vezetett szervezet. A lakásbérleti szerződést egy magánszeméllyel kötötték. A most közzétett szerződési listából az is kiderült, hogy szeptember 27-én újabb keretszerződést kötöttek a Rogán Antal Pasa parki szomszédja, Csetényi Csaba érdekeltségébe tartozó társaságokkal. Ezt nettó 787 millió, azaz bruttó csaknem 1 milliárd forintért kötötték „a Miniszterelnöki Kabinetiroda aktuális kormányzati intézkedésekről szóló lakossági tájékoztató kampányával kapcsolatos feladatok ellátása” érdekében - írják a cikkben.

A lap emlékeztet, hogy Csetényi Csaba érdekeltségeivel már augusztusban is kötöttek két hasonló keretszerződést, összesen csaknem bruttó 4,5 milliárd forintért. Rogán Pasa parki szomszédjának szerencséje azonban nem most kezdődött, a kormány 11,3 milliárdos kommunikációs pályázatainak nyertesei ugyanis szintén az ő érdekeltségébe tartozó cégek lettek. Lapunk is megírta, hogy korábban több tucat exkluzív reklámtáskát is gyártottak a kampány keretében, darabját 10 ezer forintért.

Szerző

Népszabadság - A kormányfő csillapítaná a botrányt

Publikálás dátuma
2016.10.27. 18:40
Meddig marad a felirat? FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Tisztességes, méltányos eljárást ígértek az október 8-án "felfüggesztett" Népszabadság munkatársainak a cég új tulajdonosai. Mészáros Lőrinc tagadja, hogy ő állna a Mediaworks vevője, az Opimus Press mögött, de a tények cáfolják. Közben saját kérésére csütörtökön távozott a Mediaworks Zrt. vezérigazgatói posztjáról Door Tamás, akit mindössze két hete neveztek ki a posztra.

Tisztességes, méltányos eljárást ígért az október 8-án "felfüggesztett" Népszabadság munkatársainak a lapot korábban kiadó Mediaworksöt felvásárló, Mészáros Lőrinchez közelálló Opimus Press Zrt. részéről a kiadóvállalat igazgatótanácsába választott Liszkay Gábor - értesült a Népszava. Lapunk kormányközeli forrásokból úgy tudja, erre Orbán Viktor miniszterelnök "kérte" Liszkayt, mert szeretné, ha a lap körül botrány csillapodna, miközben látni: a kormányzat gyakorlatilag csaknem az egész magyar médiapiacot letarolja.

Liszkay az RTL Klub Híradója beszámolója szerint egyetlen nappal azután, hogy kiderült, az Opimus Press vette meg a Mediaworksöt addigi tulajdonosától, az osztrák Heinrich Pecinától, felkereste a Népszabadság szerkesztőségének épületét, ahol a kiadó is működik. Liszkay sokáig a Simicska Lajos tulajdonában lévő Magyar Nemzet főszerkesztője volt, de a 2015 februári G-nap után távozott, jelenleg a kormánypárt propagandalapjának, a Magyar Időknek a tulajdonosa. Az RTL riportere megkérdezte Liszkayit, mi lesz a Népszabadság sorsára, újraindul-e a lap, amire azt a választ kapta: bármilyen döntés születik, azt elsőnek az érintetteknek fogják elmondani és nem az RTL-nek. Arra a kérdésre pedig, valósak-e azok a hírek, hogy Mészáros Lőrinc áll az üzlet mögött, Liszkay azt válaszolta, hogy egy nyilvánosan működő részvénytársaság, egy tőzsdei cég áll az üzlet mögött.

Újabb váltás a Mediaworks élén
Saját kérésére távozott a Mediaworks Zrt. vezérigazgatói posztjáról Door Tamás, akit két hete neveztek ki a posztra - írja az Index. Doort október 12-én, napokkal a Népszabadság felfüggesztése után nevezték ki a Mediaworks megbízott vezérigazgatójának, előtte a cég értékesítési és marketing igazgatójaként dolgozott. Ő néhány héten belül már a harmadik távozó főnök a kiadónál, ugyanis azután foglalta el a posztot, hogy elődje, a Népszabadság szétverésekor kinevezett Katona Viktor pár nap után egészségügyi gondokra hivatkozva lemondott.
Az Index forrásai szerint a Mészáros Lőrinchez köthető új tulajdonos, az Opimus által a Mediaworks igazgatótanácsába kinevezett egyik tag, Dr. Pintér Andrea médiajogász már jóval a tranzakció előtt, július közepén megjelent a Mediaworksnél, azóta a cégnél van. Dr. Pintér Andrea több hónapos tevékenysége a Mediaworksnél azért is érdekes, mert iparági források és fideszes politikusok zárt ajtók mögött már jóval a kiadó eladása előtt arról beszéltek, hogy Mészáros Lőrinc, és rajta keresztül a kormánypárt érdekeltségébe kerülhet a kiadó.

 

Liszkayhoz hasonlóan a felcsúti polgármester is tagadta, hogy neki, vagy intézőemberének, Csík Zoltánnak köze volna a Mediaworksöt felvásárló céghez. Noha a sajtó hetek óta úgy ír a Népszabadság, a Nemzeti Sport, a Világgazdaság és tucatnyi megyei lap kiadóját megszerző Opimusról, hogy a cégcsoport Mészáros Lőrinc holdudvarába tartozik, a felcsúti polgármester - aki nem volt hajlandó szóba állni a Reuters nemzetközi hírügynökséggel - a csütörtöki Borsnak nyilatkozott először. Azt mondta ezek a hírek nem igazak, csak egyet tud mondani, neki egyetlen Opimus részvénye sincs, így nehéz lenne azt mondani, hogy érintett az ügyben. Azt sem érti, miért írják, hogy Csík Zoltán az Opimus Press anyacégének, az Opimus Group Nyrt.-nek egy másik cégében igazgatósági tag, holott semmiféle tisztséget nem tölt be ott. "Ez megdöbbentő számomra, mert arról tudnék, ha ilyen pozíciója lenne” - mondta Mészáros.

Mészáros azt is közölte, hogy nem nagyon szeretné bővíteni a cégeit, a tevékenységi köröket. "Annyi mindennel foglalkozunk, sokszor már az áttekintése sem egyszerű feladat. Az üzemeltetést persze jó szakemberek végzik, és egyértelműen az a célunk - hiszen a cégeinket a családtagjaim vezetik -, hogy a már működő egységeket még jobbá tegyük, költséghatékonyabbá. Hogy még profitorientáltabban működjenek." A felcsúti polgármester szerint a média fura világ, aminek részben szenvedője, "a médián keresztül igyekeznek karaktergyilkosságot elkövetni ellenem, szerintem oktalanul. De főként politikai célzattal. Lehet azt gondolják, nagy politikus vagyok, de mondom, nem vagyok az."

Uniós támogatás a tényfeltáró újságíróknak
Az Európai Parlament elfogadta Jávor Benedek és Helga Trüpel zöldpárti, Petra Kammerevert szociáldemokrata és Yana Toom liberális képviselők közös módosító indítványát az EU 2017-es költségvetéséhez, amelynek értelmében a jövőben a tényfeltáró újságírók uniós támogatásra pályázhatnak. A támogatást olyan ügyek feltárását célzó kutatásokhoz lehet kérni, amelyek egynél több uniós országot érintenek. A programot a következő három évben, egyelőre kísérleti projektként, évi 500 ezer eurós költségvetéssel, a lipcsei székhelyű Európai Sajtó- és Médiaszabadság Központ fogja működtetni.

 

A valasz.hu pontokba szedve cáfolta Mészáros állításait:

1. Hogy kik ellenőrzik a Mediaworks Hungary Zrt.-t felvásárló Opimus Press Zrt.-t, illetve ez utóbbit egy az egyben birtokló Opimus Group Nyrt.-t, legális eszközökkel nem lehet kideríteni. A Budapesti Értéktőzsde (Bét) honlapja szerint ugyanis titkos hátterű offshore társaságok a főbb tulajdonosok. (Az egyiket a Seychelle-szigetekre, a másikat Nigériába jegyezték be.) Attól tehát, hogy Mészárosnak magánszemélyként nincs Opimus-részvénye, még akár ott is állhat valamelyik offshore érdekeltség mögött. (Horvátországi álomnyaralója sem a saját, hanem a cége nevén van, ennek megfelelően ki is hagyta politikusi vagyonnyilatkozatából. Az Együtt is erre mutat rá, amikor azt gyanítja: Orbán Viktor vagyonának nagy része is Mészáros Lőrinc kezén van, papíron.)

2. Noha az Opimus Presst az idén március 22-én alapították, a sajtóvállalat három hét alatt, április 12-re már le is zavart egy 20 milliós eurós (bő hatmilliárd forintos) kötvénykibocsátást, amelynek célja „tőkeforrás bevonása” volt „vállalatfelvásárlás finanszírozására”. Hogy ki jegyezte le a kötvényeket, ezt nem tudhatjuk.

3. A Bét honlapján csak az Opimus Group Nyrt. 5 százaléknál nagyobb hányaddal rendelkező tulajdonosai szerepelnek. A cégbíróságon fellelhető jegyzőkönyvek szerint azonban a társaság legutolsó közgyűlésén – kisebb részvényesként – az a Scentrum Kft. is képviseltette magát, amelyet 100 százalékban Mészáros intézője, Csík Zoltán birtokol.

4. Az Opimus Groupnak van egy győri építővállalata (Euro Generál Zrt.), amelynek igazgatóságába 2016. március 8-án bekerült Csík Zoltán. Mészáros tehát igaztalanul állítja, hogy emberének nincs köze az Opimushoz. Csík ugyanis mind részvényesi, mind menedzseri oldalon szerepet vállalt a cég felfuttatásában.

5. Az Opimus Nyrt. igazgatósági tagjai között ott ül az a Mátrai Gábor, aki 2013-ig a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökhelyetteseként funkcionált, jelenleg pedig közös vagyonkezelő részvénytársaságot (Medio Vario Zrt.) működtet Mészáros Lőrinc két lányával, továbbá Csík Zoltánnal, illetve a felcsúti Mészáros és Mészáros Kft. ügyvezetőjével, Halmi Tamással.

6. Az Opimus egyik kisrészvényese a Scentrum Kft., ami teljes egészében Csík Zoltán tulajdona. Csík több Mészáros-féle üzletben is feltűnt, több esetben is Mészáros tulajdonszerzését előzte meg Csík megjelenése egy-egy vállalkozásban.

Kihallgatta a rendőrség a Figyelő munkatársát
Ne az újságírókat zaklassák, őt kérdezzék - üzente csütörtökön a nyomozó hatóságnak Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője a Figyelő munkatársának kihallgatása kapcsán jelezte, ismeri Brückner Gergelyt, aki több interjút készített vele és közölte, helytelennek tartja, hogy őt a forrásai miatt kérdezte ki a rendőrség. Lázár közölte, az MKB helyzetéről szóló levél, amit Matolcsy György neki küldött és aminek kiszivárogtatása miatt üzleti titok megsértésével vádolják a Figyelő munkatársát, elvileg az ő minisztériumából kerülhetett ki. A hatóságok ezért az üggyel kapcsolatban akár őt is megkereshették volna. A kancelláriaminiszter, aki saját bevallása szerint nem szokott leveleket újságíróknak odaadni nem tudja, hogy az újságírónak mi ebben a vélelmezett szerepe. "Engem akarnak helyzetbe hozni a nyomozóhatóság képviselői, utánam kutakodnak?" - tette fel a kérdést.
A büntetőeljárást a Magyar Nemzeti Bank feljelentése alapján indították a Figyelő újságírója miatt, aki cikksorozatot írt az MKB Bank államosításáról és eladásáról. Brückner Gergelytől, a cikkek szerzőjétől a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) múlt hét keddi kihallgatásán azt szerette volna megtudni, hogy milyen forrásokra támaszkodva írta a cikkeit. Az MNB üzleti titok megsértésére hivatkozva tett feljelentést. Brücknert tanúként hívták be, és a kihallgatáson azzal a levéllel kapcsolatban kérdezték, amit Matolcsy György MNB-elnök Lázár Jánosnak írt, és amiből Brückner a cikkében idézett. Matolcsy arról írt, hogy az MKB szörnyű pénzügyi helyzetben van, és várhatóan tőkeemelésre lesz szüksége. Bár a konkrét feljelentést nem látta, az újságíró arra következtet, hogy az MNB a levél tartalmának ismertetését tekinti üzleti titok megsértésének. Brückner az Indexnek elmondta, a kihallgatáson az újságírókat megillető mentességi jogára hivatkozva nem árulta el, hogy ki volt a forrása.
A Fővárosi Törvényszék első fokú, nem jogerős ítélete alapján a 2014 júliusában államosított, majd idén júniusban egy furcsa, nem teljesen átlátható hátterű konzorciumnak eladott MKB Banknak ki kell adnia az államosítás és a privatizáció között eltelt időszakra vonatkozóan a gazdálkodásával kapcsolatos adatait.

Szerző

Gyurcsány: Orbán nem veheti szájára '56 nevét

Publikálás dátuma
2016.10.27. 18:39
FOTÓ: Népszava
Bátran kell vállalni 1956 demokratikus, szabadság- és függetlenségpárti hagyományait, de senkinek sem szabad azt gondolnia, hogy 1956 az övé, hogy 1956-nak csak egyfajta értelmezése van - kérte hallgatóságát egy csütörtöki, budapesti emlékkonferencián Gyurcsány Ferenc, aki Orbánról azt mondta, nem veheti szájára '56 nevét, mert ő ma ellenforradalmi ember.

A Demokratikus Koalíció elnöke az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti képviselőcsoportjának Hommage a '56 című, a forradalom hatvanadik évfordulójára szervezett rendezvényén szólalt fel.

A politikus arról beszélt, hogy az 1990-ben létrejött harmadik köztársaság a saját szellemi előzményeinek megfogalmazása során élesen szembeállította a forradalom kádári és antikádári értelmezését. Az antikádárista értelmezések viszont sokszínűek, mert részüket képezik a műegyetemi fiatalok, a Petőfi-kör, Mindszenty József bíboros valamint a Tűzoltó utcai csoportot vezető, később kivégzett Angyal István is - közölte.

Az értelmezési különbségeket taglaló pártelnök úgy látta, hogy ha "egyszer lesz is majd demokratikus Magyarország", 1956 akkor sem lesz az ország egészét összefogó, azonos értelmezést hordozó közös ünnep. A baj viszont akkor következik be, amikor valaki kizárólagosnak tekinti a saját értelmezését és kiretusálja az összes többit - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Egyúttal kijelentette: a mai miniszterelnök nem veheti szájára 1956 nevét, mert "bármilyen tragikusan hangzik, (...) ő ma ellenforradalmi ember '56-hoz képest".

A DK elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy 1956 értelmezésére ráveti az árnyékát a Kádár-korszak, ugyanis a lakosság egy jelentős része az elmúlt száz év legnyugodtabb, legperspektivikusabb, legtöbb gyarapodást hozó időszakának tartja a Kádár-rendszert.

Ahogy 1848. március 15. a nemzet nagyobb része számára felszabadító erejű és ünnepi, addig 1956. október 23. leginkább "a hivatalos semmit mondástól unalmasan kopog" - mondta. Ezért viszont nagyon sokáig lehetetlen lesz egy olyan demokratikus nemzeti kánont teremteni 1956 hagyatékából és hagyományaiból, mint az 1848. márciusiból - tette hozzá.

Szerző