Előfizetés

Jön a második felújított metrószerelvény

Elindította Budapestre a második, hat vagonból álló metrószerelvényt a Moszkva melletti üzeméből a magyar főváros M3 metróvonal szerelvényeinek felújítását végző orosz Metrovagonmas (Metrowagonmash) - derült ki a Logos PR sajtóközleményéből.

Az orosz vállalat teljes körűen felújította a szerelvényeket, amelyek várhatóan a jövő hét közepén érkeznek Budapestre. A Metrovagonmas és a BKV között aláírt szerződés keretében 222 metrókocsit újítanak fel.

A budapesti metró műszaki igényeinek megfelelően elvégzett felújítás a közlemény szerint 30 évvel hosszabbítja meg a vagonok szolgálati idejét, növeli a kocsik megbízhatóságát, könnyebbé teszi a javításukat, ezzel párhuzamosan pedig a fajlagos energiafogyasztásuk is csökken.

"A felújított vagonok megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak és az elektromos felszerelések biztonsági követelményeinek, továbbá megfelelnek az ökológiai és közegészségügyi követelményeknek és szabályoknak" - hangoztatta Oleg Liszjak, a vállalat kommunikációs osztályvezetője.

A metrószerelvény esztétikusabb külsőt kapott, lényegesen javultak a metróvezető munkakörülményei. Teljesen felújították az utasteret, a vezetőkabint és a vezetői pultot, a karosszériát, megváltoztatták az elülső vagonok arculatát és kicserélték az összes forgóvázat. A vezetési, a videó-megfigyelési és biztonsági rendszereket korszerűsítették.

A felújítás során a szerelvények modern és esztétikus dizájnt kaptak, az utasok pedig, köztük a mozgáskorlátozottak, kényelmesebb körülmények között utazhatnak. Az utastérben vízszintes és függőleges kapaszkodókat alakítottak ki speciális hőszigetelő borítással. Az utasokat folyadékkristályos (LCD) monitorok segítségével tájékoztatják, az utasteret LED lámpákkal világítják meg, az ajtók meghajtási rendszere csendes. A vagonokat automatikus tűzjelző és tűzoltó rendszerrel szerelték fel.
Az utastérben elhelyezett videokamerák képe a vezetőkabinban monitoron látható, a felvételek tárolhatók.

A BKV és a Metrowagonmash tavaly augusztusban írta alá a budapesti 3-as metróvonal járműparkjának korszerűsítéssel egybekötött felújításáról, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállításáról szóló szerződést. Az orosz cég 219,1 millió euróért végzi el a 37 - egyenként hat kocsiból álló - szerelvény felújítását. A járművek garantált élettartama 30 év. Az orosz cég 33 hónap alatt végzi el a szerelvények felújítását.

Kész az adócsomag

A gazdasági tárca pénteken benyújtotta az őszi adócsomagot az Országgyűlésnek, amelynek legfontosabb eleme a köztehercsökkentésen és a versenyképesség növelésén túl az adóbürokrácia csökkentése - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Amennyiben a javaslatot megszavazza a parlament, egyebek mellett nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa, az áfában emelkedik az alanyi mentesség értékhatára és egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is. 

A közlemény szerint december 31-ig érdemes minden kisvállalkozónak átgondolnia a katára (kisadózók vállalkozások tételes adójára) váltást, hiszen jövőre a kétszeresére - 6 millió forintról 12 millióra - nő a kata bevételi határa. Az értékhatár felemelésének köszönhetően jövőre még többeknek biztosíthat jelentős adómegtakarítást, egyszerűbb könyvvezetést és kevesebb adminisztrációt ez a jelenleg is népszerű adózás mód, amelyet eddig több mint 160 ezren választottak - írja a szaktárca.

Az áfában az alanyi mentesség értékhatárának 6 millióról 8 millió forintra emelése nemcsak adómegtakarítást, hanem jelentős adminisztrációcsökkentést is hoz. Az új, 8 millió forintos limitnek köszönhetően még több vállalkozás választhatja 2017-től az alanyi mentességet, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozónak nem kell áfát felszámítania és fizetnie az államkasszának, sőt még áfabevallást sem kell benyújtania.

Az első házasoknak 24 hónapig - gyermekáldás esetén is - jár a havi 5 ezer forintos állami "nászajándék". Vagyis az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybe vehető már az adóelőlegből is.

A kisvállalati adó (kiva) választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégek több mint 80 százaléka jobban járna az NGM szerint. Jövőre az arány még tovább javulhat. A kormány támogatja a gyors növekedésű középvállalkozásokat is, ezért duplájára emeli a már kivázó cégeknél a kiva alanyiság megszűnését eredményező értékhatárt. A belépési értékhatár továbbra is 500 millió forint marad, azonban mindaddig a kivában maradhat a cég, amíg el nem éri az 1 milliárd forintos mérlegfőösszeget.

A köztehercsökkentés mellett egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is. Jövőre senkinek nem kell a kamatjövedelem után 6 százalékos mértékű ehot fizetnie. Az eddig a különböző jövedelmeket terhelő, öt kulcsot (6, 14, 15, 20, 27 százalék) tartalmazó rendszer kétkulcsossá válik, csak a 14 és a 27 százalékos mérték marad fenn.

A startup cégekbe fektető vállalkozásokat adókedvezmény segíti, amivel mintegy 40-60 milliárd forintnyi tőkéhez juthatnak a kezdő innovatív vállalkozások. A kedvezményt a befektetés évében és az azt követő három évben lehet igénybe venni, évente húszmillió forintig.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az EU legversenyképesebb adóhivatalává válik azzal, hogy azonnal segít, ha egy adózónál kockázatot észlel. Jövőre debütál az adóhivatal új szolgáltatása, az úgynevezett támogató eljárás, amelynek lényege, hogy a NAV nem ellenőriz, nem szankciónál, hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges, közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosságok kiküszöbölése érdekében - írták.

Az étel- és italautomaták a piaci szereplők kérésére az úgynevezett automata felügyeleti egység (AFE) nélkül még 2017. június 29-ig üzemeltethetőek. Szintén a piaci igényeknek megfelelve az új jövedéki adótörvény főbb rendelkezései 2017. április 1-jén lépnek hatályba - ismerteti közleményében az NGM.

Ötös karambol az M7-esen - Útzár Székesfehérvárnál

Teljesen lezárták az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalát péntek délután Székesfehérvárnál, ahol egy kamion és négy személygépkocsi ütközött - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Farkas-Bozsik Gábor elmondta, hogy a baleset következtében egy ember beszorult az egyik roncsba, mentését megkezdték a székesfehérvári tűzoltók.

Horváth Diána rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a forgalmat Pákozdnál a 7-es útra terelik. Hozzátette, hogy a baleset miatt több kilométeres torlódás alakult ki.