Spédertől kivásárolták a Portfoliót kiadó céget

A Balogh Gabriella és Bán Zoltán tulajdonában álló NT2016 Kft.  2016. október 26-án megvásárolta a Portfolió internetes gazdasági újságot is kiadó Net Média Zrt.-t - közölte a társaság.

A csütörtök esti közlemény szerint Net Média Zrt.-hez tartozik még a Penzcentrum.hu és az agrarszektor.hu agrárgazdasági szakportál. A társaság számos konferenciát és egyéb rendezvényt szervez Budapesten, vidéken és külföldön, de nevéhez köthető a Portfolio Online Tőzsde, illetve a Portfolio Financial pénzügyi adatszolgáltatás is. 

A tranzakció keretében a vevők birtokába kerül a Spéder Zoltán tulajdonolta, Alfatrader márkanéven deviza- és CFD kereskedési szolgáltatásokat kínáló CEMP Trade Kft. A vevők kölcsönből és saját forrásból finanszírozzák a management buyout tranzakciót - áll a közleményben.

Balogh Gabriella a CEMP igazgatósági tagja, az MLSZ elnökségi tagja és számos alapítvány tevékenységét segíti, Bán Zoltán 2000-ben csatlakozott a Net Médiához, 2009 óta a társaság vezérigazgatója.  A nyilvános cégadatok szerint a Net Média Zrt. árbevétele tavaly 1,069 milliárd forint volt, több mint 100 millióval haladta meg az előző évit. A cég adózott nyeresége 200 millió forintot tett ki, szemben a 2014-es 176 millió forinttal.

Spéder Zoltán utolsó megmaradt vállalata a CEMP, nyár végén áron alul adta el a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben lévő tulajdonrészét, majd október közepén 7,5 milliárdért vált meg a bankjától, az FHB-től - emlékeztet a 444. A portál szerint az eddig szintén a CEMP tulajdonában lévő Indexről nincs új hír.

Szerző

Visszaáll a turistabuszok behajtási rendje a budai Várban

Publikálás dátuma
2016.10.27. 22:38
FOTÓ: Thinkstock
November 1-jétől nem kell regisztrálni a turistabuszoknak a budai Várba történő behajtáshoz, visszaáll a június 1-je előtt érvényes behajtási rend - tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) csütörtökön.

A buszforgalom terelésének első szakasza október 31-én befejeződik, mert a turistaforgalom is jelentősen csökken. Az MTÜ a regisztrációs pontokat megszünteti - közölték. Az ügynökség hangsúlyozta: teljesítették tavaszi vállalásukat, hogy október 31-éig segítik a turistabuszok feljutását, erre a Vár felújítása miatt volt szükség. Június és október között csaknem egymillió turista koordinálását és az őket szállító buszok regisztrálását végezte az ügynökség napi 12 órában - közölték.

Szerző

Béremelést sürgetnek a kereskedelmi dolgozók

A kereskedelemben dolgozóknál a folyamatos munkaerőhiány megállítása érdekében több mint 10 százalékos minimálbér és garantált bérminimum emelésre van szükség a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke szerint.

Sáling József azt mondta, ha a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) belül a bérekről nem tudnak országos szintű megállapodásra jutni, akkor a szakszervezet egyesével tárgyal a kereskedelmi cégekkel a fizetésemelésről.
Hozzátette: a kialakult helyzet megoldására a kormány felvetette a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó csökkentését, amelyről a legutóbbi VKF tárgyaláson a kormányoldal ismertette, hogy az adónem 1 százalékpontos csökkentése 120 milliárd forint kiesést jelentene a költségvetésnek.

A KASZ elnöke azonban úgy látja, hogy ez a járulékcsökkentés nem oldja meg az alacsony bérek és a munkaerőhiány problémáját, mert kérdéses, hogy a járulékcsökkentés révén megmaradt összeget a munkáltatók átadják-e a dolgozóknak. A béremelés előmozdításához Sáling József eredményesebb eszköznek tartaná a személyi jövedelemadó (szja) mérséklését.
A bérek és a munkaerőhiány kérdése mellett nagy hangsúlyt fektetnek még a cafeteria rendezésére is - ismertette a KASZ elnöke. A szakszervezet elnöke felidézte: 2017. január 1-től megszűnik az Erzsébet-utalvány, és bár a kialakult helyzetre megoldást jelentene ha a munkaadók készpénzben fizetnék ki a béren kívüli juttatást, ez azonban a kereskedelemben felvet egy problémát. A szektorban a cégek a cafeteriánál mindig arra törekedtek, hogy a dolgozóik ezt az összeget annál a cégnél költsék el, ahol dolgoznak, mindezt a készpénzes kifizetésénél már nem tudják elérni. A szakszervezet célja, hogy megőrizze a béren kívüli juttatásokat, hiszen jelenleg is a kereskedelemben dolgozóknak a cafeteria átlagosan 5000-6000 forint kiegészítő jövedelmet jelent.

A problémák kezelésére a KASZ országos értekezlete állásfoglalást készített, amelyet az érdekképviselet csütörtöki sajtótájékoztatóján mutatott be - számolt be minderről Sáling József. A dokumentumban egyebek mellett kifejtették: a minimálbér nettó értékének 2018. január 1-től el kell érnie a létminimum összegét, a kormánynak egyértelművé kell tennie, hogy mit akar tenni a tömeges munkaerőhiány megszüntetése érdekében, valamint a szakszervezet kezdeményezi egy úgynevezett foglalkoztatási kódex kialakítását is.

Szerző