Még az idén véget érhet a PTI levéltári pere

2017. január 3-ra halasztotta a csütörtökre meghirdetett tárgyalást a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Magyar Állam által a Politikatörténeti Intézet ellen a 2012-ben államosított levéltári iratok kiadása iránt indított perben. Mivel a Politikatörténeti Intézet levéltárát a 2012-es levéltári törvény alapján már korábban kisajátította az állam, a per valójában arról szól, hogy amennyiben állami tulajdonú iratokról van szó, a felelős őrzésért jár-e kártalanítás az ezt az állami feladatot az elmúlt négy évben önerőből végző PTI-nek, s ha igen, milyen összegről van szó. 

A bíróság által kirendelt szakértő a dokumentumok őrzésének költségeit 28 millió 655 ezer 053 forintra becsülte – ezt mind a Magyar Állam, mind a PTI képviselői elfogadták. A feleknek 30 nap áll rendelkezésükre a tényleges megegyezésre. Ha ez sikerül, tulajdonképpen már idén véget érhet a per.

A 2012-es levéltári törvény kimondja, hogy az 1944 és 1989 között működő állampártok, vagyis az MDP és az MSZMP, illetve ezen szervezetek jogelődei, továbbá az összes ezekhez kapcsolódó szervezet összes irata állami tulajdon. A törvény értelmében a PTI levéltári anyagának mintegy kétharmada került így állami tulajdonba.

Szerző

Karácsony Gergely sem könnyen döntötte el: j vagy ly a jó megoldás

Publikálás dátuma
2019.02.20 15:44

Draskovics Ádám
Úgy tűnik, az ellenzéki politikusoknak nehezen megy a helyesírás: a szocialisták emlékezetes hétfői durva hibája után most Karácsony Gergelynek gyűlt meg a baja a "j vagy ly"-dilemmával.
Karácsony Gergely reggel arról írt a Facebook-oldalán, semmi haszna nincs Budapestnek abból, hogy fideszes a vezetése, mert 67 milliárdos hitelt vesz fel. A Párbeszéd társelnökének bejegyzése úgy folytatódik:
"Miközben Mészáros Lőrinc dupla áron építi csilivili stadionokat városszerte, a budapestieknek fontos dolgokra még hitelből se nagyon van pénz. Persze Orbán Viktor dolgozószobájából ez már nem látszik."
Az eredeti posztban azonban a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje a "dolgozószobájából" szóban lévő j-t ly-nek írta. A szerkesztési előzményekből kiderül, Karácsony Gergelynek ezt a bejegyzés másodszori módosításakor sikerült javítania - írta a hvg.hu a Pesti Srácok alapján.
Hétfőn az MSZP két képviselője, Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó vitt az Országgyűlés mentelmi bizottságának tárgyalószobája elé olyan papírlapokat, amelyekre a fojtani szó helytelenül, ly-vel írták.

Tiltakoznak a palesztinok Orbán Viktor bejelentése ellen

Publikálás dátuma
2019.02.20 15:35

Fotó: AFP/ DEBBIE HILL
„Elítéljük és visszautasítjuk ezt a döntést, amely igazságtalan a palesztinokkal szemben és megrengeti a magyar-palesztin kapcsolatokat” - írta közleményében a budapesti Palesztin Nagykövetség arra a hírre reagálva, hogy Orbán Viktor kedden Jeruzsálemben bejelentette, Magyarország külkereskedelmi képviseletet nyit a városban.
A közlemény emlékeztet rá, hogy a nemzetközi jog, valamint a hatályos ENSZ BT határozatok értelmében Kelet-Jeruzsálem megszállt palesztin terület. A Palesztin Nagykövetség magyarázatot kért a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, felszólították a magyar kormányt, hogy vonja vissza a nemzetközi határozatokat megszegő döntését, valamint egyeztetésekbe kezdett a magyarországi arab és iszlám diplomáciai testületekkel a lépés közös elítélésére.