Előfizetés

Lovász nem politizál

Az MTA elnöke szerint az Akadémia közgyűlése nem szavazhat politikai kérdésekről. Az akadémiai törvény viszont nemcsak megengedi, de elő is írja, hogy a testület nyilvánítson véleményt a társadalom alapvető fontosságú kérdéseiről.

Lovász László ugyanakkor a 168 Órának adott interjújában azzal érvelt: az övék nem politikai szervezet, az elnök mint közszereplő pedig nem fejezheti ki politikai álláspontját, mert 365 akadémikust kell képviselnie - akiknek a fele jobb -, a másik fele pedig baloldali. „Ezzel a lépésükkel éppen azt gyengítik, akit erősíteniük kellene. Nagy sajnálattal vettem tudomásul a döntésüket” – reagálta Lovász miután öt külföldi tiszteletbeli és külső tag lépett ki az MTA-ból, az Orbán-kormány politikája miatti tiltakozásul. Az elnök szerint a magyar közéletben kialakult egy szekértábor-mentalitás. „A saját csoport álláspontját mindenki akkor is kötelességének tartja megvédeni, amikor lelkük mélyén már tudják, hogy nincsen igazuk” – fogalmazott. Nem csak a külföldi tudósok emelték fel a hangjukat a közelmúltban: nyílt levelet írt az országban végbement antidemokratikus folyamatok és a sajtószabadság veszélyeztetése miatt 28 hazai kutató is. Lovász erről a múlt héten azt mondta: "ismerem a levélírók aggodalmait, de erről közösen kell gondolkozni és tárgyalni. Ígérem, tanulmányozom a levélben foglaltakat."

Rogán elfut Juhász elől, a bíróságra sem ment el

Sem Rogán Antal, sem a szintén beidézett Pápa Marianne nem jelent meg a Fővárosi Törvényszéken annak a személyiségi jogi pernek a tárgyalásán, amelyet a miniszter azért indított Juhász Péter ellen, mert az Együtt alelnöke azt állította, Rogán bűnözőkkel üzletel.

Egy órával a tárgyalás előtt Rogán sajtótájékoztatón jelentette be: nem vesz részt a tárgyaláson, mert ezt felperesként megteheti. Ezzel kapcsolatban a bíró közölte: valóban nem lehet felelősségre vonni a kormánytagot, ám így vallomása nem lesz bizonyító erejű. Rogán a lépést azzal indokolta, hogy semmilyen formában nem kíván asszisztálni Juhász és Portik Tamás ellene folytatott lejáratókampányához, mivel szerinte Juhász "egy elítélt bűnöző samesza". A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter jogi képviselője csupán egy közjegyző előtt tett nyilatkozatot vitt a tárgyalásra, amelyben Rogán újfent kijelentette, nem ismeri a Prisztás-gyilkosság miatt elítélt Portikot, sosem találkozott vele, így pénzt sem fogadott el tőle.

Emellett az ügyvéd többször is kijelentette: bizonyítható a Portik és Juhász közötti kapcsolat, mindezeket az Origo, a Magyar Idők és a Ripost vonatkozó cikkeire is alapozta, ám az Együtt-alelnök közölte, ezekkel kapcsolatban már megindította a helyreigazítási pereket. Juhász a tárgyalás után marhaságnak nevezte Rogán kijelentéseit, és kifogásolta, hogy a miniszter Portik egyik volt rabtársát is tanúként akarta beidéztetni: "én nem tudtam volna kideríteni, hogy ki volt Portik cellatársa, úgy látszik ez Rogánnak ilyen könnyen megy. Ennek egyébként semmi köze ahhoz, hogy üzletelt-e bűnözőkkel". Hozzátette, a miniszter mindent beismert azzal, hogy nyolcadszorra sem jelent meg a kitűzött tárgyaláson. Az ügy januárban folytatódik.

Magánbeszélgetésen hazudhat
Nem hazudott a helikopterezésével kapcsolatban Rogán Antal, mivel szerinte azzal kapcsolatban magánbeszélgetést folytatott a Népszabadság újságírójával, annak tartalmával nem köteles elszámolni - mondta a miniszter a sajtótájékoztatón. Ismert, a Rogán először tagadta, hogy családjával a kvótanépszavazás napján helikopterrel utazott volna, majd miután elküldték neki az azt bizonyító fotókat, nem is reagált már. Tegnap arra a többszöri kérdésre, hogy hazudott-e, csak annyit válaszolt, hogy a nap végére mindent elmondott a helikopteres cégen keresztül, tehát szerinte nem. A miniszter a kapcsolódó a kérdéseket rendre megkerülte, így arra sem reagált érdemben, amikor a 24.hu arról érdeklődött, előfordulhat-e, hogy fél napig ne hazudjon. Csupán annyit mondott, "minden kérdésre igyekszem a teljes tudásom szerint válaszolni, és ha bármiben tévednék, azt még aznap korrigálni fogom".

Még körözik a Cinege úti szomszédot

"Ghaith Rashad Pharaon körözés alatt áll, hogy csalás és sikkasztás vádjával bíróság elé állíthassák az Egyesült Államokban" - írta a 444.hu-nak Eric Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtó- és kulturális tanácsnoka. 

A Magyar Narancs értesülései szerint Pharaon egyik cége vásárolt tavaly októberben a Kútvölgyi út és a Cinege út között, Orbán Viktor házával szemközt egy 573 négyzetméteres villát. A portál érdeklődött a Belügyminisztériumnál, hogy a nemzetközi körözés alatt álló Pharaon hogyan léphetett Magyarország területére. A válasz szerint Pharaon nem vásárolt letelepedési kötvényt, hanem vízumot igényelt. "Vízumkérelmét a schengeni rendszerben feltüntettük, ellene egyetlen európai tagország sem emelt kifogást" - írták. Ugyanezt állította egyébként tegnapi sajtótájékoztatóján Rogán Antal kabinetminiszter.

Hétfőn Harangozó Tamás szocialista képviselő Orbán Viktort kérdezte a témában a parlamentben. Orbán válaszában elismerte, hogy személyesen is találkozott a körözött bankárral, akit ő következetesen "Pharaon professzornak" nevezett, és akit állítása szerint megvizsgáltak a magyar hatóságok, de nem tártak fel vele kapcsolatban nemzetbiztonsági kockázatot.

Watnik mostani tájékoztatása szerint Pharaon ellen 1991. november 15-én emelt vádat az amerikai szövetségi bíróság Washington, D. C.-i bírósága. Az elfogatási parancsot is aznap adta ki Alan Kay magiszter bíró. Az azóta eltelt időben csupán bővítették ellene a vádiratot, amelynek alapján most 30 év börtönbüntetésre, pénzbírságra és kártalanításra ítélhetik.

"A még mindig érvényes elfogatóparancson túl Pharaon úr ellen az Interpol Red Notice-t (vörös riasztást) is kiadott" - írta Watnik, megjegyezve, hogy Magyarország tagja az Interpolnak és kiadatási egyezményt kötött az Egyesült Államokkal. Ez utóbbi információk azért érdekesek, mert az Interpol Red Notice-ában külön is kiemelik, hogy "amennyiben [Pharaont] olyan országban találják meg, ahonnan kiadható, tartóztassák le". Az Interpol körözésében is ezt tanácsolják, de Watnik is külön említette, hogy ha valakinek értesülései vannak Pharaon hollétéről, annak azonnal tájékoztatnia kellene az illetékes hatóságokat, illetve az Interpol washingtoni irodáját és főtitkárságát.