per;PTI;levéltári iratok;

Még az idén véget érhet a PTI levéltári pere

2017. január 3-ra halasztotta a csütörtökre meghirdetett tárgyalást a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Magyar Állam által a Politikatörténeti Intézet ellen a 2012-ben államosított levéltári iratok kiadása iránt indított perben. Mivel a Politikatörténeti Intézet levéltárát a 2012-es levéltári törvény alapján már korábban kisajátította az állam, a per valójában arról szól, hogy amennyiben állami tulajdonú iratokról van szó, a felelős őrzésért jár-e kártalanítás az ezt az állami feladatot az elmúlt négy évben önerőből végző PTI-nek, s ha igen, milyen összegről van szó. 

A bíróság által kirendelt szakértő a dokumentumok őrzésének költségeit 28 millió 655 ezer 053 forintra becsülte – ezt mind a Magyar Állam, mind a PTI képviselői elfogadták. A feleknek 30 nap áll rendelkezésükre a tényleges megegyezésre. Ha ez sikerül, tulajdonképpen már idén véget érhet a per.

A 2012-es levéltári törvény kimondja, hogy az 1944 és 1989 között működő állampártok, vagyis az MDP és az MSZMP, illetve ezen szervezetek jogelődei, továbbá az összes ezekhez kapcsolódó szervezet összes irata állami tulajdon. A törvény értelmében a PTI levéltári anyagának mintegy kétharmada került így állami tulajdonba.